Ποιοί πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν;
Οι άνω των 60 ετών πλέον ευάλωτοι στην Сovid-19
Η Covid-19 κάνει μία σαφή ηλικιακή διάκριση όσον αφορά την θνητότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από το 95% των θανάτων παγκοσμίως σημειώθηκαν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς (50%) συνολικά θανάτους αφορούσαν άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Οκτώ στους 10 θανάτους συμβαίνουν σε άτομα με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και ειδικά σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση και διαβήτη, όπως και μια σειρά άλλων χρόνιων παθήσεων που αφορούν στην πλειονότητά τους άτομα 60 ετών και άνω. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τους συνολικά 12.494 θανάτους που είχαν καταγραφεί ως την Πέμπτη 17/6, το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Περισσότεροι δε από 8 στους 10 θανάτους (83,7%) που σημειώθηκαν από Covid-19 στη χώρα αφορούν τους άνω των 65 ετών.
Η διάκριση λειτούργησε σαν οδηγός για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών από τις εθνικές επιτροπές εμβολιασμών. Τι δείχνουν επιλεγμένες μελέτες από διάφορες χώρες; Η ηλικία των 80 ετών και πάνω σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Μαρία Θεοδωρίδου, ανεξάρτητα από άλλους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου όπως άλλα νοσήματα, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικίες (20 περίπου στην ηλικία 80+, 6,1 στην ηλικία 70-79). Το ανδρικό φύλο που και σε αυτό το λοιμώδες νόσημα φαίνεται ότι είναι ασθενές. Οι άνθρωποι με άλλα νοσήματα, με πρώτη τη μεταμόσχευση οργάνων.
Προτεραιοποίηση ομάδων εμβολιασμού
Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
Διαμένοντες και προσωπικό μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
Άτομα >60ετών και άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα
Άτομα 18-60ετών με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα
Σε τελική φάση, στόχος είναι να εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός
Ετσι, η πρώτη φάση του εμβολιασμού, ηταν κοινή για όλες τις χώρες. Αφορουσε τους άνω των 60 ετών - ξεκινώντας από τους 85+ και κατεβαίνοντας ανά πενταετία -, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα (κατηγορίας Α) και τους υγειονομικούς, το προσωπικό των νοσοκομείων, όπως και το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, κέντρων αποκατάστασης. Η δεύτερη φάση αφορούσε τα άτομα 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα (κατηγορίας Β), ενώ η τρίτη φάση τα υγιή άτομα 18-59 ετών.