#Φάκελος 4: Για τους αλγόριθμους του Instagram
Πώς δουλεύει το moderation και οι αλγόριθμοι του Ίνσταγκραμ;
Η συζήτηση για τις πολιτικές ρύθμισης του λόγου από το facebook έχουν απασχολήσει και την Ελλάδα πρόσφατα - όπως και εμάς - και παραμένει πάντα επίκαιρη. Έχει λοιπόν ίσως νόημα να δούμε τα όσα ανακοίνωσε ο Adam Mosseri, ο επικεφαλής του Instagram, της ομόσταυλης υπηρεσίας του facebook, για τις αντίστοιχες πολιτικές στο ΜΚΔ το οποίο διευθύνει. Προσεκτικά διατυπωμένη για να αποφευχθούν κακοτοπιές, η ανάρτηση του Mosseri στο επίσημο μπλογκ του Instagram, επιχειρεί περισσότερο ένα θέατρο διαφάνειας, και απλά επιβεβαιώνει διάφορα που ήδη γνωρίζαμε ή υποπτευόμασταν, για το ποια και πόσα άρθρα βλέπει κανείς στο feed του, για τη διαδικασία της ιεράρχησής των αποτελεσμάτων της αναζήτησης, για το πότε περιορίζεται ή επισημαίνεται μια ανάρτηση ως προβληματική, την πολιτική αποκλεισμών κτλ.
Μερικά βασικά σημεία από την ανάρτηση:
Δεν υπάρχει ένας αλγόριθμος που επιβλέπει τα αναρτώμενα και τα σχολιαζόμενα, αλλά ποικιλία από αλγορίθμους, κανόνες και διαδικασίες – καθεμιά με το δικό της ρόλο
Υπάρχουν ξεχωριστοί αλγόριθμοι για το τι εμφανίζεται σε κάθε χρήστη στη ροή, την αναζήτηση, κι τα reels. Όπως ξέρουμε ήδη, συνυπολογίζεται κάθε άποψη της διάδρασης: το περιεχόμενο, τα στατιστικά του, η διάδραση μεταξύ των χρηστών, το ιστορικό του κάθε χρήστη κτλ
Με βάση αυτά τα στοιχεία το Instagram κάνει προβλέψεις: σχετικά με την πιθανότητα να αλληλεπιδράσει κανείς με κάθε ποστ. Προφανώς – αν και δεν λέγεται ευθέως – η λογική είναι να μεγιστοποιηθεί ο χρόνος που θα μείνεις στην πλατφόρμα
Το Instagram λέει ο ο Mosseri, δεν παρεμβαίνει παρά μόνο όταν «τίθεται εν κινδύνω η ασφάλεια κάποιου χρήστη». Με βάση τις οδηγίες της κοινότητας, η παράβαση των οποίων παρουσιάζεται σαν ζήτημα ασφάλειας των χρηστών.
Το Instagram δεν κατεβάζει ό,τι του λένε οι “fact checkers” πως είναι παραπληροφόρηση – απλά το επισημαίνουν, και το «ρίχνουν» στην σειρά παρουσίασης στη ροή και στις Ιστορίες. Αν αυτό γίνεται κατά συρροή, το περιεχόμενό σου γίνεται «δυσεύρετο»
Υπάρχουν ξεχωριστές οδηγίες «προτάσεων», που αφορούν το τι εμφανίζεται σε κάθε χρήστη όταν κάνει αναζήτηση. Υπάρχουν κάποια θέματα που χτυπάνε καμπανάκια στο σύστημα του Instagram και τα κρύβει: αναφέρει σαν παράδειγμα θέματα που αφορούν τον κάπνισμα..
Ευθέως αναφέρεται πως ο αλγόριθμος των προτάσεων για τα Reels (τα μικρά βίντεο) αντιμετωπίζει αρνητικά τα Reels με πολιτικό περιεχόμενο ή από πολιτικούς. Πρακτικά αυτό είναι ένδειξη πως το Instagram προτιμά γενικά να μην πολιτικολογούν οι χρήστες του.
Για τον «ημιαποκλεισμό» to shadowbanning, την διαδικασία που ένας χρήστης «κόβεται» από τις ροές των άλλων χρηστών ή που μια ανάρττησή του γίνεται εσκεμμένα αόρατη, δεν λέγεται κάτι σαφες. Αναγνωρίζει ο Mosseri πως δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς η λειτουργία του Instagram, αλλά απλώς επιφυλάσσεται για να τα κάνει όλα αυτά σαφέστερα αργότερα
Γενικά πρόκειται για μια κίνηση που λέει περισσότερα ως χειρονομία, παρά ως αποκάλυψη – όσα παρουσιάζει δεν ήταν ακριβώς άγνωστα. Στην πραγματικότητα το Instagram νοιώθει την ανάγκη να μιλήσει για τους όρους δημοσίευσης ακριβώς τη στιγμή που ζητείται από τις πλατφόρμες να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στη ρύθμιση του λόγου που επικοινωνείται μέσα από αυτές.