Η efood, οι πλατφόρμες και η δύναμη της εργατικής κινητοποίησης
Η ΔΕΗ σε ιδιώτες. Εκλογές στη Γερμανία. Απροετοίμαστα τα Ελληνικά σχολεία για την πανδημία. Καουμπόηδες εναντίον προσφύγων στα σύνορα των ΗΠΑ.
Η απεργιακή κινητοποίηση των διανομέων της efood, ανέτρεψε τη ρύθμιση του νόμου Χατζηδάκη που επιτρέπει το διπλό καθεστώς απασχόλησης στις πλατφόρμες (μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας) στην πράξη. H efood ανέκρουσε πρύμναν και ικανοποίησε το βασικό αίτημα για υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου με τους 2000 και πλέον διανομείς, υπό την ασφυκτική πίεση του hashtag #cancel_efood, και την κατάρρευση της αξιολόγησης του app της. Στο στόχαστρο του twitter έχει μπει και η Wolt, που δουλεύει από την αρχή με “συνεργάτες”.
Η μάχη της εργασιακής σχέσης των πλατφορμών είναι μια από τις παγκόσμιες μάχες του καιρού μας στις οποίες οι εργαζόμενοι κερδίζουν έδαφος
Τον Μάιο, η Βρετανική deliveroo, η πλατφόρμα που αντιμετώπισε το πρώτο μεγάλο κύμα απεργιών το 2016, έχασε σε δικαστήριο του Σίδνεϊ υπόθεση υπαλλήλου που ζητούσε αποζημίωση για άδικη απόλυση.
Στη Γαλλία, η deliveroo διώκεται για απασχόληση αδήλωτων εργαζομένων (τα δικαστήρια εκεί αποδέχονται το στάτους του “συνεργάτη”, όπως και στη Μεγάλη Βρετανία), ενώ αποχώρησε από την Ισπανία όταν κλήθηκε να πληρώσει 2,8 εκ. ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές.
Στην Ισπανία οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει την αλγοριθμική διαφάνεια, την δυνατότητα να ενημερώνονται για κάθε αλγοριθμική λειτουργία που επηρεάζει το πού και πότε δουλεύουν ή πώς επιλέγονται, καθώς και την υποχρέωση να προσλαμβάνονται σαν μισθωτοί.
Μόλις χθες η πολιτεία της Νέας Υόρκης όρισε κατώτατο μισθό και βασικές συνθήκες προστασίας από την εγκληματικότητα που μαστίζει τον κλάδο. Οι συνθήκες των εργαζομένων στις ΗΠΑ είναι κυριολεκτικά εφιαλτικές. Στην Καλιφόρνια, ένα σχετικό δημοψήφισμα δικαίωσε τους εργοδότες
Τη Δευτέρα 27/9: Αφιέρωμα στον καπιταλισμό της πλατφόρμας και την ταξική όξυνση που προκαλεί και η απάντηση των ψηφιακών συνεταιρισμών
Ξαφνικά η ΔΕΗ πωλείται
Την περασμένη Παρασκευή γράψαμε ότι η σημαντικότερη είδηση της εβδομάδας ήταν η παραχώρηση του δικτύου ενέργειας της χώρας, μέσω της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Χθες, απόλυτα αιφνιδιαστικά, η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, χωρίς τη συμμετοχή του Ελληνικού κράτους, δηλαδή τη δωρεάν παραχώρηση του ελέγχου της σε ιδιώτες. Η κίνηση αυτή δεν είχε καν προαναγγελθεί στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, ούτε είχε προηγηθεί δημόσια συζήτηση. Θα οδηγήσει αυτό σε εξυγίανση της επιχείρησης και ανάπτυξη σε «πράσινη» κατεύθυνση ή σε ενεργειακή ανασφάλεια μέσω της κατάργησης του χαρακτήρα της «κοινής ωφέλειας» και του «δημοσίου συμφέροντος»;
Διαβάστε σχετικά:
Αρχείο σχετικών ρεπορτάζ της ομάδας The Manifold, στο Inside Story
Δελτίο Τύπου της ΔΕΗ για το θέμα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την ιδιωτικοποίηση
Καουμπόηδες εναντίον Αϊτινών προσφύγων στο Τέξας
Η επιστροφή στα σχολεία εν μέσω πανδημίας δεν πάει καλά
Παρότι η πανδημία μαίνεται ακόμα, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ήταν ευλόγως αδιαπραγμάτευτη. Μετά από ενάμιση χρόνο καραντίνας όλοι συμφωνούν με το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ απαιτούνται μέτρα πέραν της μάσκας ή του εμβολιασμού, όπως «βελτίωση του αερισμού των τάξεων, μικρότερες τάξεις όπου είναι δυνατόν, αποστασιοποίηση και τακτικά τεστ σε παιδιά και εκπαιδευτικούς». Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα. Οι μαρτυρίες από πάρα πολλά σχολεία είναι πως έχουν συμπτυχθεί τμήματα φτάνοντας τα 27 παιδιά, δεν υπάρχει καμιά υποδομή εξαερισμού και τα self-test δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον τακτικό σχολικό έλεγχο. Ο ιός είναι αερομεταδιδόμενος, κάτι που αναγνωρίζει επίσημα το αμερικάνικο CDC, και ο ΠΟΥ.
Η επιστροφή στις ίδιες ακριβώς τάξεις που έκλεισαν τον Ιούνιο, χωρίς πρόσθετο μόνιμο προσωπικό έχει δημιουργήσει ήδη διάχυτη ανησυχία.
Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα με πολύ μεγάλη μερίδα του ενήλικου πληθυσμού της ανεμβολίαστη. Σε αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσησης ή θανάτου βρίσκονται σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι. H διασπορά του ιού στον μαθητικό πληθυσμό, μπορεί να διασπείρει τον ιό σε κάθε σπίτι. Ιδίως αν συνεχίσει να ισχύει το πρωτόκολλο 50%+1 (που μάλλον βαίνει προς αναθεώρηση).
Τι έχουν κάνει άλλες χώρες;
Παρότι το ποσοστό των εμβολιασμένων μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας σε χώρες της Δύσης είναι πολύ υψηλότερο από της Ελλάδας (14/9), πολλές χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Αυστραλία βελτιώνουν τον εξαερισμό στις τάξεις και αυξάνουν τη συχνότητα των τεστ.
Τέλος της εποχής Μέρκελ για Γερμανία και Ευρώπη
Μισθοί και συντάξεις, το κόστος των ενοικίων, η ψηφιοποίηση του Δημοσίου και οι διαφυλικές σχέσεις και στο βάθος κλιματική αλλαγή. Αυτά είναι τα θέματα που απασχολούν τους Γερμανούς ψηφοφόρους στην πορεία προς τις κάλπες της Κυριακής. Για όποιον παρακολουθεί από την περιφέρεια της Ευρώπη είναι εντυπωσιακό ότι η τελευταία φαίνεται να μην πολυαπασχολεί τους Γερμανούς. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις πρώτο κόμμα την Κυριακή θα είναι οι Σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτζ. Το εκλογικό σύστημα στη Γερμανία, σε ένα επεξηγηματικό βίντεο
Το Νήμα θα αποστείλει αύριο μια ειδική έκδοση για τις Γερμανικές εκλογές: Οι δημοσκοπήσεις, τα μετεκλογικά σενάρια, οι συνέπειες για την ΕΕ και τη χώρα μας
Το Νήμα είναι μια ανεξάρτητη προσπάθεια για ένα νέο Μέσο ενημέρωσης προσαρμοσμένο στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Η συμμετοχή των αποδεκτών των newsletters μας είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξή του. Περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.