Δεν βλέπουμε φως
Η κυβέρνηση επένδυσε μεγάλο μέρος της επικοινωνίας της στο ιδεολόγημα της αριστείας. Όμως η διαχείριση μιας σειράς ζωτικών θεμάτων, υλικών και θεσμικών, το θέτει σε έντονη αμφισβήτηση
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των υπέρογκων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύψους 3,2 δις δέχονται σκληρή κριτική ως ανεπαρκή. Πάντως παραμένουν ακόμα ασαφή και μοιάζουν να έχουν αποφασιστεί στο πόδι. Σίγουρα τα 600€ είναι το ανώτατο όριο των αναδρομικών για την ρήτρα αναπροσαρμογής, σε καμία περίπτωση δεν είναι πάντως μια οριζόντια ή μια μέση αποζημίωση.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα φορολόγηση 90% επί των κερδών που έχουν συσσωρεύσει οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, την οποία απέδωσε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα κέρδη των εταιρειών που επρόκειτο να εκτιμηθούν σήμερα -αλλά δεν ανακοινώθηκαν- φαίνεται να υποεκτιμά αυτά τα κέρδη.
Προ εβδομάδας, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ζήτησε, μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, να μπει πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται. Όπως γράψαμε σε προηγούμενη έκδοση πρόκειται για μια έμμεση χρηματοδότηση του κλάδου των εταιρειών ενέργειας που σημειώνουν υπερκέρδη από το υστέρημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για πολιτική απάτη, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ρεύματος,
Διαβάστε:
Νέα μέτρα για το ρεύμα: Αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής – Σε ποιους επιστρέφονται έως 600 ευρώ | Η Καθημερινή
Μέτρα για το ρεύμα: Τα «ψιλά γράμματα» και οι «κόφτες» για το επίδομα έως 600 ευρώ | CNN.gr
Hλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις αναδρομικές ενισχύσεις του ρεύματος | Η Καθημερινή
Πόλεμος, αγωγοί και κέρδη
Πέραν των Ελληνικών παραγωγών και παρόχων ενέργειας - που κατά τις εξαγγελίες θα φορολογηθούν ως προς τα “υπερκέρδη”, όπως οριστούν αυτά, ο πόλεμος είναι ένας πακτωλός κερδοφορίας για τις μεγάλες εταιρείες υδρογονανθράκων και ενέργειας. Ενδεικτικά:
H Chevron τετραπλασίασε τα κέρδη της, τα οποία έφτασαν σε ιστορικό υψηλό 10ετίας
Η Shell σχεδόν τριπλασίασε τα κέρδη της, ρεκόρ από το 2008, παρότι η αποχώρησή της από την Ρωσία τής στοίχισε πάνω από 3 δισ. δολάρια
H BP διπλασίασε τα κέρδη της, φτάνοντας σε υπερδεκαετές ρεκόρ κερδοφορίας
H Exxon, παρά τις απώλειές της από την έξοδό της από την Ρωσική αγορά (3,4 δισ. δολάρια), αύξησε και αυτή τα κέρδη της κατά 1,9 δισ. δολάρια
Αυτά ισχύουν για όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες, και ακολουθούν μια χρονιά - το 2021, κατά την οποία η συνολική αύξηση των κερδών τους ξεπέρασε τα 74 δισ. δολάρια. Η απαίτηση για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας δεν περιορίζεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται απαίτηση και στις δύο αγγλόφωνες όχθες του Ατλαντικού.
Ε.Ε κατά Ελλήνων εφοπλιστών για το Ρωσικό πετρέλαιο
Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη έκδοση, οι Έλληνες εφοπλιστές δεν έχουν απλώς συνάψει μεγάλα συμβόλαια για τη μεταφορά LNG από τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα σπάνε το εμπάργκο κατά της Ρωσίας μεταφέροντας Ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με άρθρο της Ματίνας Στεβή στους New York Times, η Κομισιόν σκοπεύει να επιβάλει την πλήρη απαγόρευση μεταφοράς Ρωσικού πετρελαίου μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως αντιδρά, προβάλλοντας το επιχείρημα πως αν δεν μεταφέρουν ελληνικά πλοία το πετρέλαιο, απλώς θα το κάνουν άλλοι. Δεν φαίνεται να συγκινούνται, ωστόσο οι Ευρωπαίοι από το επιχείρημα αυτό. Μιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δεν έδειξε μεγάλη συμπάθεια στα ελληνικά επιχειρήματα.
3ος Παγκόσμιος Πόλεμος δι’ αντιπροσώπων
Είναι πλέον προφανές πως η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι μόνο ένας τοπικός πόλεμος, μια εισβολή υπό προσχήματα «ζωτικού εθνικού χώρου», αλλά ένας πόλεμος διά αντιπροσώπου, στον οποίον συμμετέχει το ΝΑΤΟ και η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας. Χθες βυθίστηκε από πύραυλο η φρεγάτα Admiral Makarov, η οποία θεωρείτο η πιο σύγχρονη του Ρωσικού ναυτικού. Είναι ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να έπαιξαν ρόλο σε αυτή την ενέργεια, καθώς και στις δολοφονίες Ρώσων στρατηγών. Η ένταση αυτoύ του πολέμου τείνει να υποδαυλίζεται από το αδηφάγο λόμπι των εκπροσώπων των εταιρειών άμυνας, που χρησιμοποιώντας παλιότερες θέσεις τους στην πολιτική ή στον στρατό, πιέζει για κλιμάκωση.
Σε ένα άρθρο του Σπένσερ Μπόκατ Λίντλ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης -σπάνια μετριοπαθές και ορθολογικό για τα δεδομένα του αμερικανικού Τύπου, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση πολεμικού πυρετού- επισημαίνεται πως τα 46,6 δισεκατομμύρια δολάρια στα οποία έχει φτάσει πλέον η αμερικανική στρατιωτική ενίσχυση προς την Ουκρανία, είναι ίσα με τα δύο τρίτα του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού της Ρωσίας. Στο άρθρο τίθεται το ερώτημα μήπως θα πρέπει να αρχίσουν οι ΗΠΑ και η Δύση να προετοιμάζουν τους όρους για μια εκεχειρία ή για μια συμφωνία.
Αντίθετα όμως, μάθαμε από τον ουκρανικό Τύπο, πως ενώ ο Ζελένσκι ήταν έτοιμος να προχωρήσει τις συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός με τον Πούτιν, ο Μπόρις Τζόνσον φτάνοντας στο Κίεβο τον απέτρεψε, λέγοντάς του πως κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί η Δύση επειδή διακρίνει την ευκαιρία να πλήξει τη Ρωσία μέσω της παράτασης του πολέμου
Από την άλλη πλευρά, είδαμε στη Ρωσική τηλεόραση «αναπαραστάσεις» του πώς θα χτυπήσουν οι ρωσικοί πυρηνικοί πύραυλοι το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι.
Προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης έγινε στο Καλίνινγκραντ ενώ ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στη Ρωσία προειδοποιούν για την αυξανόμενη προπαγάνδα που «συνηθίζει» τον λαό στην ιδέα ενός πυρηνικού πολέμου. Η επικεφαλής του δικτύου RT Μαργαρίτα Σιμονυάν εξέφρασε την βεβαιότητά της πως η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από την χρήση πυρηνικών και άλλωστε… «όλοι θα πεθάνουμε μια μέρα».
Δημοσιογραφία
Κατακρημνίζεται η Ελλάδα στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου
H 3η Μαΐου είναι η Παγκόσμια ημέρα για την ελευθερία του Τύπου. Αυτήν την μέρα κάθε χρόνο δημοσιεύεται η ετήσια κατάταξη των χωρών στον παγκόσμιο χάρτη της ελευθερίας του Τύπου, των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα. Η Ελλάδα φέτος κατακρημνίστηκε από την 70ή στην 108η θέση, καταλαμβάνοντας τον τίτλο της πιο ανελεύθερης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτω από τη Βουλγαρία και δίπλα σε δικτατορίες όπως εκείνη του Μπουρούντι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου αμφισβήτησε τη μεθοδολογία της οργάνωσης, και υπερασπίστηκε την άποψη ότι στη χώρα υπάρχει πλουραλισμός. Επέμεινε ότι η χώρα βρίσκεται στον μέσο όρο της ΕΕ. Η έκθεση έχει προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Αν πιστέψει κανείς πάντως τις εκθέσεις για το κράτος Δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα, η σημερινή Ελλάδα κοιτάζει περισσότερο προς τη συντηρητική Βαλκανική και Κεντρική Ευρώπη και λιγότερο προς τη Νότια.
Διαβάστε:
Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Ανατριχιαστική η δίωξη Βαξεβάνη | Documento
Greece: Media freedom under assault | Ματθαίος Τσιμιτάκης - Al Jazeera
Οικονόμου: H Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την ελευθερία του Τύπου | EuroToday
Η εξέλιξη της κατάταξης της Ελλάδος ως προς την Ελευθερία του Τύπου κατά τους ΡΧΣ: 2002-2022
Αλλαγή σελίδας για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ - και προσεχώς πού αλλού;
Η διαρροή (πρωτοφανής και αυτή για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ) της εισήγησης του δικαστή Αλίτο που θα ανοίξει μάλλον τον δρόμο για την άρση της συνταγματικής προστασίας στο δικαίωμα στην έκτρωση στις ΗΠΑ, φαίνεται πως είναι τμήμα της υπερσυντηρητικής αντεπίθεσης που ένα, κατά μεγάλη πλειοψηφία ακραία συντηρητικό, Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει. Η επιχειρηματολόγηση της απόφασης δημιουργεί ανησυχίες πως μια σειρά «αυτονόητων κατακτήσεων» από τον γάμο ομοφύλων, μέχρι την φυλετική ισότητα, ενδέχεται να αμφισβητηθούν από αυτό το Ανωτατο Δικαστήριο, με την συγκεκριμένη, διαμορφωμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, πλειοψηφία.
Η απόφαση για τις αμβλώσεις, όταν βγει, δεν θα τις απαγορεύσει σε όλες τις ΗΠΑ, αλλά θα μεταφέρει την απόφαση για αυτό το θέμα στις πολιτείες. Αναμένεται πως περίπου οι μισές πολιτείες θα ψηφίσουν νόμους περιορισμού των αμβλώσεων, κάποιες μέχρι ολικής απαγόρευσης.
Ενώ η αμερικανική στροφή πάει αντίθετα στο ρεύμα αλλεπάλληλων νομιμοποιήσεων των αμβλώσεων ανά τον κόσμο (Ιρλανδία 2019, Αργεντινή 2020, Μεξικό 2021 και φέτος στην Κολομβία), ενδέχεται να ενισχύσει δυνάμεις και χώρες -όπως η Πολωνία- που προσπαθούν να περιορίσουν τα δικαιώματα των γυναικών στο σώμα τους. Μια σειρά από γεγονότα (εξώφυλλα εφημερίδων, συνέδρια, η νομοθετική πρωτοβουλία για την γονική συνεπιμέλεια) δείχνει πως υπάρχουν κέντρα στην Ελλάδα -και όχι μόνο στην Εκκλησία- που θέλουν να επιστρέψουν το ρολόι της γυναικείας χειραφέτησης πολλές δεκαετίες πίσω.
Δείτε
Η Εύβοια κάηκε από αδράνεια ή από σχέδιο;
Ένα ανεξάρτητο και χρηματοδοτούμενο από το κοινό ντοκιμαντέρ-μαρτυρία της Νέλλης Ψαρρού και του Ιωάννη Λαζάρου για τις συνθήκες της ολικής καταστροφής στην Βόρειο Εύβοια το περασμένο καλοκαίρι. Διαρκεί μια ώρα και είκοσι λεπτά αλλά η αμεσότητα και η καθαρότητα των μαρτυριών σε καθηλώνουν. Το βίντεο έχει ήδη περισσότερες από 146.000 προβολές στο YouTube, από τις 29/4 όταν και αναρτήθηκε το πρώτο μέρος, το οποίο παρουσιάζει την ύποπτη διασπορά των αρχικών εστιών και την απόλυτη αδράνεια της Πυροσβεστικής ενώ εξελίσσονταν οι πυρκαγιές. Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον το δεύτερο μέρος, όπου θα παρουσιαστεί και η εκτίμηση των κατοίκων και των δημιουργών για τους λόγους αυτής της αδράνειας:
Τον Νοέμβριο η ίδια ομάδα είχε δημοσιεύσει μια συνέντευξη του προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, κ. Γεώργιου Χριστοφορίδη για την Επιτροπή Μπένου, σε αντιπαραβολή με τις εξαγγελίες για την «αποκατάσταση» της Β. Εύβοιας, στην οποία ο κ. Χριστοφορίδης εξηγεί πως η «επιτροπή Μπένου» είναι εξωθεσμική και πως οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες προσκρούουν στο Σύνταγμα της χώρας.
Από το αρχείο:
Ανοχύρωτη Πολιτεία στο έλεος της φωτιάς | Ανασκόπηση - Το Νήμα
Κλιματική κρίση, διαχειριστική ανεπάρκεια και διαφθορά οι αιτίες των πυρκαγιών | Μιχάλης Παναγιωτάκης - Το Νήμα
The Greek wildfires: What went wrong and what can be fixed? | Ματθαίος Τσιμιτάκης - Al Jazeera
Αν σας διέφυγαν:
Έρευνα: «Μένουμε σπίτι», αλλά σε τι σπίτι;
Το στεγαστικό πρόβλημα αφορά πλέον όλο και περισσότερους πολίτες, όχι μόνον ευάλωτους, αλλά και τη μεσαία τάξη. Ήρθε η ώρα να αποκτήσει η χώρα στεγαστική πολιτική; | Η Καθημερινή
Άρθρο: Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: ούτε απαισιοδοξία ούτε ηττοπάθεια
Η αθώωση των αστυνομικών κατηγορουμένων στην υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου δεν αναιρεί τη σημασία της δικαστικής νίκης που επετεύχθη υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων. Αυτό ισχυρίζεται ο έμπειρος δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τη δίκη | ΕφΣυν
Έρευνα: Ποιους θεσμούς (δεν) εμπιστεύονται οι Έλληνες
Η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία το 40% των Ελλήνων την εμπιστεύεται, ενώ το 60% όχι! Και πρόκειται για τον τέταρτο σε κατάταξη θεσμό που οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο στη χώρα | Business News
Eurostat: Πέφτει το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ
Για δεύτερη χρονιά συνεχίστηκε η μείωση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα, λόγω της πανδημίας (κατά 1,1 έτη σε σχέση με το 2020). Το συγκριτικό μέγεθος της μείωσης, επιβεβαιώνει την άποψη πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον υγειονομικά στην Ανατολική Ευρώπη. Στην χώρα μας το προσδόκιμο ζωής είχε μειωθεί και το 2020 κατά 0,5 έτη. Συνολικά την περίοδο 2020-2021 το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 1,6 έτη, τρίτη χρονιά στη σειρά καθώς το 2019 είχαμε οριακή μείωση κατά 0,1 έτη | Eurostat
Ρεπορτάζ: 12 χρόνια Marfin: Το χρονικό της τραγωδίας, όπως κατεγράφη στα επίσημα έγγραφα
To χρονικό των γεγονότων προκύπτει από τις δικαστικές αποφάσεις στο πλαίσιο προσφυγών των οικογενειών των θυμάτων και των εργαζομένων. Είναι πολλά ακόμα αυτά που δεν έχουν διευκρινιστεί σε αυτήν την υπόθεση | CNN.gr
Πολιτισμός: Η νέα ταινία του Γ. Λάνθιμου
Ο κύκλος της ζωής και του θανάτου με έναν ωμό και ταυτόχρονα ποιητικό τρόπο, στη νέα ταινία του Γ. Λάνθιμου που μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Εμα Στόουν, μίλησε χθες για έναν «επαναπατρισμό» εκεί απ' όπου δεν έφυγε ποτέ. Η ταινία έκανε πρεμιέρα σήμερα στην Εθνική Λυρική Σκηνή | ΕφΣυν
Εκδηλώσεις
Παρακολουθούμε το 3ο Φεστιβάλ Λυκαβηττού
Το Νήμα θα παρακολουθήσει το 3ο Φεστιβάλ Λυκαβηττού αυτό το ΠΣΚ-6,7 και 8 Μαΐου. Η συντάκτρια του πολιτιστικού Νήματος, Μυρτώ Ράις, επιμελείται μια σειρά από εκδηλώσεις στο αυτοσχέδιο φεστιβάλ Τεχνών που ξεπήδησε μέσα στην πανδημία και διεκδικεί να συνδέσει ξανά τον λόφο με τους κατοίκους της Αθήνας.
«Μαριούπολη» - Αφιέρωμα στον Μάντας Κβενταραβίσιους
Tην Κυριακή 8 Μαΐου, στις 20.00 στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ θα προβληθεί η ταινία «Μαριούπολη» του Λιθουανού κοινωνικού ανθρωπολόγου, Μάντας Κβενταραβίσιους, ο οποίος σκοτώθηκε από ρωσικά πυρά τις πρώτες μέρες του πολέμου. Η ταινία γυρίστηκε το 2016, ενώ η πόλη αντιμετώπιζε ήδη τις πληγές της κρίσης που ξέσπασε το 2014. Ο Κβενταραβίσιους είχε στενή σχέση με την Αθήνα όπου έζησε από το 2015 έως το 2020. Η προβολή γίνεται με την υποστήριξη του Συλλόγου Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδος.
Σινεμά και Περιβάλλον
Στις 10 Ιουνίου το Νήμα θα βρίσκεται στο Bios για τις προβολές και συζητήσεις του ανεξάρτητου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo. Μαζί με το φεστιβάλ οργανώνουμε συζήτηση και προβολές για τον καιρό και την πολιτική του, με ακτιβιστές, πολιτικούς και κινηματογραφιστές. Λεπτομέρειες, στα επόμενα τεύχη του Νήματος!
Τέλοσπαντων αν δεν καταφέρετε να πάρετε μια ικανοποιητική επιδότηση ρεύματος δοκιμάστε και αυτά που προτείνει εδώ ο Ατζαράκης:
Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε κι αυτό το τεύχος. Καλό Σαββατοκύριακο!