ΠΟΥ: Μη χαθεί ακόμα μία σχολική χρονιά
ΠΟΥ προς κυβερνήσεις: «Πάρτε μέτρα μέσα στο καλοκαίρι». Καμπανάκι και για την Ελλάδα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Ευρώπης απαιτεί από τις κυβερνήσεις τη λήψη μέτρων προφύλαξης στα σχολεία στη διάρκεια του καλοκαιριού. Στις οδηγίες ξεκαθαρίζεται ότι «η ασφαλής λειτουργία των σχολείων βασίζεται στη συστηματική εφαρμογή πολλαπλών μέτρων προφύλαξης που λειτουργούν ως σύνολο»
«Η μεγαλύτερη διαταραχή της σχολικής εκπαίδευσης στην ιστορία, λόγω των μέτρων COVID-19, δεν πρέπει να στερήσει τα παιδιά από την εκπαίδευση και την ανάπτυξή τους». Με τη φράση αυτή τιτλοφορεί την «επείγουσα παρέμβασή» του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Ευρώπης, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις τη λήψη μέτρων προφύλαξης στα σχολεία στη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να μη χαθεί άλλη μια σχολική χρονιά. Η ταχύτατη εξάπλωση του υπερμεταδοτικού στελέχους «Δ», αλλά και άλλων που μπορεί να αναδυθούν σε συνδυασμό με την ύπαρξη ανεμβολίαστων, «σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος να χάσετε. Η ώρα για δράση είναι τώρα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην πανδημία να “κλέψει” από τα παιδιά μας την εκπαίδευση και την ανάπτυξή τους», υπογραμμίζει η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων για την εκπαίδευση στην πανδημία που σύστησε ο ΠΟΥ Ευρώπης, απευθυνόμενη στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
«Τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά όσο το δυνατόν περισσότερο, με επαρκή μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικά μέτρα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τους καλοκαιρινούς μήνες, για να εφαρμόσουν μέτρα που προστατεύουν τη διά ζώσης εκπαίδευση, την επόμενη σχολική χρονιά», καταδεικνύει η ομάδα ειδικών του ΠΟΥ.
«Οι καλοκαιρινοί μήνες προσφέρουν ένα πολύτιμο παράθυρο ευκαιρίας στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν το σωστό σύνολο μέτρων που θα βοηθήσουν στη διατήρηση χαμηλών ποσοστών μολύνσεων και στην αποφυγή κλεισίματος των σχολείων, που, όπως είδαμε, έχουν τόσο επιβλαβείς επιπτώσεις στην εκπαίδευση, την κοινωνική και τη γνωστική ευημερία των παιδιών και των νέων μας», δήλωσε ο δρ Hans Kluge, διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης.
«Παρά την προσφορά από τις περισσότερες χώρες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η μαθησιακή απώλεια και ο αντίκτυπος του να μη βρίσκονται οι μαθητές στο σχολείο ήταν πρόκληση για τα παιδιά», επισήμανε ο Afshan Khan, διευθυντής της UNICEF Ευρώπης, κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα σχολεία και πρόσθεσε: «Πρέπει να εργαστούμε μαζί όλο το καλοκαίρι για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο με ασφάλεια και να καλύψουν τη μάθησή τους».
Ενα ενδεχόμενο κλείσιμο του σχολείου, αναφέρει η ομάδα των ειδικών, «πρέπει να θεωρείται μόνο έσχατη λύση». Τι προτίθεται, λοιπόν, να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να μη χαθεί άλλη μία εκπαιδευτική χρονιά;
Οι συστάσεις
Με πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση των ανοιχτών σχολείων, οι ενημερωμένες συστάσεις του ΠΟΥ Ευρώπης επικεντρώνονται στις εξής κατευθύνσεις:
Τεστ (Rapid ή PCR)
Mέτρα για τον έλεγχο και τη διασπορά λοιμώξεων
Αλλαγές που ωφελούν την υγεία των παιδιών και ελέγχουν τις λοιμώξεις
Διαφύλαξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς και της ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας των παιδιών
Λογοδοσία για τα παιδιά που ζουν σε ευάλωτες καταστάσεις
Στρατηγικές εμβολιασμών