#Ανασκόπηση, τεύχος 10: Τι φταίει για την εμβολιαστική άρνηση
Εμβολιαστική υποχρεωτικότητα και απειλές για απολύσεις, κίτρινη κάρτα από τη Διεθνή Αμνηστία για κατάχρηση εξουσίας ελέω πανδημίας και ψεύτικα σχόλια στο opengov στη διαβούλευση για τη Συνεπιμέλεια.
Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, ωστόσο η αυξημένη τουριστική κίνηση σε συνδυασμό με την πλημμελή τήρηση των μέτρων για τον COVID19 και τη συσσωρευμένη κόπωση ενός δύσκολου χειμώνα προβληματίζουν για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είναι η ανασκόπηση της ειδησεογραφίας της εβδομάδας που πέρασε με τις προεκτάσεις και τη σημασία τους.
Μη χάσετε αύριο, Σάββατο, επιλεγμένα κείμενα και αναλύσεις από όλο το φάσμα των απόψεων για την επικαιρότητα.
Χρόνος ανάγνωσης: 7-9’
Υποχρεωτικός εμβολιασμός και αντιδράσεις
Η χώρα καταγράφει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων (2.794 χθες Πέμπτη), με πενταπλασιασμό του μέσου κυλιόμενου επταήμερου δείκτη μέσα σε 15 μέρες (από 442 στις αρχές Ιουλίου, σε 2.300 κρούσματα αυτή την εβδομάδα). Αυξητική τάση διασποράς της λοίμωξης αλλά και των ορφανών κρουσμάτων καταγράφονται σε όλη την επικράτεια. Ταυτόχρονα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με προ δεκαημέρου (30/6, 39) αγγίζοντας τις 100!
Ο πρωθυπουργός πήρε σήμερα τα εύσημα από τον Επίτροπο αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρέτον για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που κατέθεσε η χώρα. Ωστόσο, η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, θέμα για το οποίο γράψαμε εκτενώς σε προηγούμενες εκδόσεις, προκαλεί τριβές.
Οι ανακοινώσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων (υγειονομικούς και εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων), μέτρων για τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας (ισχύουν από σήμερα και μέχρι τις 31/8) αλλά και το App για την εφαρμογή των μέτρων διαχωρισμού εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων φαίνεται πως ξεχείλισαν το ποτήρι της υπομονής για πολλούς. Για επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τη συζήτηση για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κάνουν λόγο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. Σύμφωνα με τους προέδρους τους, οι υγειονομικοί έχουν ανοσία - είτε από φυσική νόσηση ή από εμβολιασμό, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% και μιλούν για υποκρισία της κυβέρνησης.
Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας (22/6) όμως, δείχνουν ότι το 86% των γιατρών, το 69% των νοσηλευτών και το 66% του λοιπού προσωπικού είναι εμβολιασμένοι, ενώ σε αυτούς προστίθενται και αυτοί που έχουν νοσήσει.
«Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού δεν υποκαθιστά τα υπόλοιπα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να ληφθούν τα οποία η κυβέρνηση αρνείται να πάρει έστω και τώρα, ενώ διατηρεί την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, συντηρεί τον συγχρωτισμό σε κρίσιμους χώρους, όπως τα ΜΜΜ και οι χώροι δουλειάς κι αποδέχεται τα πρωτόκολλα - “λάστιχο” των μεταφορικών και τουριστικών ομίλων», επισημαίνει η πρόεδρος των γιατρών της χώρας, Αφροδίτη Ρέτζιου.
Αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών από την έναρξή τους έχουν δηλώσει ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ο ΟΟΣΑ. «Απαιτείται οι κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν ότι το απαιτούμενο μέγεθος των εκστρατειών εμβολιασμού είναι άνευ προηγουμένου, καθώς και ότι οι κυβερνητικές ενέργειες για τη συγκέντρωση εμπιστοσύνης είναι απαραίτητες», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής απαντώντας σε ερώτημα του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε γηροκομεία την χαρακτήριζε «έσχατη λύση» στις κλιμακούμενες ενέργειες (πχ στοχοποιημένες εκστρατείες ενημέρωσης) που η κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε.
Παλινωδίες
To θολό τοπίο γύρω από την αναστολή εργασίας που δημιούργησε το διάγγελμα του πρωθυπουργού «ξεκαθάρισε» η υφυπ. Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας ανοιχτά για απολύσεις, την ώρα που ο πολιτικός της προϊστάμενος, Κ. Χατζηδάκης έλεγε ακριβώς το αντίθετο, ενώ ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδ. Γεωργιάδης, συντάσσεται με τα λεγόμενά της. Αλλά ακόμα και όταν η ίδια υποχρεώθηκε τελικά να ανασκευάσει, ήρθε ο Μάκης Βορίδης να μιλήσει και πάλι για... απολύσεις.
Η άποψη μας
Η μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό ήταν σοκαριστική. Πώς είναι δυνατόν 17 μήνες μετά το πρώτο κρούσμα στη χώρα, ενώ κολυμπάμε στο 4ο κύμα, 7 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών -επιστημονικό επίτευγμα, ασφαλές, αποτελεσματικό και διαθέσιμο για όλους- να είναι τόσοι πολλοί εκείνοι που τον ξορκίζουν; Εκτιμάμε ότι ευθύνονται οι χειρισμοί της κυβέρνησης που ήλπιζε το 4ο κύμα να έρθει τον Σεπτέμβριο (ήρθε Ιούλιο, όμως) και παρακολουθώντας τον τουρισμό και την οικονομική ζωή της χώρας να “βουλιάζουν” επιχειρεί να μετακυλήσει την ευθύνη για ακόμη μία φορά με αυταρχικές και διχαστικές μεθόδους. Μετά τις απειλές και τους στιγματισμούς, προχωρά στην υποχρεωτικότητα. Η αντιπολίτευση φαίνεται διχασμένη, με ένα μέρος να στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, ενώ ένα άλλο την καταγγέλλει και κατηγορείται για φλερτ με «ψεκασμένους».
Ωστόσο, χρειάζεται να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, κάτι που απαιτεί πολιτικές αποφάσεις χωρίς ιδεοληψία αλλά και μια μεγάλη εκστρατεία πειθούς.
Ρεπορτάζ: πού πήγε το κράτος Δικαίου;
Η κακή φήμη της Ελλάδας απέναντι στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων εδραιώνεται κάθε μέρα: η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε έκθεση για τον περιορισμό του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και την υπέρμετρη αστυνομική βία. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπό το πρόσχημα του κορονοϊού χρησιμοποίησε παράνομες κατασταλτικές μεθόδους προκειμένου να περιορίσει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Το BBC, από την άλλη πλευρά, δημοσίευσε βίντεο στο οποίο το Λιμενικό προχωρά σε εγκληματικές επαναπροωθήσεις βαρκών με πρόσφυγες και μετανάστες μεσοπέλαγα. H πρακτική αυτή φαίνεται πως είναι σε γνώση των Ευρωπαϊκών αρχών, ενώ συμβαίνει και στη Λιβύη. Δείτε:
Χακάροντας τη διαβούλευση για τη Συνεπιμέλεια
Ένα από τα επιχειρήματα των ομάδων που υποστήριξαν το νομοσχέδιο και εξακολουθούν να ζητούν την περαιτέρω μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου ήταν ότι η κοινή γνώμη, όπως εκφράστηκε στη δημόσια διαβούλευση στο opengov, ήταν κατά συντριπτικό ποσοστό υπέρ των προτεινόμενων αλλαγών. Όμως σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, μόλις το 47% (6.920) των σχολίων είναι πρωτογενή, ενώ το 53% (7.894) είναι αντιγραφή άλλων σχολίων! Στο μεταξύ, η έκθεση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Κουντουρά, «Αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες και τα παιδιά και τα δικαιώματα γονικής επιμέλειας» υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ισότητα των Φύλων και τα Δικαιώματα των Γυναικών (FEMM) και Νομικών Θεμάτων (JURI), κάτι που αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην έννομη τάξη των κρατών-μελών.
Διεθνή
Η Κούβα στο πόδι
Η κοινωνική αναταραχή στην Κούβα που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δέκα ημέρες, έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου, όχι λόγω του μεγέθους της (τα τελευταία δύο χρόνια η Λατινική Αμερική έχει αιματοκυλιστεί από πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις), αλλά λόγω της σπανιότητας της δημόσιας κοινωνικής διαμαρτυρίας. Για τους παράγοντες που οδήγησαν εδώ δείτε μια εξαιρετική ανάλυση στο Τwitter. Ακόμα, Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Κούβα, του Βαγγέλη Χωραφά.
Διαβάστε σχετικά: Βλ. Washington Post: Why South Africans are protesting the arrest of former president, Jacob Zuma
Στα υπόψιν
Είχαμε χρόνια να ακούσουμε για πρόγραμμα εργατικής κατοικίας. Ο ΟΕΚ έχει πέσει σε ανυποληψία εδώ και πολλά χρόνια και τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης που καταγράφονται σε όλα τα σχέδια λιτότητας σαν πρόβλημα δεν μας άφηναν να έχουμε καμια αισιοδοξία για το θέμα. Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα, οι πλειστηριασμοί φαίνεται ότι ανοίγουν μαζί και αυτό το κεφάλαιο. Δεν είναι κάτι που πρόκειται να γίνει άμεσα, αλλά είναι στο τραπέζι.
Περιβάλλον
Ο Αμαζόνιος είναι ο πνεύμονας του πλανήτη. Και σύμφωνα με αυτή την διεπιστημονική μελέτη, πλέον νοσεί, αφού η αποψίλωση που έγινε επί Μπολσονάρο είναι τέτοια ώστε πλέον το δάσος ανανεώνεται με μικρότερο ρυθμό από ό,τι καταστρέφεται. Ο Αμαζόνιος εκπέμπει πλέον περισσότερο CO2 από όσο απορροφά.
Διαβάστε στο site
ΕΕ: Ο φόρος άνθρακα και τα... κίτρινα γιλέκα! : «Τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα Κίτρινα Γιλέκα. Μπορείτε να φανταστείτε ότι σκέφτονται να εισαγάγουν φόρο άνθρακα στη θέρμανση τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τη θέρμανση του σπιτιού τους;».