Έχει ανοίξει μια νέα πολιτική σελίδα ήδη
Μετά τις διώξεις κατά δημοσιογράφων και το τοξικό κλίμα γύρω από τη δημοσιογραφία, τώρα ανοίγει δικαστικός αγώνας κατά των επαναπροωθήσεων. Ταυτόχρονα οι ευρωπαίοι βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό
Το δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης του Euractiv που έκανε λόγο για πίεση κύκλων της Κομισιόν ώστε να υπάρξει τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Ελλάδα (αλά Ντράγκι) προκάλεσε πανικό στο πολιτικό σύστημα. Σήμερα ένα διευκρινιστικό δημοσίευμα στο Eurotoday αναφέρει ότι «έχουν ήδη γίνει ‘διερευνητικές επαφές’ με κάποια πρόσωπα που χαίρουν της εκτίμησης του Frankfurt Club (σ.σ. κουαρτέτο υπουργών οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας και όχι της Κομισιόν). Ωστόσο, Έλληνας του εκτοπίσματος του Μάριο Ντράγκι δεν υπάρχει. Και αυτοί που ερωτήθηκαν, δε φαίνεται να έδειξαν ανάλογες διαθέσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η αναφορά σε ανώνυμες πηγές πάντοτε δημιουργεί αναστάτωση, πολλώ μάλλον όταν επιχειρείται πολιτική παρέμβαση, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Euro2day.
Διαβάστε: Οι Βρυξέλλες, οι ελληνικές εκλογές και τα σενάρια για τεχνοκράτες | Euro2day
Μερικές παρατηρήσεις:
Tα δυο δημοσιεύματα αφενός εξηγούν πως λειτουργεί η Ευρώπη και αφετέρου θυμίζουν ότι οι πιέσεις αυτές δεν είναι καινούργιες. Ωστόσο, αλλάζει πλέον η πολιτική συζήτηση καθώς καθίσταται σαφές ότι δεν έχουμε βγει από τον κύκλο της οικονομικής κρίσης. Αντιθέτως, η ίδια «τεχνοκρατική» ιδεολογία, η ίδια κρίση εμπιστοσύνης προς την παρούσα κυβέρνηση (με το βεβαρυμένο ιστορικό) εξακολουθεί να δίνει τον τόνο στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες. Αφηγήματα επανόδου στην κανονικότητα απλώς δεν έχουν έρεισμα. Δεν υπήρξε και δε θα υπάρξει και μετά το 2023, οπότε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επιστρέφει. Υπό αυτό το πρίσμα το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αποπληρώσει την τελευταία δόση του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 1,8 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, έχει τη σημασία του. Επιπλέον, θα αποπληρώσει περίπου 5 δισ. ευρώ σε δάνεια από τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη που λήγουν το 2022 και το 2023 μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.
Τα δύσκολα στην οικονομία
Υπήρξε όμως, αύξηση του δημόσιου χρέους, δαπάνη 43,3 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας (ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει 37 δις) και μια οικονομία που αναπτύσσεται μεν, αλλά είναι ερώτημα αν θα καταφέρει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.
Το κύμα αυξήσεων τιμών έχει ανεβάσει τον εναρμονισμένο δείκτη πληθωρισμού της ΕΕ στο 5,1% για το 2021. Τον Ιανουάριο ο σχετικός δείκτης υπολογίστηκε από τη Eurostat στο 5,5% για τη χώρα μας. Ο ΙΟΒΕ υπολογίζει την ανάπτυξη της οικονομίας gγια το 2022 στο 4,5% περίπου.
Πρέπει να συνυπολογιστούν τα παραπάνω στην ανάγνωση των δημοσκοπήσεων που έρχονται στη δημοσιότητα; Γράφει ο αναλυτής της ProRata, Αγγελος Σεριάτος: «Η πίεση προς την κυβέρνηση θα ενταθεί, αυξάνοντας πιθανότατα την κυβερνητική φθορά. Το μεγάλο πλέον στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να βγει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στο ξέφωτο του καλοκαιριού. Και η επόμενη περίοδος θα είναι - πραγματικά - κρίσιμη, καθώς θα φανερώσει αν τελικά οι δύο πολιτικές δυνάμεις θα μπουν στην τελευταία στροφή του εκλογικού κύκλου με σαφώς πιο εξισορροπημένη αναλογία ισχύος ή όχι».
Αθροίζοντας τα παραπάνω δεν είναι δύσκολο να δει κανείς τη συναστρία που φαίνεται να σχηματίζεται, ευνοώντας την επιθετική ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού αφηγήματος και μιας άλλης κυβερνητικής προοπτικής. Θα πρέπει όμως να λήξει η αμφιθυμία που χαρακτηρίζει όλες τις πλευρές του αποκαλούμενου προοδευτικού μπλοκ. Κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τις βάσεις για αυτό, απευθύνοντας κάλεσμα, στο οποίο ανταποκρίθηκε μόνο ο Γιάνης Βαρουφάκης μέχρι στιγμής. Τώρα η σκυτάλη περνά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του κλίματος και τη διεκδίκηση της εξουσίας και θα πρέπει βεβαίως ο Νίκος Ανδρουλάκης να αποφασίσει που ανήκει το ΠΑΣΟΚ. Η απλή αναλογική καθιστά το τοπίο ρευστό μεν, αλλά θέτει ευνοϊκούς όρους για έντιμες συμμαχίες και η πόλωση έχει ξεκινήσει. Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αποφύγει την πλάνη των δημοσκοπήσεων και να προσπαθήσει να αφουγκραστεί τις τεκτονικές κινήσεις στην κοινωνία προκειμένου να πραγματώσει το δυνητικό της πλεονέκτημα. Δεν έχει δείξει τέτοια αντανακλαστικά μέχρι στιγμής.
Οι επαναπροωθήσεις στη δικαιοσύνη
Το αφιέρωμα που παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα συνέπεσε με την πρωτοβουλία σειράς μη κυβερνητικών οργανώσεων να φέρουν το θέμα των επαναπροωθήσεων στη δικαιοσύνη και να το αναδείξουν σε κυρίαρχο θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Χτες, δώδεκα μετανάστες και πρόσφυγες πέθαναν από το κρύο στον Έβρο σε μια υπόθεση η οποία πήρε αμέσως έκταση στον διεθνή τύπο, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς των ΜΚΟ για επαναπροωθήσεις και δίνοντας λαβή στον Ερντογαν να εξαπολύσει μια ακόμα ρητορική επίθεση κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ο Νότης Μηταράκης αρνήθηκε την ευθύνη, χωρίς -για άλλη μια φορά- να πείσει.
Διαβάστε:
«Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις δικαίου της ΕΕ στα σύνορα είναι καλά τεκμηριωμένες και δεν αποτελούν μυστικό» σημειώνουν οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία PRAB, αναζητώντας τώρα την απόδοση ευθυνών για την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στην έκθεση που παρουσίασαν στις 2 Φεβρουάριου τεκμηριώνονται περίπου 12,000 επαναπροωθήσεις.
Διαβάστε: Protecting RIghts at Borders: Human Dignity Lost at the EU’s Borders
Την ίδια ώρα συγκλονίζει η ιστορία της Ιρανής πρόσφυγα Parvin η οποία επαναπροωθήθηκε παρανόμως από τις ελληνικές αρχές έξι φορές. H οργάνωση Forensic Architecture τεκμηρίωσε και παρουσιάζει αναλυτικά σε μια ιστοσελίδα την περιπέτεια της. Καταρρίπτει δε, τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία οργανωμένα ωθεί πρόσφυγες στα σύνορα της Ελλάδας (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός). «Κάποια στιγμή μου είπαν ότι με διώχνουν γιατί μπαίνω στην Ευρώπη από το παράθυρο και όχι από την πόρτα. Μα που είναι η πόρτα να ζητήσω άσυλο;» αναρωτιέται η ίδια σε ένα από τα βίντεο. Η Διεθνής Αμνηστία, Human Rights 360, European Center for Constitutional and Human Rights και οι Forensic Architecture προσέφυγαν για την υπόθεση της Parvin στη δικαιοσύνη.
Η δίωξη Βαξεβάνη-Παπαδάκου ρισκάρει το άνοιγμα μιας επικίνδυνης σελίδας για τον ελληνικό τύπο καθώς υποβάλει τη δημοσιογραφία σε έρευνα σκοπιμότητας. Επιπλέον νομιμοποιεί την ιδέα των δικαστικών διώξεων κάτι που θα πρέπει να αποφεύγεται. Ο τύπος και η δημοσιογραφία δε ρυθμίζονται με διώξεις αλλά αντίθετα με επένδυση σε αυτά σαν κρίσιμο κομμάτι του πολιτισμού μας. Πριν λίγες μέρες μια δεύτερη απειλή δίωξης ήρθε να προστεθεί στα περιστατικά των ημερών. Η μη κυβερνητική οργάνωση Hopeten απέστειλε εξώδικο κατά της δημοσιογραφικής ομάδας του Solomon και των Reporters United για ερωτήματα που απεύθυναν στα πλαίσια δημοσιογραφικής έρευνας!
Έχουμε ετοιμάσει και τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουμε αφιέρωμα για την κατάσταση του Τύπου στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια
Η θνησιμότητα τον καιρό της πανδημίας
Η Ελλάδα έχει καταλήξει ανάμεσα στις χώρες του κόσμου με τους περισσότερους θανάτους τον τελευταίο μήνα, καθώς το σύστημα υγείας της βρίσκεται πέραν των ορίων του. Υπάρχει η ελπίδα πως στις επόμενες εβδομάδες θα περιοριστεί ο αριθμός των καθημερινών θανάτων, αλλά όπως έχουμε δει είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία της πανδημίας. Τα ληξιαρχικά δεδομένα δείχνουν ότι η θνησιμότητα στην Ελλάδα βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο της από το 1944, με συνεχόμενες αυξήσεις.
Διαβάστε το αφιέρωμα στο Κοσμοδρομιο:
Μιχάλης Παναγιωτάκης: Μετρώντας την Υπερθνησιμότητα και τις αντοχές του ΕΣΥ
Το φονικό δεν ήταν για το ποδόσφαιρο
Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού από οργανωμένους οπαδούς αντίπαλης ομάδας, δεν ήταν ακριβώς κεραυνός εν αιθρία: Σκηνικά με “ασφαλή” (στους γλουτούς) μαχαιρώματα και οπαδικό ξύλο συμβαίνουν συστηματικά και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και είναι πρακτικά εκτός ελέγχου. Οι λόγοι που δεν γίνονται γνωστά είναι η απαξία στα όσα κάνουν οι “χούλιγκαν” και η στρατηγική της μη-μετάδοσης δυσάρεστων ειδήσεων που ακολουθούν τα περισσότερα κανάλια. Τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν με θύματα με μώλωπες και ίσως νοσηλεία. Συνήθως οι εμπλεκόμενοι είναι “γνωστοί” μεταξύ τους, αντίθετα με ό,τι συνέβη στο πρόσφατο έγκλημα, ένα διαρκές “fight club” μακριά από τις κερκίδες, από όπου αλλεπάλληλοι νόμοι τους έχουν αποκλείσει και - εντέλει - τους έχουν διοχετεύσει στους δρόμους.
Η βιαιότητα και η θρασυδειλία της δολοφονίας του Άλκη όμως μοιάζει να είναι άλλης κλίμακας. Πολλοί διατυπώνουν την ανησυχία το έγκλημα της Θεσσαλονίκης να είναι συνδεδεμένο (είτε μέσω των αυτουργών του, είτε μέσω του περιρρέοντος κλίματος) με την αναζωπύρωση των πυρήνων της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς στα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Αναζωπύρωση που ξεκίνησε με τα μισαλλόδοξα συλλαλητήρια νέων “μακεδονομάχων” όταν, όπως θα θυμάστε, αντίστοιχες συμμορίες επιτέθηκαν στον τότε Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Αλλά είχε επίσης οδηγήσει σε μια ξεκάθαρα πολιτική και δολοφονική επίθεση ακροδεξιών “παοκτσήδων” εναντίον του συνδέσμου της Θύρας 4, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο…
Διαβάστε
Γιάννης Σιδηρόπουλος: Η ανέξοδη καταδίκη της δολοφονίας Άλκη και όσοι χάιδεψαν τους νεοναζί χούλιγκανς
Καθημερινή: Δολοφονία 19χρονου στη Θεσσαλονίκη: Τρεις απόψεις για τον ατέρμονο κύκλο της οπαδικής βίας
Προσωπικά δεδομένα και συστηματική παρακολούθηση
Τρεις στους πέντε Έλληνες ανησυχούν περισσότερο ή λιγότερο για τα προσωπικά τους δεδομένα όταν τα μοιράζονται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας πανελλαδικής έρευνας της Focus Bari (pdf). την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών από ΟΤΕ και Cosmote για μια υπόθεση χακινγκ του 2020 που θα κοστίσει στην εταιρεία εννέα εκατομμύρια ευρώ. Διαβάστε το εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα της Ελίζας Τριανταφυλου στο inside story
Εντωμεταξύ το Ελληνικό Λιμενικό με προκήρυξη αναζητά να αγοράσει “λογισμικό για τη συλλογή δεδομένων από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης” το οποίο θα μπορεί να προσωμοιώνει και την ανθρώπινη δραστηριότητα
Υπόθεση βιασμού: οι καθυστερημένες τοξικολογικές εξετάσεις και ο κίνδυνος του κουκουλώματος
Όπως θα περίμενε κανείς από τους χρόνους λήψης των δειγμάτων, οι τοξικολογικές εξετάσεις της Γεωργίας Μπίκα, που θα έδειχναν την ύπαρξη ναρκωτικών ουσιών στο σώμα της, βγήκαν αρνητικές. Υπάρχει διάχυτη η ανησυχία πως η υπόθεση βαίνει προς συγκάλυψη, παρότι υπάρχει προηγούμενο απόρριψης της σημασίας τέτοιων καθυστερημένων τοξικολογικών εξετάσεων
Γεωργία Μπίκα: Μου ζήτησαν ούρα μετά από 10 ώρες στο τμήμα, δεν έδωσαν εντολή να μην καθαριστεί το δωμάτιο (video)