H Laura Basu στο Open Democracy, εξετάζει το ευρωπαϊκό Green Deal, και το βρίσκει να κείται μεταξύ Όργουελ και Κάφκα, επισημαίνοντας τα τρωτά του σημεία :
● 6 λόγοι που το Ευρωπαϊκό Πράσινο New Deal είναι σχεδόν απάτη
Οι έξι αυτοί λόγοι είναι οι ακόλουθοι:
Η προσκόλληση στο δόγμα της οικονομικής μεγέθυνσης, επιμένοντας πως είναι εφικτή και χρονικά επιτεύξιμη η αποσύνδεση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ από την κατανάλωση ενέργειας και πόρων
Η αναγκαστική στροφή σε μια – όχι και πολύ πράσινη - εξορυκτική αποικιοκρατία, μια και οι πρώτες ύλες που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη των τεχνολογιών βρίσκονται στον τρίτο κόσμο και εξάγονται ήδη με συνθήκες και περιβαλλοντικά καταστροφικές και οικονομικά άδικες
Χρηματοδοτεί μερικές από τις πιο «βρώμικες» εταιρείες του πλανήτη
Βασίζεται στην χρήση του φυσικού αερίου σαν ενδιάμεση ενεργειακή πηγή. Κάτι που δεν είναι σοφόν καθώς δεν είναι πλέον σαφές αν το φυσικό αέριο αποτελεί – από πλευράς έκλυσης αερίων θερμοκηπίου λιγότερο προβληματικό καύσιμο και από το πετρέλαιο ακόμα….
Έχουν αναλάβει τα ηνία του προγράμματος τα λόμπι των εταιρειών ενέργειας, εμπορίου και του αγροδιατροφικού τομέας
Δεσμεύεται από μια «άγνωστη» συμφωνία για την ενέργεια που επιτρέπει σε εταιρείες ενέργειας να ζητούν αποζημιώσεις από κυβερνήσεις που λαμβάνουν μέτρα για την περιστολή της κλιματικής αλλαγής. Αυτό δεν είναι θεωρητικό, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες υποθέσεις
Η κριτική αυτή στο σχέδιο της ΕΕ, που θεωρείται πως αποτελεί μάλιστα και το πλέον φιλόδοξο παγκοσμίως σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, δεν προέρχεται μόνο από το Open Democracy. Είναι πολλές οι οργανώσεις που εκφράζουν αντιρρήσεις:
Το Corporate Europe Observatory μιλάει για Grey Deal
H Greenpeace λέει πως το EGD δεν πετυχαίνει τους στόχους του
Η Greta Thunberg έγραψε στο twitter πως η συμφωνία αυτή είναι παράδοση και πως «η φύση δεν διαπραγματεύεται και δεν μπορείς να κάνεις συμφωνίες με την φυσική»
Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς δεν αποτρέπεται πλέον με ημίμετρα. Τα όρια είναι συγκεκριμένα, και ο χρόνος που έχουμε περιορισμένος. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής αφορά την επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού και σε κάθε περίπτωση, θα οδηγήσει σε τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές ρήξεις, είτε προκειμένου να αντιμετωπιστεί, ή επειδή δεν θα αντιμετωπιστεί.
Διαβάστε επίσης: Περιοδικό Δημοσιογραφία | Μιχάλης Παναγιωτάκης: Πολιτικές εκδοχές της κλιματικής κρίσης