Το Google βρίσκεται αντιμέτωπο με το Οχάιο
Την Πέμπτη που μας πέρασε η πολιτεία του Οχάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες στράφηκε δικαστικά κατά της Google σε μια υπόθεση χωρίς προηγούμενο.
Η Πολιτεία του Οχάϊο ζητάει από δικαστήριο να κηρύξει την Google εταιρεία κοινής ωφέλειας παρόμοια π.χ. με κάθε εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ως γνωστόν πρέπει να καλύπτουν την αρχή της καθολικότητας, παρέχοντας υπηρεσία σε όλους με τον ίδιο τρόπο και για αυτό πολλές φορές πρόκειται για μονοπώλια.
Η πολιτεία του Οχάιο Κατηγορεί την Google για μονοπωλιακές πρακτικές και συγκεκριμένα ότι ευνοεί τις δικές τις υπηρεσίες, τα δικά της προϊόντα και sites, έναντι εκείνων των ανταγωνιστών της.
Το Οχάιο ήταν ανάμεσα στις 30 Πολιτείες που στράφηκαν στα ομοσπονδιακά δικαστήρια κατά της Google πέρυσι κατηγορώντας την ότι εκμεταλλεύεται την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά - υπόθεση που μένει να εκδικαστεί.
Επιτροπές ανταγωνισμού κατά Google
Όμως δεν είναι μονάχα οι Αμερικανικές Πολιτείες που στρέφονται κατά της εταιρείας. Για την ακρίβεια φαίνεται πως είναι κάτι σαν μόδα αυτή τη στιγμή Ρυθμιστικές αρχές του ανταγωνισμού σε διάφορες χώρες να στρέφονται κατά των GAFAM.
Το Μάιο ο γενικός εισαγγελέας της περιφέρειας της αμερικάνικης πρωτεύουσας Ουάσινγκτον στράφηκε κατά της Amazon για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού. το ίδιο έκανε η αρχή ανταγωνισμού της Γερμανίας κατά της Amazon και της Google και το ίδιο έγινε και στην Ιταλία για περιορισμούς στην πρόσβαση της πλατφόρμας του Android για αυτοκίνητα
Στις 4 Ιουνίου η επιτροπή Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και η Ευρωπαϊκή επιτροπή επίσης στράφηκαν κατά της Amazon και της Google και στις 7 Ιουνίου η Γαλλία ανακοίνωσε ότι είχε φτάσει σε συμβιβασμό με την Google για κατηγορίες ότι εκμεταλλεύεται την δεσπόζουσα θέση στην αγορά επιβάλλοντας της πρόστιμο 220 εκατομμυρίων και να αλλάξει ορισμένες από τις επιχειρηματικές πρακτικές.
Το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, το οποίο συνδέεται με τους Δημοκρατικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσε πέρυσι μια έκθεση που συνυπογράφουν ο Dipayan Ghosh, καθηγητής νομικής στο Χάρβαρντ και διευθυντής του προγράμματος Ψηφιακών Πλατφορμών και Δημοκρατίας του πανεπιστημίου και ο ακαδημαϊκός Josh Simmons. Στην έκθεση αυτή υποστηρίζουν ότι όχι μόνο πρέπει τα ψηφιακά ολιγοπώλια να ρυθμίζονται ως επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αλλά ότι θα πρέπει να μπει στο τραπέζι η κρισιμότητα που έχουν ως υποδομή της δημόσιας σφαίρας για μια σειρά από κρίσιμες πολιτικές λειτουργίες όπως η δημόσια επικοινωνία, η πολιτική έκφραση και η συλλογική λήψη αποφάσεων.
Οι Ghosh και Simmons υποστηρίζουν ότι με το να ελέγχουν την υποδομή αυτή, όπως είναι σχεδιασμένη σήμερα, εταιρείες όπως το facebook και το Google ρυθμίζουν και το περιεχόμενο, τον χαρακτήρα αυτής της ψηφιακής δημόσια σφαίρας συγκεντρώνοντας όχι απλώς οικονομική εξουσία αλλά κοινωνική και πολιτική εξουσία.
Η ρύθμιση τους θα δημιουργούσε ένα προνομιακό πεδίο καινοτόμας ρυθμιστικής πολιτικής η οποία θα επέτρεπε τον πειραματισμό με νέους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων που θα όφειλαν να λαμβάνουν υπόψη τους την συλλογική κρίση των πολιτών, αναμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο αρτηριοσκληρωτικές δομές αντιπροσώπευσης και δημιουργώντας καινούργιους θεσμούς για την διακυβέρνηση των αλγοριθμών.
Ρύθμιση όπως καινοτομία, αλλά στην πολιτική
Καταλήγουν λέγοντας ότι η ρύθμιση των πλατφορμών είναι μία ευκαιρία να επενδύσουμε στην καινοτομία πειραματιζόμενοι με διαφορετικούς τρόπους άσκησης της δημόσιας εξουσίας.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές εμπλέκονται σε ένα είδος ανταγωνισμού για το ποιος θα ρυθμίσει πρώτος και με ποιο τρόπο τις πλατφόρμες αυτές, αφού κατά κοινή ομολογία οι εταιρείες είναι πια τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να ρυθμιστούν σε μία χώρα μόνο.
Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες όπου συζητείται το Digital markets act και το digital services act. Το Digital markets act θέτει περιορισμούς σε αυτούς που αποκαλεί gatekeepers, δηλαδή τις πολύ μεγάλες εταιρίες και συγκεκριμένα τις GAFAM.
Μεταξύ άλλων το σχέδιο που είναι ακόμα υπό συζήτηση, περιλαμβάνει πολύ αυστηρά πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων του, τα οποία μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 10 τοις 100 των κερδών μιας επιχείρησης κάτι που στην περίπτωση της Google θα σήμαινε περίπου 7 δισεκατομμύρια το χρόνο.
Ακόμα φαίνεται ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει στους gatekeepers να χρησιμοποιούν δεδομένα τρίτων πηγών, να παρακολουθούν τους πελάτες τους σε άλλους ιστότοπους και να τους κατασκοπεύουν και θα τους επιβάλλει να αφήνουν τους κατασκευαστές εφαρμογών τρίτων εταιρειών να ανταγωνιστούν ισότιμα στις πλατφόρμες τους κοκ
Το διαδίκτυο δεν θα παραμείνει ως έχει. Οι θεσμικοί του παράγοντες θα πρέπει να δημιουργήσουν όρους διασφάλισης του ανταγωνισμού αλλά και ορισμένων εγγυήσεων που έχουν να κάνουν με την δημοκρατική λειτουργία των κοινωνιών ενώ έτσι θα μπουν και τα όρια για την ανάπτυξη του διαδικτύου των πραγμάτων
Διαβάστε επίσης: EFF | Cory Doctorow: How Big Tech Monopolies Distort Our Public Discourse, 28/5/2020