Προετοιμασία πολέμου ή ανατολίτικο παζάρι;
Τέσσερις αναλύσεις για τα ελληνοτουρκικά, ΟΗΕ κατά Ελλάδος για το Προσφυγικό, στην Ουκρανία η Δύση χάνει, η Κίνα καθαρίζει και ο Ασάνζ εκδίδεται στις ΗΠΑ.
Οι βασικές αρχές
To Νήμα έκλεισε τον Μάιο ένα χρόνο πειραματικής λειτουργίας. Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια πέρυσι, ορίσαμε τρεις βασικές αρχές:
Το κινητό είναι το κυρίαρχο Μέσο επικοινωνίας πλέον και όχι η τηλεόραση, επομένως η ανάπτυξη του Νήματος πρέπει να γίνει γύρω από αυτό
Η σχέση Μέσου-ακροατηρίου ή στην περίπτωσή μας, κοινότητας, πρέπει να είναι σχέση αξιοπιστίας και σεβασμού
Η πόρευση επάνω στις αρχές μιας δημοσιογραφίας της «ηθικής ευκρίνειας», εξαιτίας της πληθώρας πηγών στο διαδίκτυο
Η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Reuters της Οξφόρδης, όπως περιγράφουμε παρακάτω, μάλλον μάς δικαιώνει!
Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι ως Νήμα και σκεπτόμαστε τρόπους για να διευρύνουμε το περιεχόμενο του, όχι μόνο στα newsletters, αλλά ίσως και σε ένα podcast, καθώς επίσης σε κάποιο τακτικό περιεχόμενο στον ιστοχώρο, και θέλουμε την γνώμη σας. Ετοιμάζουμε ένα νέο ερωτηματολόγιο, γνωρίζοντας πλέον τι προτιμάτε και τι όχι, αλλά με την ευκαιρία της εκδοσης του Digital Report, θέλουμε και τώρα να σας ζητήσουμε να μας πείτε πώς σας φαίνεται το Νήμα και τι θα θέλατε από αυτό.
***Στείλτε μας σχόλια και παρατηρήσεις απαντώντας σε αυτό το mail ***
Ελληνοτουρκικά
Η αναβαθμισμένη Τουρκία πιέζει στο Αιγαίο
Η σημερινή συνάντηση μεταξύ Υπουργών Αμύνης Ελλάδος-Τουρκίας βοηθά να μειωθεί η ένταση - σε συνέχεια του «καφέ» Δένδια - Τσαβούσογλου -αλλά οι απειλές του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και η απαίτηση για άμεση αποστρατιωτικοποίησή τους, συνιστούν πρωτοφανή κλιμάκωση και απειλή -ακόμα και πολέμου. Χωρίς αμφιβολία, ένα κίνητρο αναζωπύρωσης της έντασης για τον Ερντογάν είναι η επόμενη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση -που είναι πργραμματισμένες σε έναν χρόνο από τώρα- αλλά οι γεωπολιτικές αναταράξεις από το Ουκρανικό φαίνεται πως έχουν ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των Τούρκων για όλο και πιο ακραία στάση. Επίσης η Τουρκική εξωτερική πολιτική -ιδίως προς την Ελλάδα- μέχρι τώρα ελάχιστα έχει επηρεαστεί από τις αλλαγές κυβερνήσεων στη γείτονα. Με τα παραπάνω δεδομένα, δε θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι στόχος του Ερντογάν δεν είναι μόνο η αποκόμιση οφελών εσωτερικά ή στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, αλλά όπως έδειξε η στάση Σόλτενμπεργκ και οι αποκαλύψεις για εκβιασμό του Βερολίνου, η πίεση προς τη συμμαχία εξαιτίας της γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας.
Huffington Post | Παναγιώτης Ήφαιστος: Η «απέραντη απειλή» της Τουρκίας και οι πολλοί κρίκοι της αλυσίδας του πολέμου
Huffington Post | Ηλέκτρα Νησίδου: Η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η έωλη επιχειρηματολογία της Άγκυρας
Το Βήμα | Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος: Ελληνοτουρκικά: Τα σενάρια ενός θερμού καλοκαιριού
Κοσμοδρόμιο | Δημήτρης Λένης: Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία και Εμείς: Γιατί Μπλέξαμε…
Δικαιώματα
Ο κόσμος το’χει τούμπανο
Στο προσφυγικό, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο «Δεν έχουν ουδέποτε διαπιστωθεί έκνομες ενέργειες της Ελλάδας», παρότι η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ έρχεται σε συνέχεια πολλών και τεκμηριωμένων ρεπορτάζ έγκυρων διεθνών Μέσων, ΜΚΟ καθώς και καταγγελιών για την δράση της Frontex και την παράνομη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά σύνορα.
Ειδικός εισηγητής ΟΗΕ: De facto πολιτική τα push backs στην Ελλάδα - Η έκθεση-κόλαφος.
Έκθεση ΟΗΕ: Βασανιστήρια, ληστείες, ξυλοδαρμοί, επαναπροωθήσεις χωρίς σωσίβιο
Η επιτροπή LIBE ζητά να κινηθεί νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις
Οικονομία
Εκτός ενισχυμένης εποπτείας - εντός ενισχυμένων προβλημάτων
Η Ελλάδα βγαίνει -περίπου- από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Πρόκειται για εξέλιξη που πανηγυρίστηκε -δικαίως- από την κυβέρνηση, αλλά ήταν μάλλον ήδη δρομολογημένη. Στο μέτωπο του πραγματικού, όμως, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε πληθωρισμό-ρεκόρ, πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και πολύ υψηλότερο για τους φτωχότερους, υψηλά επιτόκια δανεισμού, κρίση κατοικίας, και ενεργειακή ανασφάλεια. Ο πληθωρισμός έκανε νέο άλμα τον Μάιο, φθάνοντας το 11,3%, καθώς οι αυξήσεις των τιμών συνεχίζονται σε ενέργεια και τρόφιμα. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει τριπλασιαστεί από πέρυσι, ενώ η αύξηση των τιμών των τροφίμων ανέρχεται στο 12,1%. Ο πρωθυπουργός πριν από έναν χρόνο έλεγε πως «τα άστρα για την οικονομία είναι ευθυγραμμισμένα», τα άστρα -για την ακρίβεια, οι πλανήτες- όντως ευθυγραμμίστηκαν, αλλά για την κοινωνική πλειοψηφία αυτός τελικά ήταν κακός οιωνός.
ΛΑΡΚΟ
Μια παράταση ακόμα για την πώληση της ΛΑΡΚΟ και τις συνακόλουθες μαζικές απολύσεις: Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, δίνεται η δυνατότητα μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων, μέτρο μάλλον προεκλογικό. Σημαντικό στοιχείο για την υπερψήφιση της τροπολογίας μαζικής απόλυσης των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ -που καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση- είναι πως επιταχύνθηκε μετά από Γερμανική επιμονή, προκειμένου η Γερμανία να συναινέσει στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία που προαναφέραμε.
Λόγω της κρισιμότητάς του -μεταξύ άλλων ως πρώτη ύλη για μπαταρίες- και στην ενεργειακή μετάβαση - το νικέλιο, όπως και το κοβάλτιο, μπορεί να θεωρηθεί στρατηγικός πόρος. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεδομένης της μεγάλης παραγωγής νικελίου της Ρωσίας, δημιουργεί παγκοσμίως ανησυχίες. Η κρίση στη ΛΑΡΚΟ μετρά ήδη πολλά χρόνια, και η τελευταία εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης και μικροεκμετάλλευσης ενός κρίσιμου παραγωγικού δυναμικού. Πρέπει να θυμίσουμε ότι η ΛΑΡΚΟ υπήρξε παράδειγμα κακοδιαχείρισης και ρουσφετιού απο παράγοντες του σημερινού κυβερνώντος κόμματος.
Militaire | Λεωνίδας Βατικιώτης: Οικονομικός δολοφόνος η ΝΔ εκτελεί την ΛΑΡΚΟ
Lifo | Ντίνα Καράτζιου: Η ΛΑΡΚΟ και ο «κρυμμένος θησαυρός» της: Τα σενάρια σωτηρίας και η εξυγίανση που δεν ήρθε
Σπύρος Τζίντζος, πρώην Διευθ. Σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ: ΛΑΡΚΟ: Επιστροφή στο μέλλον;
Δικαιοσύνη
Τίποτα δεν τελείωσε ακόμη
Οι περισσότερες απο τις υποθέσεις που συντάραξαν την κοινή γνώμη, προξενώντας σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές μετατοπίσεις κατά την τελευταία δεκαετία, απασχολούν ακόμα τη δικαιοσύνη. Πώς εξελίσσονται:
Προκλητικός Κούγιας στη δίκη Λιγνάδη
Ενώ η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη συνεχίζεται με - συγκλονιστικές - καταθέσεις των φερόμενων ως θυμάτων του, ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, φαίνεται πως θέλει να αποσπάσει τα φώτα της δημοσιότητας στο πρόσωπό του, καθώς μέσα και έξω από τα δικαστήρια χρησιμοποιεί ένα υβριστικό και απαξιωτικό λόγο εναντίον μαρτύρων, δημοσιογράφων και ηθοποιών. Η κατάσταση είναι τέτοια, που αρχικά 343 ηθοποιοί και δημοσιογράφοι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, όπου καταγγέλλουν τις μεθόδους τις οποίες χρησιμοποιεί ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη - στις οποίες απάντησε ο δικηγόρος στο ίδιο ύφος, με αποτέλεσμα οι 343 υπογραφές να έχουν φθάσει την Τρίτη, τις 749.
Σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής
Ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη σε δεύτερο βαθμό της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης, απουσία του Νίκου Μιχαλολιάκου (λόγω υγείας) και του Ηλία Κασιδιάρη (δεν εμφανίστηκε), αλλά παρουσία της Μάγδας Φύσσα και πάρα πολλών αντιφασιστών έξω από το δικαστήριο
Καθημερινή | Explainer: Γιατί δικάζεται ξανά η Χρυσή Αυγή
Άρση δίωξης δημοσιογράφων για το σκάνδαλο Novartis
Οριστική απαλλαγή Βαξεβάνη, Παπαδάκου για τη «σκευωρία» της Novartis. Αντίθετα φαίνεται πως συνεχίζεται η δίωξη για Τουλουπάκη, Παπαγγελόπουλο, Ντζούρα και Μανώλη. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε αγωγή κατά της Novartis, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση. Εντωμεταξύ, το Documento έφερε στο φως της δημοσιότητας τους διαλόγους μεταξύ του Κώστα Βαξεβάνη και του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη που παραπέμπουν σε άλλου είδους συνομωσία…
Πόλεμος
Η Ουκρανική κρίση προκαλεί παράπλευρες κρίσεις στη Δύση
Ο οικονομικός πόλεμος, παράλληλα με την ρωσική εισβολή, συνεχίζεται, δημιουργώντας απρόβλεπτες επιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εσπευσμένη μεταβολή της Δυτικής στάσης για την Ουκρανία.
Ενώ ο πόλεμος στο έδαφος μαίνεται και η Ρωσία διαφαίνεται πως υπερισχύει αργά αλλά σταθερά στο έδαφος, κατά τα φαινόμενα κερδίζει ακόμα σαφέστερα τον οικονομικό πόλεμο, καθώς το Ρούβλι έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά πενταετίας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Μάλιστα είναι κατά το αμερικανικό CBS, το ισχυρότερο νόμισμα αυτή την στιγμή στον πλανήτη. Παράλληλα, τα έσοδα της Ρωσίας από πώληση υδρογονανθράκων έφτασαν και αυτά τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου, σε πρωτοφανή επίπεδα-ρεκόρ. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην ΕΕ είναι τέτοια, που Ευρωπαϊκές βιομηχανίες κλείνουν, καθώς το κόστος ενέργειας στην Ευρώπη καθιστά την βιομηχανία της μη ανταγωνιστική. Η δε Ρωσία τρίβει αλάτι στην πληγή, καθώς πρόκειται να μειώσει την τροφοδοσία της Γερμανίας με φυσικό αέριο κατά 40%, με αφορμή το ότι η Siemens δεν της πουλάει πλέον εξοπλισμό για τη συντήρηση του δικτύου αγωγών λόγω κυρώσεων -ένας σαφής τρόπος να πιέσει για την άρση των γερμανικών κυρώσεων. H ενεργειακή αναταραχή δεν περιορίζεται φυσικά στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ. Το Πακιστάν π.χ, που βασιζόταν πριν τον πόλεμο σε αμερικανικό αέριο LNG, βρέθηκε με το κόστος της βασικής πηγής ενέργειάς του στα στρατοσφαιρικά ύψη, αλλά και με πολύ μικρότερη διαθεσιμότητα LNG που σημαίνει συνεχείς διακοπές ρεύματος στη χώρα.
Στις ΗΠΑ, όπου ο Μπάιντεν πάει για ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο, έχουν αρχίσει να σκέφτονται μήπως οι κυρώσεις δεν ήταν καλή ιδέα τελικά. Με 8,5% πληθωρισμό και βάλε, οι Δημοκρατικοί βλέπουν το φάσμα της πολιτικής συντριβής, και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρχίσει να διαρρέει δεύτερες σκέψεις.
Η αναταραχή, δε, στις αγορές τροφίμων, που ο πόλεμος και οι κυρώσεις επέφεραν σε ένα ήδη προβληματικό τοπίο κόστους τροφίμων, ενδέχεται να φέρει βιβλικές καταστροφές, καθώς ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού του ΟΗΕ εκτιμά πως «323 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο βαδίζουν προς την λιμοκτονία, ενώ ήδη 49 εκατομμύρια είναι στα πρόθυρα του λιμού».
Μελέτη του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης | Δρ. Medo Pournader: The cascading crisis of global food supply chains
ΜΜΕ
Εξακολουθεί να κατρακυλά η εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ στη χώρα μας
Όταν είπαμε ότι θα πειραματιστούμε με newsletter, μάς είπαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Μπήκαμε στη διαδικασία της έρευνας με μηδαμινούς πόρους, πολλή μελέτη και ζητούμενο την ανεξαρτησία και τη βιωσιμότητα. Ένα βασικό εργαλείο ανάλυσης για τα παραπάνω ήταν το Digital News Report, το οποίο μάς επιβεβαιώνει:
Η φετινή έκθεση για τον ψηφιακό Τύπο Reuters / Οξφόρδης καταγράφει για την Ελλάδα άλλη μια φορά το ήδη γνωστό: δεν εμπιστευόμαστε τα ΜΜΕ (μόλις 27% έχουν εμπιστοσύνη στις ειδήσεις, πτώση 5% από πέρυσι, στις τελευταίες θέσεις εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ παγκοσμίως). Απομακρυνόμαστε ταχέως από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων (40% του πληθυσμού δεν τα παρακολουθεί) ενώ μόλις το 7% θεωρεί πως τα ΜΜΕ είναι ανεξάρτητα από την πολιτική και το 8% από επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στην πρώτη θέση των αξιόπιστων πηγών στο Διαδίκτυο περνά ο τοπικός Τύπος (με την μικρότερη μείωση αξιοπιστίας σε σχέση με το 2021, καθώς όλα τα άλλα Μέσα υποχωρούν θεαματικά από τις περσινές τους, όχι και ιδιαίτερα θετικές, επιδόσεις).
Διαβάστε: Oι Ψηφιακές Ειδήσεις στην Ελλάδα το 2022 | Αντώνης Καλογερόπουλος - διαΝΕΟσις
Στα γρήγορα
Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ. Θα ασκηθεί βεβαίως έφεση από τους δικηγόρους του Ασάνζ.
Σήμερα και αύριο το πρώτο συνέδριο του Συλλόγου Κοινωνικών Ανθρωπολόγων.
«Το καταστροφικό αποτύπωμα του καπιταλισμού στον πλανήτη», έργο του The Krank στους Παξούς
Όλη η Αθήνα μία Σκηνή: 43 μέρες, 70+ εκδηλώσεις, 17 γειτονιές σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες
Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε πλατείες, ανοιχτούς χώρους, άλση και θέατρα της πόλης, με ελεύθερη είσοδο.
Περιβάλλον
Ο πλανήτης θερμαίνεται, αλλά τουλάχιστον η Κίνα «καθαρίζει»
Ενώ τα ρεκόρ θερμοκρασιών πέφτουν κάθε μέρα και σε άλλο μέρος του κόσμου -πιο πρόσφατο παράδειγμα οι θερμοκρασίες-ρεκόρ για Ιούνιο στην Γαλλία- τα καλά περιβαλλοντικά νέα ήρθαν από την Ασία: Η μείωση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης στην Κίνα μέσα σε 7 χρόνια είναι ίση με αυτή που πέτυχαν οι ΗΠΑ σε 30, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Είναι τόσο μεγάλη η βελτίωση, που η επίδοση της Κίνας, οδήγησε στην μείωση των συνολικών ρύπων στη Γη. Παράλληλα, η χώρα μείωσε τους ρύπους αερίων θερμοκηπίου για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, και παραμένει πρωτοπόρος στην καθαρή ενέργεια και σε ισχύ που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ χρηματοδοτεί έργα πράσινης ενέργειας σε όλον τον κόσμο.