Έξω από τις βιβλιοθήκες οι φοιτητές, μέσα η αστυνομία
Θερμό καλοκαίρι στα πανεπιστήμια, κίνδυνος θερμών επεισοδίων στο Αιγαίο. Γαλλικές εκλογές σαν τρίτος γύρος. Φωτιές, τάνκερ και εβδομάδα 4 ημερών.
Ποιος κρατάει τη βαριοπούλα;
Μετά το ψευδοδίλημμα («με τις βιβλιοθήκες ή τις βαριοπούλες») που έθεσε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη φοιτητική οργή για την πανεπιστημιακή αστυνομία, το προσχηματικό του ενδιαφέροντος αναδεικνύεται από την κοινή δήλωση των προϊσταμένων των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών για το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ, όπου αποκαλύπτεται η πρόθεση υποβάθμισης του ρόλου τους
Οι φοιτητές όμως, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας, συνεχίζουν τη μαχητική τους αντίδραση και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα για την είσοδο της αστυνομίας των πανεπιστημίων στον πανεπιστημιακό χώρο.
Η κυβέρνηση προετοιμάζει έτσι ένα θερμό φθινόπωρο προσπαθώντας με κάθε τρόπο να συσπειρώσει το συντηρητικότερο τμήμα της βάσης της - ενδεχομένως εν όψει εκλογών το φθινόπωρο;
Περιμένουμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;
H σύντομη απάντηση είναι «όχι», κατά τους περισσότερους αναλυτές. Στην αρχή της χρονιάς γράφαμε ότι αναμένεται αύξηση της ρητορικής έντασης με την Τουρκία στο Αιγαίο, αλλά όχι απαραίτητα πρόκληση θερμού επεισοδίου. Μετά τα γεγονότα του ‘20 όταν «άνεμος» έφερε μια τουρκική φρεγάτα στα ελληνικά ύδατα, μόλις 2,5 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης, και αργότερα την ίδια χρονιά, η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» εμβόλισε την τουρκική, είχαμε πιστέψει ότι μάλλον είχε παρέλθει ο κίνδυνος.
Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε νέα δυναμική στον αναθεωρητισμό, που αποτελεί κεντρική αρχή της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ η αλλαγή του ελληνικού αμυντικού δόγματος του προκεχωρημένου φυλακίου, επενδύοντας στις αντιφάσεις της Τουρκίας, έχουν θέσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε νέα τροχιά. Τα απειλητικά tweet του Τούρκου Προέδρου στο φόντο της άσκησης EFES 2022 με βασικό σενάριο την «απόβαση» σε ελληνικό νησί δεν ξυπνούν μόνο τις φριχτές μνήμες του Αττίλα, αλλά δημιουργούν ερωτήματα για τη σταθερότητα στην περιοχή ανάμεσα σε δυο «συμμάχους».
Σημειώσεις για τη νέα ελληνοτουρκική κρίση
Η στρατηγική του προκεχωρημένου φυλακίου έχει αποδειχτεί ιστορικά επιζήμια για τη χώρα. Παρουσιάζει κάποιες αναλογίες με τη λογική που κίνησε τους Ουκρανούς στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία: Η Ουκρανία διακηρύσσει ότι είναι το νέο σύνορο της Δύσης, όμως το πληρώνει με βαρύ φόρο αίματος. Εκτός από την Κριμαία, χάνει το Ντονμπάς, το 20% των ανατολικών εδαφών της χώρας και ίσως χάσει όλα τα παράλια ως την Οδησσό μέχρι να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Η ΕΕ από την άλλη πλευρά καθυστερεί την ένταξη της, ενώ πολλά κράτη-μέλη διαφωνούν με την περαιτέρω διεύρυνση της Ένωσης. Η πολιτική ασφαλείας των ΗΠΑ από την άλλη πλευρά χαράσσεται με γνώμονα τα πραγματικά δεδομένα και όχι κάποιο πλαίσιο αρχών και αξιών. Η Τουρκία έχει επιλέξει να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή των διεθνών σχέσεων αρνούμενη να δεχτεί την προσχώρηση Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Στο δικό μας προκεχωρημένο φυλάκιο του νέου Ψυχρού Πολέμου, λοιπόν, είναι πραγματικό το ερώτημα αν μπορεί να αντιπαραβάλει κανείς ένα πλαίσιο αρχών και αξιών στην αυξανόμενη γεωπολιτική αξία της Τουρκίας, η οποία επιπλέον είναι τμήμα της Δύσης και του Νατοϊκού άξονα και όχι εξωτερικός παράγοντας.
Greece Experiencing Unprecedented Barrage Of Turkish Violations Of Airspace, Says PM
Dogfight Over the Aegean: Turkish-Greek Relations in Light of Ukraine - War on the Rocks | warontherocks
Ο «τρίτος γύρος» των γαλλικών εκλογών
Δύσκολο να προβλέψει κανείς την έκβαση των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, που ολοκληρώνονται σε δύο γύρους, αυτή και την ερχόμενη Κυριακή (12 και 19 Ιουνίου). Παρότι η Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ενότητα (NUPES), υπό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν προηγείται στα περισσότερα γκάλοπ πρόθεσης ψήφου στον πρώτο γύρο, αυτό δεν αντανακλάται στην κατανομή των εδρών όπου οι προβολές δείχνουν τον Μακρόν να παλεύει για την πλειοψηφία, η οποία ωστόσο παραμένει πολύ ρευστή.
Η ιδιαιτερότητα του εκλογικού συστήματος προϋποθέτει συνεργασίες στον β’ γύρο που για την ώρα είναι αβέβαιες. Να θυμίσουμε ότι το 2017, η Μαρίν Λε Πεν ενώ στον πρώτο γύρο ήρθε πρώτη σε 216 περιφέρειες, κατάφερε να εκλέξει μόλις 9 βουλευτές. Σίγουρα εδώ έπαιξε ρόλο το «δημοκρατικό τείχος» ενάντια στην ακροδεξιά, κανείς όμως δεν ξέρει πώς θα μετακινηθούν οι ψηφοφόροι μεταξύ Ensemble (Μακρόν), NUPES και Λε Πεν σε περίπτωση αποκλεισμού του ή της υποψηφίου τους στο β’ γύρο. Θεωρητικά το σύστημα ευνοεί το κέντρο, δεν είναι όμως σίγουρο ότι ο Μακρόν θεωρείται πλέον κεντρώος υποψήφιος. Πάντως η αριστερά και ο ίδιος ο Ζαν Λυκ Μελανσόν θέλουν να κάνουν τις εκλογές αυτές «τρίτο γύρο» των προεδρικών εκλογών και να μπλοκάρουν την πλειοψηφία του Μακρόν στη βουλή. Ενδιαφέρον έχει πως στους νεαρότερους Γάλλους (18-24) η αριστερά του NUPES είναι πλειοψηφική και το κόμμα του Μακρόν τέταρτο, ενώ η κατάσταση στους άνω των 70 αντιστρέφεται και ο Μακρόν αποσπά το 40% των προτιμήσεων ενώ η Αριστερά περιορίζεται στην τέταρτη θέση με μόλις 13%.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας, το 63% των Γάλλων επιθυμούν τη «συγκατοίκηση» (Πρόεδρος και κοινοβουλευτική πλειοψηφία από διαφορετικά κόμματα), ξεπερνώντας πλέον τον εκφοβιστικό λόγο περί ακυβερνησίας και αστάθειας που την εδραίωσε.
Ο διάσημος οικονομολόγος Τομά Πικετί εξηγεί στην Le Monde για ποιο λόγο η δημιουργία του NUPES είναι «εξαιρετικά νέα για την Γαλλική και την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία» (Το γαλλικό πρωτότυπο) και ακολουθεί η μετάφρασή του:
The Nation | Cole Stanger: Can a United Left Win in Macron’s France?
Η «αίσια» έκβαση της υπόθεσης με το ιρανικό τάνκερ
Είχαμε επισημάνει προ δεκαπενθημέρου το ιδιαζόντως προβληματικό της κατάσχεσης του πετρελαίου που μετέφερε το ρωσικό - αλλά εξαιρούμενο των κυρώσεων - τάνκερ Lana (πρώην Pegas), όχι μόνο γιατί οδήγησε σε ιρανικά αντίποινα στον Περσικό Κόλπο, αλλά και γιατί ουσιαστικά παραχωρούσε την κυριαρχία στο Αιγαίο στις ΗΠΑ.
Η αρχική απόφαση για κατάσχεση του φορτίου του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Lana και την αποστολή του φορτίου του στο… Τέξας, είχε ληφθεί κατά την κυβέρνηση από το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, και η απόφαση για αναίρεση της αρχικής ελήφθη από το εφετείο της Χαλκίδας. Το αποτέλεσμα ήταν η απελευθέρωση των ναυτικών που είχαν συλληφθεί στον Περσικό από τους Φρουρούς της Επανάστασης και από ό,τι φαίνεται η απελευθέρωση του φορτίου των Ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο.
Δεν θεωρούμε φυσικά πως μείζονα θέματα πάντως εξωτερικής πολιτικής λύνονται σε επαρχιακά Πρωτοδικεία και Εφετεία (θα ήταν άλλωστε τραγικό), θεωρούμε πιθανότερη την εκδοχή της συνεννόησης των δικαστικών με τις κυβερνητικές πηγές μετά τον άμεσο κίνδυνο για την ελληνική ναυτιλία, που η πολιτική τυφλής υπακοής σε κάθε παράλογο κέλευσμα των ΗΠΑ, επέφερε.
Φωτιά στη Βούλα: δεν αρχίσαμε καλά
Η φωτιά στην Βούλα που εκδηλώθηκε το Σάββατο 4/6. έκαψε συνολικά πάνω από τέσσερις χιλιάδες στρέμματα, μέσα στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας, μια όχι καλή αρχή της αντιπυρικής περιόδου - η οποία πάντως έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς φέτος. Ακούστηκαν πολλά για τις αιτίες της φωτιάς, αλλά το θέμα έχει και άλλες διαστάσεις που αφορούν - όπως συζητούσαμε πέρυσι - την αλλαγή της φιλοσοφίας αντιμετώπισης κρίσεων και την σοβαρή ενίσχυση των σχετικών υποδομών
Καθημερινή | Το μυστήριο της δεύτερης πυρκαγιάς στη Βούλα
Εφ.Συν. | Αλληλοκατηγορίες την επομένη της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βούλα
Η Βρετανία πειραματίζεται με την εβδομάδα των 4 ημερών
Ένα εργασιακό πείραμα μεγάλης κλίμακας θα διεξαχθεί στην Βρετανία: Για τους επόμενους έξι μήνες, πάνω από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες της χώρας θα δουλεύουν 4 ημέρες κάθε εβδομάδα (32 ώρες) χωρίς περικοπή των αποδοχών τους. Η ιδέα των λιγότερων ωρών / ημερών εργασίας έχει μπει στην ατζέντα σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση αλλά και οι επιχειρήσεις κινούνται σε άλλο μήκος κύματος, φυσικά. Παρόλα αυτά, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, έβαλε πρόσφατα για πρώτη φορά στο τραπέζι μια παρόμοια πρόταση: τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση των αποδοχών, τονίζοντας την αύξηση της παραγωγικότητας που θα επιφέρει μια τέτοια αλλαγή, κάτι που αποτελεί επιχείρημα και των υποστηρικτών του μέτρου στην Βρετανία
Διαβάσαμε-ακούσαμε
Μείωση πληθυσμού βλέπει ο ΙΟΒΕ
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τρόμαξε να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να ικανοποιήσει το εθνικιστικό-ακροδεξιό του ακροατήριο και αυτό που δείχνει να πιστεύει, αλλά η μελέτη του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) για το δημογραφικό το λέει καθαρά: Στο αισιόδοξο σενάριο η μείωση του πληθυσμού συγκρατείται στο 16% χάρη στη μετανάστευση προς τη χώρα μας. Αν αυτό δεν είναι η επιτυχία μιας εικοσαετίας νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, τι είναι; Το ΙΟΒΕ φυσικά θα ήθελε περισσότερες ακόμα
Πανδημικά “φέσια” από την Aegean
Καταναλωτές που είδαν τις πτήσεις τους προς και εντός της Ελλάδας να ακυρώνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξακολουθούν να περιμένουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, αφού η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ένα πρόγραμμα αποζημίωσης μόνο με κουπόνια που παραβίαζε τη νομοθεσία της ΕΕ
Balkan Insight | Ελένη Σταματούκου: No Refund: How Greece Made Passengers Pay to Keep Airlines Alive
Το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ κατευθύνει κεφάλαια προς τον Νότο
Τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης κατευθύνονται προς τις χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης προκειμένου να ανακάμψουν από την πανδημική κρίση και τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, θα λάβουν κονδύλια που αναλογούν στο 25-40% του ΑΕΠ τους για το 2021.
Απειλές από το κυβερνητικό μπλοκ κατά του Ιάσονα Αποστολόπουλου
Πληθωριστική έκρηξη
Μαύρο ρεκόρ του πληθωρισμού, ο οποίος εκτινάχτηκε στο 11,3% από 10,2% τον Απρίλιο αποτυπώνοντας το τσουνάμι ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αιτία είναι οι αυξήσεις σε φυσικό αέριο (172%), ηλεκτρισμό (80%) και μεγάλη άνοδος σε καύσιμα και τρόφιμα αλλά και στέγαση