Ο ηθικός κανόνας της Ελλάδας των κρίσεων
Μια δίκη κρίσιμα συμβολική, ένα βλέμμα στα βάθη των γαλαξιών, το παγκόσμιο σύστημα κλυδωνίζεται, ενώ η κλιματική κρίση επιδεινώνεται μα περνά σε δεύτερη μοίρα. Σέλφι στο Προεδρικό Μέγαρο της Σρι Λάνκα
Η καταδίκη και η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη
Η πολύκροτη δίκη Λιγνάδη, παρά την περιορισμένη κάλυψη από την πλειονότητα των τηλεοπτικών καναλιών (εύφημη μνεία στην πρωτοβουλία Lignadis Trial Watch που κάλυψε και έχει καταγράψει όλη τη διαδικασία στο Twitter) έφτασε σε ένα αντιφατικό τέλος. Ο μεν κατηγορούμενος Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος για δύο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμού που του αποδόθηκαν (κατά πλειοψηφία), και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση. Πλην όμως ο καταδικασθείς σκηνοθέτης αφέθηκε ελεύθερος, με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε κύμα αντιδράσεων που άγγιξαν και την κεντρική πολιτική σκηνή. Ανοιχτή παραμένει πάντως, η πιθανότητα να ασκηθεί από την Εισαγγελέα Εφετών, έφεση κατά της απόφασης για αναστολή. Ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης στις πρώτες του δηλώσεις ομίλησε σαν δικαιωμένος και σίγουρος για την απαλλαγή του στο Εφετείο. Η απόφαση πάντως έγινε δεκτή με διαδηλώσεις αλλά και παρεμβάσεις του Ρουβίκωνα έξω από το σπίτι του καταδικασθέντος σκηνοθέτη.
News 24/7: Ο ποινικολόγος Γιώργος Γιάνναρος αναλύει το σκεπτικό της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου
Σχόλιο: Ας μιλήσουμε για τον Λιγνάδη - Κορίνα Πατέλη
Στην Ελλάδα δεν ψηφίζουμε όπως θρηνούμε, δεν πηδιόμαστε όπως αγαπάμε, δε μισούμε στα όρια του νόμου, δεν καλούμε την αστυνομία όταν μας χτυπάνε και δεν είμαστε ακριβώς φιλελεύθερο κράτος, μα θεοκρατική κοινωνία. Έτσι, προφανώς δε θα κάνει ο Λιγνάδης φυλακή όπως ο Έπστιν και συνάμα, ο παιδόφιλος της διπλανής πόρτας -θείος, δάσκαλος, αστυνομικός, πολιτικός παπάς- δε θα εξαφανιστεί επειδή ο Λιγνάδης δε θα κάνει φυλακή. Μα οφείλουμε να μιλήσουμε για τον Λιγνάδη για να εμφανιστούν όλοι αυτοί. Οφείλουμε να μιλήσουμε για τις μήτρες μας και το Λιγνάδη. Στο πρόσωπό του μεστώνει η αναγκαιότητα και η απαίτηση να θέσουμε επί τάπητος τη νέο-ορθόδοξη αντιδραστική σύγχρονη ελληνική κουλτούρα. Το πολιτικό κατεστημένο οφείλει να διαχειριστεί επιτέλους, τον χυλό από εντάσεις στη σύγχυση μεταξύ των εξουσιών (1η, 2η, 3η και δυστυχώς 4η) και άρα στην κοινωνία μας. Να διαχειριστεί η κυβέρνηση τις εντάσεις που προκαλούνται από τις αντινομίες μίας φιλελεύθερου Δυτικού τύπου δικαιωματικής ηθικής και τη μεταφυσική της νέο-ορθοδοξίας.
Την προηγουμένη φορά που διαχειρίστηκε η χώρα τον ηθικό πανικό περί παιδοφιλίας δεν είχαμε όλοι παιδιά, είχαμε όμως λεφτά για να τεκνοποιήσουμε, ο Κορκολής καθόταν στο εδώλιο εν μέσω δημόσιας κατακραυγής, η Ρούλα Κορομηλά έντυνε τα πιτσιρίκια στα πρωινάδικα, το ελληνικό #metoo δεν είχε αποτύχει να εκφραστεί σε συντονισμό με το παγκόσμιο κίνημα, ενώ κυβερνούσε ο Σύριζα, δεν είχε περάσει το Σύμφωνο συμβίωσης, ούτε μια γυναίκα Υπουργός Πολιτισμού είχε διορίσει ως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, κάποιον που κατηγορείτο για βιασμό. Και ο ΠτΔ ήταν άντρας. Το κυριότερο όμως είναι πως «ο Λάος και το Κολωνάκι», τα λεφτά δηλαδή, ήταν το κεντρικό πεδίο συγκρότησης του ηθικού κανόνα περί σεξουαλικότητας και αναπαραγωγής στην αναπτυσσόμενη μέση τάξη. Μια τάξη που χάρη στην ΕΕ και το ευρώ, με τον Σημιτισμό και αργότερα τον Καραμανλισμό, είπε «ναι» (για άλλη μια φορά) στην κατανάλωση, παράγοντας περισσότερο πουριτανισμό μέσα από τον διακομματικά εκκαλούμενο αντιδραστικό σοβινισμό. Ως τη χρεωκοπία.
Η Κορίνα Πατέλη είναι θεωρητικός των Μέσων και της Επικοινωνίας. Το πλήρες άρθρο της θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες στο site του Νήματος
Εσωτερική πολιτική
Το κράτος Δικαίου υποφέρει (και) στην Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την αναμενόμενη ετήσια «Έκθεση για το κράτος Δικαίου» του 2022, με αναφορά σε κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά. Όπως θα περίμενε κανείς για την Ελλάδα, η Επιτροπή καυτηριάζει θέματα που αφορούν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, το πόθεν έσχες και τη διαφθορά στην χώρα. Η αδιαφανής κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης, η πολιτική επιρροή του διορισμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, η επάρκεια του ΕΣΡ στην εκτέλεση των καθηκόντων του είναι μερικά από τα σημεία που θίγονται σε ό,τι αφορά την κατάσταση του Τύπου στη χώρα μας.
Εντωμεταξύ μια από τις πιο έγκυρες οργανώσεις δημοσιογραφικής ανάλυσης, η Forensic Architecture σε συνεργασία με την Forensis, τεκμηριώνει σε έρευνά της πάνω από 1.000 περιστατικά απωθήσεων μεταναστών ή προσφύγων στα νερά του Αιγαίου.
Προεκλογικό κλίμα εν μέσω διαβεβαιώσεων πως δεν θα γίνουν άμεσα εκλογές
Μπορεί ο πρωθυπουργός να απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, μετά από μια σειρά αμφίσημων δηλώσεων, αλλά το προεκλογικό κλίμα στην Ελλάδα διατηρείται, καθώς οι υψηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων κλιμακώνονται, όπως και η κομματική ετοιμότητα. Τα κόμματα βρίσκονται παρόλα αυτά σε κατάσταση προεκλογικής ετοιμότητας. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη εκδήλωση υποδοχής των νέων μελών του στο Περιστέρι, η οποία είχε τα χαρακτηριστικά προεκλογικής συγκέντρωσης.
Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
Μέσα σε κλίμα έντασης διεξήχθη η συζήτηση για το νομοσχέδιο για το πλαίσιο διοίκησης των ΑΕΙ στη Βουλή, ένα νομοσχέδιο που συγκεντρώνει την αντίθεση ενός πολύ μεγάλου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, πολύ πέραν των ορίων της αντιπολίτευσης που σύσσωμη αντιτάσσεται στο σχέδιο νόμου, συμπεριλαμβανομένης της ΔΑΠ Νομικής του ΕΚΠΑ.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει αποχωρήσει από τη Βουλή.
Διαβάστε:
Άρθρο της Β. Κιντή στην Καθημερινή: Τι σκεπάζει το φαραωνικό νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
105.5 στο Κόκκινο | Βανέσα Κατσαρδή: “Σε 200 χρόνια Ελληνικού κράτους, για πρώτη φορά ο Πρύτανης δεν θα εκλέγεται”
Πατρίς | Σωκράτης Βαρδάκης: Αντισυνταγματικό, αντιεκπαιδευτικό κι επαίσχυντο το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ
Παρατηρητήριο για την παιδεία | Μανώλης Καραμανωλάκης: Ένας νόμος που δεν αφορά μόνο τους πανεπιστημιακούς
Τεχνολογία και πολιτική
Πρόστιμο 20 εκατομμυρίων από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην Clearview
Ότι η ιδιωτικότητα υποφέρει με την ψηφιακή τεχνολογία είναι σαφές και κατανοητό πια από όλους. Ωστόσο, η μάχη που διεξάγεται μεταξύ περιοριστικών νόμων και τεχνολογικών δυνατοτήτων, όσο κι αν φαίνεται ότι οι δεύτερες υπερισχύουν, δεν έχει ολοκληρωθεί. Τελευταίο κεφάλαιο στην υπόθεση της Clearview, μιας αμερικανικής εταιρείας, η οποία παράγει λογισμικό αναγνώρισης προσώπων, γράφτηκε στη χώρα μας, με το πρόστιμο 20 εκατομμυρίων που επέβαλε η ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) μετά από καταγγελία που κατέθεσε η Homo Digitalis.
Είχαν προηγηθεί πρόστιμα στην Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Γαλλία. H βασική καταγγελία αφορά στο γεγονός ότι το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης της εταιρείας, συλλέγει φωτογραφίες από τα social media και τα εισάγει στην βάση δεδομένων αναγνώρισης που δημιουργεί. Η εταιρεία ήδη διαθέτει 10 δισεκατομμύρια φωτογραφίες. Περαιτέρω, η εταιρεία δίνει πρόσβαση στην βάση των δεδομένων της, σε υπηρεσίες ασφαλείας σε όλο τον κόσμο.
Το σκάνδαλο Uber
Θύελλα έχει προκαλέσει η διαρροή από τον πρώην λομπίστα της Uber στην Ευρώπη Μαρκ ΜακΓκάν, στο International Consortium of Investigative Journalists και στον Guardian, ενός αρχείου 124.000 εγγράφων που περιλαμβάνει στοιχεία της επικοινωνίας της εταιρείας (email, μηνύματα κτλ) μεταξύ των στελεχών της εταιρείας την περίοδο 2013-2017. Οι αποκαλύψεις αυτές άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου σε όλη την Ευρώπη, καθώς εμπλέκουν Ευρωπαίους, και όχι μόνο, πολιτικούςμ σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης της εισόδου της εταιρείας στην ΕΕ, ενώ η εταιρεία παρανομούσε, παρέκαμπτε τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς και πυροδότησε τη βία.
Στην αιχμή της έρευνας βρίσκεται ο Πρόεδρος της Γαλλίαςμ Εμμανουέλ Μακρόν, που ως τότε Υπουργός Οικονομικών, φέρεται να είχε έρθει σε επικοινωνία προκειμένου να διευκολύνει την είσοδο της Uber στη Γαλλία, δρώντας πρακτικά σαν λομπίστας της εταιρείας στην Γαλλική κυβέρνηση. Επίσης στο μικροσκόπιο βρίσκεται η πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νέλι Κρους, η οποία κατηγορείται πως έκανε τον λομπίστα της Uber στην Ολλανδία, στην περίοδο αμέσως μετά την θητεία της, κατά την οποία, όμως, απαγορεύεται να ασκεί lobbying.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Uber εμπλέκεται σε σκάνδαλο -μάλλον κάνει κάποιου είδους πρωταθλητισμό σε αυτό- αλλά η ίδια η εταιρεία ορκίζεται πως αυτά συνέβαιναν επί της προηγούμενης διοίκησης και η ίδια έχει εφαρμόσει έναν πολύ διαφορετικό κώδικα ηθικής πλέον. Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, ζητά πάντως να ξεκινήσουν ανάλογες έρευνες και στην Ελλάδα.
Πόλεμος, οικονομία και γεωπολιτική
Η πτώση του Ευρώ και η συνέχιση του πολέμου
Η ισοτιμία Ευρώ / δολαρίου παραμένει και ίσως το δολάριο να βρεθεί πάνω από το Ευρώ σε λίγο, ο Μακρόν προειδοποιεί για ένα δύσκολο χειμώνα με ενεργειακές ελλείψεις ενώ η Γερμανία και η ΕΕ συνολικά τρέμει μήπως η Ρωσία «μονιμοποιήσει» την διακοπή παροχής του Nord Stream, αλλά ο στόχος των κυρώσεων, Ρωσία, έχει εμπορικό ισοζύγιο-ρεκόρ και το Ρούβλι βρίσκεται σε πρωτοφανή ύψη σε σχέση με Ευρώ και Δολάριο. Η Κίνα, η οποία θα βγει σίγουρα ενισχυμένη από τον νέο Ψυχρό Πόλεμο, έχει και αυτή πάλι ανοίξει το εμπορικό της πλεόνασμα. Εντωμεταξύ όλο και περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται μπροστά σε κρίσεις επιβίωσης και κοινωνικές εκρήξεις
Η εξέγερση στη Σρι Λάνκα
Η κατάρρευση της οικονομίας της Σρι Λάνκα και η χρεωκοπία της χώρας, οδήγησαν σε μια μαζική εξέγερση ανατροπής της κυβέρνησης Ρατζαπάκσα. Ο Πρόεδρος παραιτήθηκε, και φυγαδεύτηκε εν πολλοίς στη Σιγκαπούρη, μέσω Μαλδιβών. Πώς έφτασε η Σρι Λάνκα σε αυτό το σημείο; Γιατί ήταν το πρώτο θέμα της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής; Ο Ινδός καθηγητής οικονομικών Ρ. Ραμακουμάρ εξηγεί:
Κυβερνητική κρίση και στην Ιταλία
Η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από τη θέση του πρωθυπουργού, για λόγους που μοιάζουν περισσότερο πως άπτονται του πολιτικού τακτικισμού και λιγότερο της πολιτικής ουσίας, ενδέχεται να αποδειχθεί βραχυχρόνια, μια και ο Ιταλός Πρόεδρος δεν την έκανε δεκτή. Θα υπάρξει ένας νέος γύρος συνομιλιών και μια ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην Ιταλική Βουλή, προκειμένου είτε να ανανεωθεί η θητεία του Ντράγκι με την ίδια ή ελαφρά παραλλαγμένη συμμαχία δυνάμεων, είτε να πάει η χώρα σε εκλογές. H κοινωνία βρίσκεται σε αναστάτωση, καθώς τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει διαμαρτυρίες για την ακρίβεια, διαμαρτυρίες των ταξιτζήδων που θα οδηγήσουν σε πανιταλική απεργία την άλλη εβδομάδα με επίκεντρο των διαμαρτυριών το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ευνοεί την… Uber (βλ. παραπάνω)
Κοσμοδρόμιο Γ.Β. Δάβος: Μπορεί ο Ντράγκι να παραιτήθηκε για να παραμείνει Πρωθυπουργός;
Αστρονομία
Το φως του James Webb
Οι εικόνες από το τηλεσκόπιο Webb κατέκλυσαν το διαδίκτυο στις 12 Ιουλίου 2022, όπως είχε προαναγγελθεί. Άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου έμεναν ενεοί μπροστά στην απίστευτα καθαρή και αναλυτική εικόνα γαλαξιών δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, τα εξαιρετικής ανάλυσης φάσματα - που μαρτυρούν τη χημική σύσταση - των γαλαξιών αυτών αλλά και εξωπλανητών σε αποστάσεις χιλιάδων ετών φωτός. Στο παρακάτω Twitter thread μπορείτε να δείτε μια σύγκριση εικόνων από τα τηλεσκόπια Hubble και Webb και να διαπιστώσετε πόσο ισχυρότερο είναι το James Webb.
Επιφυλασσόμαστε για περισσότερα για το James Webb στην ειδική έκδοση για την επιστήμη που θα αρχίσει να κυκλοφορεί από την επόμενη εβδομάδα
Περιβάλλον
Ποιος φταίει για την κλιματική κρίση;
Ενώ τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτονται σε Ευρώπη και Κίνα, η Ευρώπη ξανανοίγει λιγνιτικά και γαιανθρακικά εργοστάσια και εισάγει σχιστολιθικό αέριο.
Σύμφωνα, πάντως, με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιστημονικής και Πολιτικής Επιτροπής για θέματα βιοποικιλότητας και οικοσυστημάτων, ο παράγοντας που πρέπει να θεωρείται υπεύθυνος είναι το οικονομικό σύστημα και η θέση του σε προτεραιότητα στη λήψη αποφάσεων. Η επιτροπή του ΟΗΕ επισημαίνει ακόμα, ότι 1 εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων επαπειλούνται με αφανισμό ενώ η ετήσια απώλεια δασών ξεπερνά τα 250.000.000 εκτάρια παγκοσμίως. Αυτό ίσως εξηγεί την σχετική απουσία της κλιματικής καταστροφής ως τέτοιας από την κεντρική ειδησεογραφία ανά τον κόσμο.
Ο Ευρωπαϊκός Νότος φλέγεται ξανά
Δεν ακούγεται πολύ στη χώρα μας όμως και αυτό το καλοκαίρι υπάρχουν έντονες πυρκαγιές σε όλο το ευρωπαϊκό νότο, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα. Πριν από λίγες μέρες ένα ελικόπτερο κατέπεσε στη Σάμο ενώ προσπαθούσε να σβήσει πυρκαγιά με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Μολδαβός πιλότος και ένας πυροσβέστης ακόμα. Η Ελλάδα έστειλε αυτές τις μέρες δύο Canadair στην Αλβανία και δύο στη Γαλλία καθώς από φέτος έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας με δυνάμεις από διαφορετικές χώρες να μετακινούνται ανάλογα με τις συνθήκες.
Διαβάστε: Greek Tragedy: The battle to cool Athens
Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά της κυβέρνησης
Στο μεταξύ, στην Ελλάδα, 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η WWF, Greenpeace και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία διαμαρτύρονται για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση. Πιο συγκεκριμένα, οι οργανώσεις διαμαρτύρονται για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επιθεωρήσεων και την παράκαμψη πολεοδομικών διατάξεων προκειμένου να ευνοηθεί η οικοδομική δραστηριότητα, ιδίως στις προστατευόμενες περιοχές Natura. Αξίζει να επισημάνουμε ότι ακόμα στη χώρα μας δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το Δασολόγιο, αλλά ούτε και το Κτηματολόγιο.
Μικρές ειδήσεις
Σε ύφεση τα ελληνοτουρκικά προς ώρας
Φαίνεται ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται σε ύφεση, καθώς ακούμε λιγότερες απειλές από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνει την αναβάθμιση F-16 στην Τουρκία, εφόσον η τελευταία προχωρήσει σε μείωση της έντασης στο Αιγαίο και δεσμευτεί να μην τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδος φαίνεται ότι βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης. Ακόμα οι απειλές Ερντογάν για μία μεγάλη ανακοίνωση στην Κύπρο δε φαίνεται να πραγματοποιούνται. Αυτά ενώ σήμερα είναι η επέτειος της εγκαθίδρυσης του πραξικοπήματος από την ελληνική χούντα στη Λευκωσία που άνοιξε το δρόμο για τον Αττίλα και το δράμα του κυπριακού ελληνισμού.
Endeavor και Netflix κάτω από την Ακρόπολη…
Είναι άγνωστο πόσοι κόμβοι καινοτομίας και ανάπτυξης τεχνολογιών θα είχαν τη δυνατότητα να οργανώσουν εκδηλώσεις στο Ηρώδειο κάτω από την Ακρόπολη όπως έκανε η Endeavor Greece την Τρίτη το βράδυ (12/7). Παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες αν πούμε ότι ο πρωθυπουργός δε διστάζει να κάνει διακρίσεις όταν ευνοούν τον ίδιο και το στενό του περιβάλλον. Έτσι, με προσκεκλημένο τον CEO του Netflix, Τεντ Σαράντος, με τον οποίο προηγουμένως ο πρωθυπουργός και συνεργάτες του είχαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η Endeavor γιόρτασε τα 10 της χρόνια. Πάντως σε δημοσίευμα του Sifted καταγράφονται και προβλήματα όπως το απαράδεκτο internet, η απουσία product manager και product marketers από την ελληνική αγορά, η υποεκπροσώπηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η απουσία χώρων συναθροίσεων, κ.ά.
Η Hard Rock στο Ελληνικό
«Ξαναζεσταίνεται» η υπόθεση του καζίνο στο Ελληνικό, με τη Hard Rock να υπογράφει σύμβαση για την κατασκευή του με την ΤΕΡΝΑ. Η 30ετής σύμβαση παραχώρησης συνιστά σύμπραξη μεταξύ της Hard Rock International (51%) και του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (49%), με την τελευταία να είναι επίσης υπεύθυνη για το σύνολο της κατασκευής του έργου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός των πρώτων μηνών του 2023 και να διαρκέσει σχεδόν τρία χρόνια.