ΚΕΘΕΑ: Υποτροπή εξαιτίας της «μεταφοράς» της ζωής στο ψηφιακό
Επιστροφή στη δεκαετία της κρίσης φέρνει και στον χώρο της εξάρτησης από ουσίες και Διαδίκτυο η πανδημία COVID19.
Σύμφωνα με τον απολογισμό του ΚΕΘΕΑ για το 2020 ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Τετάρτη (7/7),«εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να ενταθούν στην Ελλάδα φαινόμενα ανάλογα με αυτά που παρατηρήθηκαν τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης: εμφάνιση πιο φθηνών και επικίνδυνων ναρκωτικών, αύξηση της αστεγίας και εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών μεταξύ των εξαρτημένων, μείωση του κινήτρου για θεραπεία, μεγέθυνση των δυσκολιών κοινωνικής και εργασιακής ένταξης μετά την απεξάρτηση»
Της Ιφιγένειας Διαμάντη
Ο κίνδυνος υποτροπής εξαιτίας της «μεταφοράς» της ζωής σε ψηφιακό περιβάλλον είναι πιθανός, σημειώνει η έκθεση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ιδιαίτερα για τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης: «Αναπροσαρμόστηκε ο σχεδιασμός για τη μετάβαση από τις μονάδες ψυχικής απεξάρτησης στη φάση της κοινωνικής επανένταξης, καθώς οι δυνατότητες κοινωνικής δραστηριοποίησης και επαγγελματικής απασχόλησης περιορίστηκαν δραστικά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι λόγω των ειδικών συνθηκών, των απαγορευτικών μέτρων και του φόβου για την πανδημία, μειώθηκε κατά 12% η ζήτηση θεραπείας μέσα στο 2020, ιδίως από εφήβους και νεαρούς ενήλικες στις «πύλες εισόδου» στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, τα Συμβουλευτικά Κέντρα, όπως και στα Κέντρα Οικογενειακής Υποστήριξης.
Συμβαδίζοντας με τις εξελίξεις, τα θεραπευτικά προγράμματα πέρασαν στην ψηφιακή διενέργεια συμβουλευτικής, θεραπευτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, την ίδια στιγμή, όμως, περιορίστηκε σημαντικά η εξωστρέφεια «αφού δεν ήταν εφικτό τα προγράμματα απεξάρτησης να πραγματοποιούν στις τοπικές κοινωνίες ανοικτές εκδηλώσεις και δράσεις, οι οποίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας και του τρόπου λειτουργίας τους». Το ίδιο συνέβη και με δραστηριότητες πρόληψης που γίνονται στα σχολεία, όπως και εκπαίδευσης επαγγελματιών. Στην πλειονότητά του αναβλήθηκαν ή αντικαταστάθηκαν με διαδικτυακά εργαστήρια, σεμινάρια και ημερίδες, όπου ήταν εφικτό.
Παρόμοιες οι συνέπειες της θεραπευτικής διαδικασίας και στα Σωφρονιστικά Καταστήματα, όπου «η θεραπευτική διαδικασία διακόπηκε κατά διαστήματα, είτε σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είτε εξαιτίας αυξημένης διασποράς του ιού σε συγκεκριμένα καταστήματα κράτησης».
Τα είδη εξαρτήσεων που φαίνεται να απασχολούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία είναι το αλκοόλ, ο τζόγος και το gaming στο Ίντερνετ. Μέσα στο 2020 το ΚΕΘΕΑ υποστήριξε 1.957 άτομα για την εξάρτηση από αυτά.
Υπάρχουν, όμως, και τα φωτεινά σημεία μέσα στο 2020 σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες του ΚΕΘΕΑ!
Επιλέξαμε ορισμένα από το σύνολο των στιγμιότυπων που περιλαμβάνεται στον Απολογισμό 2020:
«Τα ζυμαρικά της αλληλεγγύης»
Στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας και του Κοινωνικού Παντοπωλείου Θεσσαλονίκης στάθηκε το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, διαθέτοντας 1.000 και 800 συσκευασίες ζυμαρικών αντίστοιχα από την παραγωγή του αγροκτήματός του. Στο αγρόκτημα εκπαιδεύονται μέλη του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στην παραγωγή κηπευτικών, σιτηρών, σάλτσας και ζυμαρικών. Τα προϊόντα καλύπτουν ανάγκες του ΚΕΘΕΑ, ενώ μέρος τους διατίθεται στο εμπόριο.
∆ίπλα στα προσφυγόπουλα
Μέλη του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ανέλαβαν την ανακαίνιση και φροντίδα αίθουσας στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS στα Ιωάννινα, που λειτουργεί ως χώρος μελέτης για προσφυγόπουλα που φοιτούν στο νηπιαγωγείο.
Μέλη του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ έβαψαν και φρόντισαν την είσοδο των επειγόντων περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», ως ανταπόδοση προς έναν χώρο από τον οποίον έχουν λάβει κατά καιρούς φροντίδα.
Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ ανέβασε τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ στο Κάστρο της Καλαμάτας. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε χάρις στην αφιλοκερδή συμβολή φορέων, καλλιτεχνών και επαγγελματιών της τοπικής κοινωνίας.