

Discover more from NemaMedia
Ρωγμή στο επιτελικό κράτος η πολιτική προστασία
Οι Ταλιμπάν ξανά στην Καμπούλ. Έρχεται ένα ακόμα δύσκολο πανδημικό φθινόπωρο.
Όταν ο COVID-19 χτύπησε το ΕΣΥ, ήδη πληγωμένο από μια δεκαετία λιτότητας, η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα επιβάλλοντας οριζόντιο lockdown, ένα μέτρο αποτελεσματικό που όμως στην κατάχρησή του υπονόμευσε την οικονομία, παρέκαμψε συνταγματικά δικαιώματα και υπέσκαψε ακόμη και τη δημόσια υγεία. Η αντίδραση στις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού ήταν παρόμοια. Οι εκκενώσεις πέτυχαν τον σημαντικότερο στόχο, έσωσαν ζωές, αλλά ταυτόχρονα διευκόλυναν τη χειρότερη οικολογική καταστροφή που έχει δει η χώρα με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
Η μαρτυρία ενός 19χρονου που ήθελε να μείνει στον τόπο του
Η εύλογη απορία τι ήταν αυτό που έφταιξε τελικά ώστε η αποτελεσματικότητα του σχεδίου πολιτικής προστασίας να είναι τόσο χαμηλή, δεν έχει εύκολη απάντηση.
«Τα χάσαμε όλα» - Ανθρώπινες ιστορίες μέσα στις φλόγες
Ασυνέχεια στη διοίκηση και κλιματική αλλαγή
Στις 12 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η πολιτική προστασία και η ασφάλεια αποτελούν αρμοδιότητα του επιτελικού κράτους (όπως είναι σήμερα) και δεν πρέπει να ανατεθούν σε ανεξάρτητο φορέα. Υποστήριξε ότι οι σημερινές πυρκαγιές ήταν μια «άνευ προηγουμένου επίθεση από τη φύση» και ανακοίνωσε τη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας με τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης.
Ένα από τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης Γκόλνταμερ, την οποία επικαλέστηκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, ήταν ότι η πυροπροστασία πρέπει να κατευθύνεται από ανεξάρτητη αρχή που θα συντονίζει όλες τις άλλες υπηρεσίες, τις τοπικές αρχές και τους εθελοντές, όλο το χρόνο.
Οι φετινές πυρκαγιές στην Ελλάδα και αλλού στην Μεσόγειο όμως, έδειξαν ότι απαιτούνται θεμελιώδεις αλλαγές οι οποίες πρέπει να βασιστούν στη συνεργασία κεντρικής διοίκησης, τοπικών αρχών και κοινοτήτων. Στην Ελλάδα, παρόλαυτα, η κυβέρνηση φαίνεται οτι βλέπει τα πάντα μέσα από ένα ιδιαίτερα στενό πρίσμα.
Διαβάστε σχετικά:
Γιόχαν Γκόλνταμερ στην «Κ»: Πιο σημαντική της καταστολής η πρόληψη των πυρκαγιών
Γ. Ξανθόπουλος: Οι «τυφλές» εκκενώσεις δεν είναι χωρίς συνέπειες
43% αύξηση του αριθμού δασικών πυρκαγιών και 500% αύξηση της καμένης έκτασης
Ανάδοχοι αναδάσωσης: Εταιρείες θα «βάλουν πλάτη» στην αποκατάσταση των καμμένων
Al Jazeera: The Greek wildfires: What went wrong and what can be fixed? Ενα αναλυτικό άρθρο για τα προβλήματα της δασοπροστασίας στην Ελλάδα
Η επικράτηση των Ταλιμπάν και το νέο προσφυγικό κύμα
Μέσα σε λίγες ημέρες οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έκαναν αυτό που ο Τζο Μπάιντεν θεωρούσε απίθανο. Κατέλαβαν όλη τη χώρα, με ελάχιστες αψιμαχίες, καθώς ο Αφγανικός στρατός αποδείχθηκε πρακτικά ανύπαρκτος: είτε λιποτάκτησε, ή διαλύθηκε κάτω από τη προέλαση των Ταλιμπάν. Οι ηγέτες της χώρας έσπευσαν να φύγουν κακήν-κακώς. Η de facto αμερικανική κατοχή του Αφγανιστάν τελείωσε μετά από 20 χρόνια μέσα σε σκηνές πανικού, απελπισίας και τραγωδίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Διαβάστε σχετικά:
Afghanistan: The End of the Occupation: Μια αναλυτική αναδρομή και ταυτόχρονα πολιτική εκτίμηση από δύο κοινωνικούς ανθρωπολόγους, την Nancy Lindisfarne και τον Jonathan Neale, οι οποίοι εργάζονται στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Το κεντρικό σημείο: “this is a turning point in world history. The greatest military power in the world has been defeated by the people of a small, desperately poor country. This will weaken the power of the American empire all over the world”
Πώς οι Ταλιμπαν "έκτισαν" την πολιτική κατάρρευση του Αφγανιστάν: Μια σύντομη αλλά ιδιαίτερα κατατοπιστική αναδρομή της αναίμακτης νίκης των Ταλιμπάν και της κατάρρευσης ενος καθεστώτος, το οποίο δεν είχε κανένα προσανατολισμό πλήν της προσπάθειας να αντλήσει Αμερικανική οικονομική στήριξη.
Η δυστυχής μοίρα του Αφγανιστάν: Σε παρόμοιο μήκος κύματος αποτιμά και ο Θέμης Τζήμας στο Κοσμοδρόμιο την νέα σκοτεινή περίοδο που ανοίγει για το Αφγανιστάν. «Οι Ταλιμπάν, όπως και εκείνοι τους οποίους και οι δικές μας κυβερνήσεις υποστηρίζουν στην Συρία, ζουν από τον πόλεμο. Ποιοι λέτε να προσφερθούν ως νέοι εργοδότες τους στην ευρύτερη περιοχή, όταν ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα έχει τελειώσει»;
Νέα προσφυγικά ρεύματα
Επειδή το προσφυγικό είναι ένα θέμα το οποίο αφορά έντονα τη χώρα μας και επειδή είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την προϊστορία και την σημερινή πραγματικότητά του, το Νήμα θα στείλει το μεσημέρι του Σαββάτου ειδικό, έκτακτο newsletter αναδρομής και ενημέρωσης για την ιστορία και τις εξελίξεις της ατέρμονης Αφγανικής προσφυγικής κρίσης...
Κορονοϊός: Εντείνεται η ανησυχία για το φθινόπωρο
Ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας μιλούν στο «Νήμα» για ένα «δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα, λόγω της μη τήρησης των πρωτοκόλλων», π.χ στον Τουρισμό.
Την ώρα που το τέταρτο επιδημικό κύμα στη χώρα δείχνει τα δόντια του καταγράφοντας περισσότερα από 4.000 κρούσματα ημερησίως και περισσότερες από 250 διασωληνώσεις, η εμβολιαστική κάλυψη της χώρας παραμένει χαμηλή, με μόλις το 52,5% του πληθυσμού εμβολιασμένο και το στέλεχος ‘Δ’ να σαρώνει».
Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν την αναγκαιότητα προσέλευσης για εμβολιασμό, ειδικότερα των άνω των 60 ετών, κατηγορία που πλήττει περισσότερο ο κορονοϊός.
Στο μεταξύ, χωρίς σαφές σχέδιο κινείται η κυβέρνηση στο θέμα της επιστροφής στην τάξη και στο γραφείο.
Όσον αφορά στην εργασία, ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί μέτρα ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε μεν πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 13 Σεπτεμβρίου χωρίς να έχουν αποφασιστεί πρόσθετα μέτρα για τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Παραμένει άγνωστο αν θα τεθούν σε εφαρμογή τα πρωτόκολλα που έχει συντάξει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας από το καλοκαίρι του 2020 (2 τεστ την εβδομάδα, αποστάσεις στις τάξεις, συχνός καλός καθαρισμός και εξαερισμός).
Το μέτρο της αποστασιοποίησης που είναι το πλέον κρίσιμο για την συγκράτηση του ιού της πανδημίας αποσιωπάται από την κυβέρνηση, καθώς σχολεία και χώροι δουλειάς καταγράφουν κρούσματα και επιδημικές εξάρσεις από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα.
Νέα μελέτη του Aμερικανικού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνει ότι τα εμβόλια κατά Covid-19 συνεχίζουν να παρέχουν ισχυρή προστασία από τη νοσηλεία και συστήνει τον εμβολιασμό.
Σκάνδαλo στο καμμένο Τατόϊ;
Γιατί το θεωρούμε σημαντικό: Ένα μνημείο της νεότερης ιστορίας μας, σημαντικό για όλη την Ευρώπη. Η περιοχή αποτελούσε δημοφιλή βόλτα για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των lockdown
Το Τατόι κάηκε παρά τις προσπάθειες να σωθεί ο πυρήνας του. Η φωτιά δεν έφτασε στο κεντρικό κτίριο των πρώην βασιλικών ανακτόρων, καταστράφηκαν, ωστόσο, βοηθητικά κτίσματα και 42.000 στρέμματα του δάσους του Τατοΐου: το κτίριο του Προσωπικού, το Διευθυντήριο, το κτίριο των Τηλεπικοινωνιών, η οικία Στούρμ, η οικία Φροντιστή.
Ακόμα και μέσα στη λαίλαπα της πυρκαγιάς και της καταστροφής κειμηλίων, ήρθε στο φως καταγγελία για απευθείας ανάθεση ύψους 17.087,20 ευρώ, με ημερομηνία ανάρτησης στη «Διαύγεια» την Τετάρτη 11/8/21, δηλαδή ενώ το πύρινο μέτωπο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, σχετικά με «τη μεταφορά όλων των αντικειμένων από το κτήριο της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων στο Τατόι, σε λυόμενους οικίσκους-χώρους αποθήκευσης που έχουν εγκατασταθεί για το σκοπό αυτό καθώς και μεταφορά κιβωτίων, φιαλών της κάβας από το κτήριο των Μαγειρείων στο Τατόι, σε αποθηκευτικούς χώρους της ΔΣΑΝΜ».
Το «Νήμα» είναι μια ανεξάρτητη προσπάθεια να φτιαχτεί ένα νέο Μέσο ενημέρωσης, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Η συμμετοχή των αποδεκτών των newsletters μας είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξή του. Περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.