Εξέγερση του χιτζάμπ: μεταξύ θεοκρατίας και οριενταλισμού
Η μετα-Μουσολίνι προ των πυλών της Ρώμης. Εκλογική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα, όλο και εξοργιστικότερο το σκάνδαλο των υποκλοπών, πολλά ΜΑΤ, όχι αρκετοί γιατροί. Ο Πούτιν σε ρελάνς τρόμου
Η δολοφονία της κουρδικής καταγωγής Ιρανής, Μάχσα Αμίνι την Παρασκευή από την «αστυνομία ηθών» της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, επειδή δεν είχε φορέσει σωστά τη μαντίλα της, έχει προκαλέσει γενικό ξεσηκωμό στο Ιράν. Οι αρχές έσπευσαν να αποδώσουν τον θάνατό της σε ιατρικό πρόβλημα, κάτι που οι συγγενείς του θύματος αρνούνται.
Η είδηση συντάραξε την ιρανική κοινωνία και έδωσε την ευκαιρία να εκφραστεί πάλι ένα ισχυρό ρεύμα αμφισβήτησης των υποχρεωτικών ηθικών κανόνων συμπεριφοράς που έχει επιβάλει το θεοκρατικό καθεστώς. Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και πέρα του Ιρανικού Κουρδιστάν και της Τεχεράνης και οι νεκροί από την εξέγερση υπολογίζονται πλέον τουλάχιστον στους 26. Οι εικόνες των Ιρανών γυναικών που καίνε τα χιτζάμπ τους και κόβουν τα μαλλιά τους δημόσια κατέκλυσαν τα ΜΚΔ, αλλά και τη διεθνή ειδησεογραφία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπούν μαζικές διαμαρτυρίες για τον καταναγκασμό του χιτζάμπ συγκεκριμένα - οι διαμαρτυρίες και η καταστολή τους στο Ιράν είναι σταθερά της κοινωνικής δυναμικής της χώρας - αλλά μάλλον είναι αυτή με την ευρύτερη παγκόσμια κάλυψη.
Άλλη μια εξέγερση
Εντωμεταξύ οι υπηρεσίες του Instagram και του Whatsapp έχουν μπλοκαριστεί στην Τεχεράνη καθώς οι ταραχές δεν έχουν σταματήσει επί μια εβδομάδα. Οι αιτίες του βίαιου ξεσπάσματος αυτή τη φορά - γιατί οι εξεγέρσεις για κάθε λόγο είναι συνήθεις στο Ιράν, με πιο πρόσφατο τον ξεσηκωμό για τις τιμές των καυσίμων το 2019-20 - πέρα από τη συσσωρευμένη αγανάκτηση των εκκοσμικευμένων και των νέων, σίγουρα περιλαμβάνουν και την οικονομική δυσπραγία που μαστίζει τη χώρα, συνδυασμός των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων και της διεθνούς ανόδου των τιμών των βασικών αγαθών.
Στο μεταξύ στην Αθήνα εχτές…
Μια διχασμένη χώρα
Η σκλήρυνση της «ηθικής επιβολής» έχει συνοδευτεί πρόσφατα από “ανοίγματα”, όπως την άδεια παρουσίας γυναικών σε αθλητικούς αγώνες, ή το τυπικό δικαίωμα των γυναικών να διεκδικούν την προεδρία της χώρας. Υπάρχει μια συζήτηση στο Ιράν που ξεπερνά τους (όλο και περισσότερους) άθεους και μη-μουσουλμάνους, και εμπλέκει στο μέτωπο ενάντια στην ηθική επιβολή και τους θρησκευόμενους, που έχουν κινητοποιηθεί υπέρ του δικαιώματος επιλογής του χιτζάμπ.
«Το χιτζάμπ - όπως έχει αποδείξει η ανθρωπολογία - μπορεί να σηματοδοτεί διαφορετικές ερμηνείες και νοηματοδοτήσεις σε διαφορετικά συγκείμενα, τόσο στο χρόνο όσο και στον χώρο» σχολιάζει ο ανθρωπολόγος Νίκος Κοσματόπουλος. «Από την άλλη αποτελεί εξέχον στοιχείο της δυτικής οριενταλιστικής φαντασίωσης για αιώνες. Η μανία με την οποία η Δύση ήθελε να "ξεσκεπάσει" τα άδυτα του Ισλάμ και να δώσει τη δυνατότητα σε λευκούς άντρες και γυναίκες να "απελευθερώσουν" μελαψές γυναίκες από μελαψούς άντρες έχει περιγραφεί εξαίσια από τον αείμνηστο Edward Said.»
Γνωρίζουμε, χάρη σε έρευνα που δημοσιοποίησε ο κοινωνικά πιο φιλελεύθερος πρώην Πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, πως ήδη το 2014, η μισή Ιρανική κοινωνία ήταν αντίθετη στην υποχρεωτικότητα του χιτζάμπ. Οι διαδηλώσεις προφανώς θα συνεχιστούν με αβέβαιη πάντως κατάληξη, ήδη ο στρατός και οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν, ενώ μεγάλες αντισυγκεντρώσεις των συντηρητικών έχουν ξεκινήσει, συνοδευόμενες από απειλές.
Σχόλιο: Υπέρ των γυναικών ή κατά της μαντήλας;
Στη Δύση, διάχυτη είναι η χαρά για το κουράγιο των Ιρανών γυναικών. Τίθενται ωστόσο ορισμένα ερωτήματα τα οποία δεν άπτονται του πολιτικού αλλά του πολιτισμικού σκέλους. Ο οικουμενισμός της δυτικής σκέψης την οδηγεί σε αντιφάσεις και αμφιθυμίες. Ενώ δηλαδή προασπίζεται το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, τείνει να τη συγχέει με την επιβολή του δυτικού προτύπου. Εν προκειμένω, δεν είναι ξεκάθαρο αν υπερασπίζεται το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίσουν ελεύθερα αν θέλουν να φοράνε ή να μη φοράνε μαντήλα, με την υποχρέωσή τους να τη βγάλουν ως προϋπόθεση αποδοχής τους ως ισότιμες των Ευρωπαίων. Πίσω από τον δυτικό ενθουσιασμό ίσως κρύβεται η (πάντα ζωντανή) αποικιοκρατική αντίληψη της λευκής υπεροχής και η ισλαμοφοβία που βρίσκεται σε έξαρση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τελικά, αυτοδιάθεση ή εξευρωπαϊσμός; Ελευθερία ή εκπολιτισμός;
-ΜΡ
Διαβάστε:
Σκόρπιες σκέψεις για το Ιράν: Ο Κοινωνικός Ανθρωπολόγος Νικόλας Κοσματόπουλος σχολιάζει σε ανοικτή δημοσίευση στο facebook
INFO-WAR | Άρης Χατζηστεφάνου: Ιράν: Γυναίκες, νεολαία και μειονότητες συγκρούονται με το καθεστώς
Κοσμοδρόμιο | Ηλιάννα Τεβουνά: Πίσω από την εξέγερση των γυναικών στο Ιράν
Ιταλία: Η επαναφορά του Μουσολινισμού-λάιτ
Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη ανασκόπηση, η διολίσθηση της Ευρώπης προς την ακροδεξιά θα συνεχιστεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στις ιταλικές εκλογές της Κυριακής. Η μετατροπή της σε μια ευρωπαϊκά «νομιμόφρονα» δύναμη συνεχίζεται, και παρότι αρκετοί δεν πιστεύουν πως το (μετα)-φασιστικό κόμμα αποτελεί κίνδυνο για την ιταλική δημοκρατία, η απήχηση μιας νίκης των «παιδιών» του Μουσολίνι, θα έχει σίγουρα σημαντικό συμβολικό (τουλάχιστον) βάρος
The Atlantic | Ruth Ben-Ghiat: Is Fascism Returning to Italian Politics ?
The Nation | David Broder: Fascists, Neofascists, and Postfascists: Italy’s Unreal Election Debate
Social Europe | Emilija Tudzarovska Gjorgjievska: Italy’s elections: a perpetual political logic
Κοσμοδρόμιο | Γιώργης-Βύρων Δάβος: Πώς αλλάζει η Μελόνι για να μην αλλάξει τίποτα
Μετά τη ΔΕΘ
Η ομιλία και η συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα έκλεισε τη σειρά των πολιτικών παρουσιών στη ΔΕΘ και άνοιξε την προεκλογική περίοδο. Κι αυτό παρά τη διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Οι δημοσκοπικές προβολές αυτής της περιόδους δίνουν μια διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 5-8%, με το κυβερνών κόμμα να υφίσταται μια, όχι ραγδαία πάντως, φθορά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτυεσης να παρουσιάζει μια, όχι ραγδαία επίσης, άνοδο. Ο δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά μας και οι εξελίξεις αναμένονται όντως ραγδαίες βέβαια, οπότε η πολιτική χαρτογράφηση αναμένεται να μεταβληθεί. Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση ως προς το θέμα των κυβερνήσεων συνεργασιών έγινε από την MRB, που παρουσιάζει τις τρεις τάσεις του εκλογικού σώματος - περίπου ισοδύναμες αν δεν συνυπολογίσουμε τα «άλλα σενάρια» της έρευνας:
κυβέρνηση Κέντρου- κεντροαριστεράς και πέρα - οριακά η προτιμότερη
κυβέρνηση Κέντρου - Δεξιάς και πέρα
οικουμενική κυβέρνηση / κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Ενώ η Prorata αξιολόγησε την πρόσληψη της σημασίας και της αξιοπιστίας των εξαγγελιών των δύο αρχηγών στη ΔΕΘ. Στην μεν ωφελιμότητα επικρατούν οι προτάσεις που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην δε αξιοπιστία, εκείνες που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
Επισυνδέσεις: επεισόδιο 38#
Η έρευνα για τις υποκλοπές έχει πάρει τώρα δύο κατευθύνσεις:
Τη θεσμική όπου αμφισβητείται ανοιχτά πλέον η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει το θέμα και…
Την επιχειρησιακή που αφορά σε αποκαλύψεις διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρηματιών στο σκοτεινό κόσμο των ψηφιακών παρακολουθήσεων.
Η αποκάλυψη στην εξεταστική επιτροπή ότι τα στοιχεία των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη καταστράφηκαν τη μέρα που έγινε γνωστή η υπόθεσή του, προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης αλλά και θεσμικών παραγόντων. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν προκάλεσε καμία παρέμβαση εισαγγελέα. Εντύπωση προκάλεσε ακόμα ότι η εκπρόσωπος της Intellexa, που κλήθηκε έστω καθυστερημένα να παραστεί στην εξεταστική επιτροπή, δήλωσε ότι θα απαντήσει σε ερωτήσεις γραπτώς καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό! Εντωμεταξύ, μετά την ΑΔΑΕ και η ΑΠΔΠΧ ζητά από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να παγώσουν την καταστροφή δεδομένων της παρακολούθησης Ανδρουλάκη.
Την περασμένη εβδομάδα το θέμα συζητήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να το αποδώσει σε παρέμβαση ξένων δυνάμεων - απόπειρα που πέφτει στο κενό. Στις 29 του μηνός θα επισκεφθεί την Ελλάδα η επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να εξετάσει τις συνθήκες που επικρατούν σε ό,τι αφορά τον σεβασμό του απορρήτου των επικοινωνιών. Ήδη 24 Έλληνες δημοσιογράφοι και ξένοι ανταποκριτές έχουν ζητήσει από την PEGA να ελέγξει τα κινητά τους για παγίδευση με λογισμικό υποκλοπών. Το θέμα των παρακολουθήσεων με spyware έχει ανοιξει τώρα για τα καλά στις Βρυξέλλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεύθυνη για θέματα κυβερνοασφάλειας, ευρωβουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή απουσίασε και από τις δυο θεσμικές διαδικασίες.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αποκάλυψη των σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών που εμπλέκονται στην υπόθεση σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία και Ισραήλ. Αφορούν στις σχέσεις του Φήλιξ Μπίτσιου, ο οποίος κατείχε ποσοστά στην Intellexa μέσω εταιρείας στην Κύπρο και είχε ταυτόχρονα εταιρεία με τον Ντίλιαν στην Ιρλανδία. Ο Μπίτσιος προσπάθησε να αποκρύψει τη σχέση του με την Intellexa αλλά και το Γιάννη Λαβράνο ο οποίος εμφανίζεται σαν προμηθευτής της ελληνικής αστυνομίας και εμπλεκομένων στην υπόθεση. Τέλος υπενθυμίζουμε ότι Μπίτσιος Φάνης δεν έχει σχέση με το Γρηγόρη Δημητριάδη μέσω εταιρείας ενέργειας που είχαν από κοινού.
Δείτε: Τέλογλου και Τριανταφύλου ξεδιπλώνουν την ιστορία ως εδώ
Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ταλ Ντίλιαν δεν κάνει τίποτα στα κρυφά. Εδώ το βίντεο του Forbes από το 2009 όταν με περηφάνια έδειχνε τα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας που είχε εγκαταστήσει στην Κύπρο και χρησιμοποιούσε από εκεί για επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η Intellexa παρακάμπτει τους ισραηλινούς κανόνες ασφαλείας μέσω Λευκωσίας και Αθήνας, κάτι που λέει πολλά για το καθεστώς λειτουργίας τέτοιων προγραμμάτων στη χώρα μας.
Διαβάστε
Balkan Insight | Ματθαίος Τσιμιτάκης: Greek PM’s Wiretapping Scandal Can’t be Justified by Foreign Threats
Εφημερίδα των Συντακτών | Νίκος Σμυρναίος: Τα smartphones ως σύστημα πολιτικής επιτήρησης |
Πανεπιστημαική αστυνομία τέλος;
Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, η είδηση πως έχει παγώσει η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για πανεπιστημιακή αστυνομία, διαψεύδεται χλιαρά, αλλά παραμένει άγνωστο το πώς θα χειρισθεί τελικά το θέμα η κυβέρνηση. Τα συνεχή βίαια επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποκορύφωμα τη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης μέσα στο πλήθος των συγκεντρωμένων και τις αύρες στη συναυλία συμπαράστασης του Θανάση Παπακωνσταντίνου, έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, όχι μόνο φοιτητικών, αλλά και από το διδακτικό προσωπικό των ιδρυμάτων. Π.χ: από το ΑΠΘ, την Κρήτη, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η κυβέρνηση σπεύδει πάντως να υποβαθμίσει την ένταση της αστυνόμευσης ανακοινώνοντας πως η πανεπιστημιακή αστυνομία θα περιπολεί εκτός ΑΕΙ.
Η πραγματικότητα στη Δημόσια Υγεία
Το μεγαλύτερο επίτευγμα του υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη αυτή την περίοδο είναι μάλλον ότι δεν ακούγεται καθόλου και δεν εμφανίζεται πουθενά. Έτσι περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι στη χώρα καταγράφεται ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό, καθώς έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού του.
Ακόμα, δεν ακούγεται ότι τα νοσοκομεία μας παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις, ούτε βέβαια ότι το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας έχει ουσιαστικά ήδη ιδιωτικοποιηθεί. Οι συνέπειες του τελευταίου θα φανούν ίσως λίγο αργότερα όμως ταλαιπωρία υφίστανται ήδη οι ασθενείς, ειδικά οι πιο ηλικιωμένοι.
Το τελευταίο επεισόδιο παίζεται στο Νοσοκομείο Γεννηματάς αλλά και στο Νοσοκομείο Παίδων. Στο μεν πρώτο δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν πια εφημερίες, ενώ στο δεύτερο η απουσία αναισθησιολόγου κοστίζει παρατεταμένη αναμονή για επεμβάσεις και εγχειρήσεις σε 3000 παιδιά.
Ουκρανία: αναζωπύρωση της έντασης
Η αναμενόμενη αντίδραση της Ρωσίας στις ουκρανικές προελάσεις ήρθε: ο Πρόεδρος της Ρωσίας διέταξε προχθές (21/09) μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων. Στο ίδιο πλαίσιο ξεκίνησαν σήμερα τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες επαρχίες για την προσάρτησή τους στη Ρωσία, ενώ οι απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν αφήνουν να επικρέμεται πιθανή χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία, αν αγριέψουν και άλλο τα πράγματα.
Το διάγγελμα Πούτιν προκάλεσε αντιδράσεις σε πολλές επαρχίες της Ρωσίας, όπως π.χ. στο Νταγκεστάν στη Νότια Ρωσία και στον Καύκασο, όπου οι κάτοικοι υποδέχθηκαν την επιστράτευση με διαδηλώσεις, όπως και στις μεγάλες πόλεις αλλά και στα σύνορα, καθώς πολλοί Ρώσοι σπεύδουν να φύγουν από τη χώρα. Η κλιμάκωση του πολέμου γίνεται απουσία ουσιαστικής διαμεσολαβητικής προσπάθειας. Κρίσιμα, η Κίνα αρχίζει να καλεί για ειρήνευση, και η κοινή της γνώμη αρχίζει αργά να στρέφεται εναντίον της Ρωσικής εισβολής.
Αλλάζει ο γεωπολιτικός χάρτης
Όπως είχαμε γράψει και στην προηγούμενη ανασκόπηση, η εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί ένα ντόμινο αποσταθεροποιήσεων στην πρώην ΕΣΣΔ, στην οποία οι ισορροπίες στηριζόταν εν πολλοίς και στη στρατιωτική ισχύ και τη διπλωματική παρέμβαση της Ρωσίας. Το Αζερμπαϊτζάν απειλεί πλέον εμπράκτως την Αρμενία, δημιουργώντας της υπαρξιακά ζητήματα. Η «εγγύηση» της Προέδρου του Κογκρέσου των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι και της Γαλλίας δεν καθησυχάζουν κανέναν, απέναντι σε ένα κρίσιμο πλέον παραγωγό φυσικού αερίου όπως το Αζερμπαϊτζάν, που έχει και την πλήρη στήριξη της Τουρκίας
Counterpunch | Patrick Cockburn: Russia and NATO Tried to Wage War on the Cheap in Ukraine, But Could Now be Heading for Total War
Naked Capitalism | Yves Smith: Further Thoughts on Russian Partial Mobilization and Next Steps
Αξίζει να σημειώσουμε, αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, πως σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ το έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία διευρύνθηκε σε πρωτοφανή ύψη, χάρη στις κυρώσεις.
Διαβάστε και αυτά
Υπό όρους μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
Η κυβέρνηση εξήγγειλε τα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών για την ενέργεια, εν όψει του χειμώνα. Οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές ανάλογα με την κατανάλωση. Ήδη βέβαια οι καταναλωτές έχουν μειώσει την κατανάλωση κατά πάνω από 25% σε σχέση με πέρυσι.
Τα «νεκρά παιδιά» δεν είναι πεδίο σύγκρουσης
«…Μου κάνει πάντα εντύπωση πώς η πόλωση μπορεί να οδηγήσει μια δημόσια αντιπαράθεση στην απανθρωπιά. Συνέβη στο ζήτημα των 38 προσφύγων του Έβρου και της 5χρονης Μαρίας…»
Ξένια Κουναλάκη - Η Καθημερινή
Ξηλώθηκε το άγαλμα σύμβολο των Εξαρχείων
Μάγδα Φύσσα: μητέρα όλων των αδικημένων
Η διαδήλωση που έγινε για ένατη συνεχόμενη χρονιά στο Κερατσίνι και τη Νίκαια είχε για άλλη μια φορά στην κορυφή της τη μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα. Δίπλα της, φέτος ήταν ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του δολοφονημένου από τις δυνάμεις ασφαλείας, Β. Μάγγου, ο παρ’ολίγον βραβευθείς για την ανθρωπιστική του δράση Ιάσωνας Αποστολόπουλος και περίπου 5.000 διαδηλωτές. Η πορεία κατέληξε για άλλη μια χρονιά σε επεισόδια, στα οποία πήραν μέρος και φασίστες, κάτι που θα ήλπιζε κανείς να μη συμβαίνει πια και μάλιστα στον τόπο του εγκλήματος. Δεν ήταν όμως μόνο η επέτειος του θανάτου του Παύλου Φύσσα, αλλά και των τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, όπου μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές τραγούδησαν τους στίχους που έγραψε η μητέρα του μετά τη δολοφονία του.
Ο καύσωνας και η φωτιά αύξησαν κατά 80% τη θνησιμότητα
Τα ευρήματα επιδημιολογικής μελέτης για τις επιπτώσεις της μεγάλης καταστροφής στη Βαρυμπόμπη τον Αύγουστο του 2021 | Η Καθημερινή