

Discover more from NemaMedia
Ποιος κληρονομεί τον πολιτισμό;
Στην Ελλάδα, ο πολιτισμός, και δη ο αρχαίος, είναι η διαρκής κορώνα της εθνικής υπερηφάνειας. Κορώνα, όμως, στο κούφιο δόντι της δημόσιας πολιτιστικής πολιτικής.
Κείμενα-Επιμέλεια: Μυρτώ Ράϊς
Φωτιά έχει πάρει το Twitter με τη "συλλογή της οικογένειας Μητσοτάκη” που παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρη στο άρτι εγκαινιασθέν Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Τα 1.000 και πλέον αρχαιολογικά ευρήματα έχουν ήδη θέσει στο παρελθόν το ερώτημα της προέλευσής τους, και ενώ η Μαρίκα Μητσοτάκη δήλωνε ότι “τα έβρισκε η γιαγιά της που έσκαβε τα χωράφια”, όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, η οποία “τακτοποιήθηκε” με τη δωρεά της συλλογής στο κράτος. Το ταχυδακτυλουργικό που παρουσιάζει την κρατικοποιημένη συλλογή σαν ιδιωτική γενναιοδωρία και η επικοινωνιακή επιλογή έμφασης στο όνομα της οικογένειας Μητσοτάκη δεν είναι ένα άτσαλο ατύχημα. Είναι η επίσημη πολιτιστική πολιτική που αγωνίζεται να εμβολίσει την πολιτιστική κληρονομιά με κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα. “Ο πλούτος του μουσείου να παραμείνει μακριά από κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης”, λέει η εμπνεύστρια του μουσείου Μαρία Βλαζάκη.
Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δωρίζει τη δική του συλλογή έργων σύγχρονης Τέχνης σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού, και μέρος της στο ΕΜΣΤ. Με μια περίτεχνη αντιστροφή, οι δύο περιπτώσεις δείχνουν πώς η κρατική περιουσία πλασάρεται ως ιδιωτική ενώ η ιδιωτική κεφαλαιοποιείται εκτός Ελλάδας.
Η “Τσιμενδωμένη” Ακρόπολη στον φακό της Unesco

Μπορεί τα έργα που, με πρόφαση το ευαίσθητο ζήτημα της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ, έγιναν εν μέσω καραντίνας στην Ακρόπολη να ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να προκάλεσαν μια πλημμύρα και την ανατροπή του αμαξιδίου ενός επισκέπτη με κινητικές δυσκολίες, έδωσαν, πάντως, την ευκαιρία στον Οίκο Dior να κάνει φωτογραφικό ντεφιλέ στις νεοστρωμένες πασαρέλες, στο Ίδρυμα Ωνάση να δωρίζει νέο ανελκυστήρα και φωτισμό και το πλήθος των επισκεπτών να μπορεί να υπερβεί το όριο. Τα αμφιλεγόμενα έργα εισάγουν τον Ιερό Βράχο σε μια νέα εποχή, αυτή της εμπορευματοποίησης και τουριστικοποίησης. Έστω και καθυστερημένα, η UNESCO που, καθώς προκύπτει, δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση για τα έργα, θα στείλει μέσα στους επόμενους μήνες κλιμάκιο για αυτοψία. Ελπίζουμε, αν μη τι άλλο, η παρέμβαση να ακυρώσει τα μεγαλύτερης κλίμακας και μη αναστρέψιμα έργα που έπονται.
Αρχαιολογικά Μουσεία: μια νέα αγορά;
Στην Ελλάδα, ο πολιτισμός, και δη ο αρχαίος, είναι η διαρκής κορώνα της εθνικής υπερηφάνειας. Κορώνα, όμως, στο κούφιο δόντι της δημόσιας πολιτιστικής πολιτικής που αφήνει τα ιδιωτικά ιδρύματα να ορίζουν τον χώρο, παράγοντας διαρκώς νέους υπόχρεους στην αγαθοεργία τους. Άραγε η χώρα θα στρέψει οριστικά την πλάτη και στη μέχρι πρότινος πρωτοπορία της ως προς την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς;
Η πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει πέντε -για την ώρα- κρατικά αρχαιολογικά μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σημαίνει ότι τα Μουσεία θα αποσπαστούν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πλέον θα ελέγχονται απευθείας από το Υπουργείο, το οποίο θα ορίζει τη διεύθυνση και το ΔΣ, ενώ στο όνομα της “οικονομικής ευελιξίας” θα αναγκάζονται να αναζητούν χορηγίες με άγνωστες, κάθε φορά, εκχωρήσεις.
Διαβάστε σχετικά:
Το χρονικό των παρεμβάσεων στον Ιερό Βράχο
Δείτε: Αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις στην Ακρόπολη, δημόσια συζήτηση
“Αναζητώντας τον Κολωνό” στην Μπιενάλε της Βενετίας
Την Ελλάδα εκπροσωπεί η σκηνοθέτις Λουκία Αλαβάνου με το έργο επαυξημένης πραγματικότητας “Αναζητώντας τον Κολωνό” που μας μεταφέρει από την εποχή του Σοφοκλή στο παρόν και στην κοινότητα των Ρομά στον Ασπρόπυργο. Ημισφαιρικοί θόλοι διαφόρων διαστάσεων, θα φιλοξενούν ειδικά “ανατομικά καθίσματα” για τους επισκέπτες βασισμένα στα σχέδια του ουτοπιστή Έλληνα αρχιτέκτονα, Τάκη Ζενέτου.
Προτάσεις
Άνθρωποι και κούκλες
Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι, Σάβ.-Κυρ. 21:00
Μια παράσταση σωματικού θεάτρου που κατορθώνει τη συνάντηση της αρχαίας παράδοσης του κουκλοθεάτρου με σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και διηγείται μια σειρά αυτόνομων ιστοριών για την απουσία του “άλλου”.
Μετά το τέλος του κόσμου - ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων
8 Μαΐου - 5 Ιουνίου, Τετάρτη – Κυριακή, 9.00
Podcasts, προπομποί της παράστασης
Τι ματαίωσε η πανδημία; Μπορεί η ματαίωση να γίνει εφαλτήριο για μια νέα αντίληψη της κοινωνίας; Αυτά είναι τα ερωτήματα που πραγματεύεται η καινούργια παράσταση του Παντελή Φλατσούση που θα παρουσιαστεί στην Κάμιρο, έναν καινούργιο, δυναμικό χώρο που αγαπάμε πολύ. Ακούστε τη σειρά 4 podcasts που, με έναν διαφορετικό κάθε φορά καλεσμένο, ανοίγουν τη συζήτηση γύρω από τα απραγματοποίητα ατομικά και συλλογικά μας σχέδια. Τα δύο πρώτα έχουν ήδη ανέβει, ακολουθούν κάθε Τετάρτη τα επόμενα.
"Μετά το τέλος του κόσμου - ένα αρχείο ματαιωμένων σχεδίων"
Ένα φεστιβάλ ανοιχτό σε όλους στον Λυκαβηττό
Στις 6, 7 και 8 Μαΐου
Ενώ το θέατρο του Λυκαβηττού που έχει σχεδίασει ο Τάκης Ζενέτος παραμένει κλειστό από το 2008, ένα φεστιβάλ, “πείραμα επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο γίνονται τα φεστιβάλ”, υλοποιείται στον Λυκαβηττό για 3η φορά. Δεκατρία έργα από διαφορετικούς ορίζοντες (θέατρο, χορός, περφόρμανς, θέατρο για παιδιά) συνθέτουν μια διαδρομή τόσο στη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση όσο και στον ίδιο τον λόφο, δίνοντας ζωή ακόμα στα πιο απρόσμενα σημεία του. Μια ευκαιρία για τους κατοίκους να ανακαλύψουν ξανά αλλιώς το τοπόσημο της πόλης, σε μια στιγμή που η “αξιοποίησή” του είναι προ των πυλών. Τα έργα προσφέρονται δωρεάν στο κοινό ως δημόσιο αγαθό. Ελάτε να συναντηθούμε εκεί!
Πληροφορίες στη σελίδα του Φεστιβάλ Λυκαβηττού
Η κινηματογραφική μεταφορά ενός συγκλονιστικού μυθιστορήματος
Το μυθιστόρημα της Μαϊλίς Ντε Κερανγκάλ “Γέφυρα ζωής” (“Réparer les vivants”) έχει αποσπάσει σωρεία βραβείων στη Γαλλία και αξίζει σίγουρα να διαβαστεί. Η κινηματογραφική του μεταφορά από την Κατέλ Κιλεβερέ με τον κάπως ατυχή τίτλο “Δυο καρδιές” είναι ιδιαίτερα πετυχημένη και προβάλλεται αυτή τη στιγμή στην Ertflix. Θέτει με ευαισθησία το αιώνιο ζήτημα της απώλειας, μέσα από δύο παράλληλες ιστορίες, όπου μια καρδιά που σταματά να χτυπά, δωρίζεται για να χαρίσει ζωή σε κάποιον που την περιμένει. Ένα έργο που μιλάει για ένα άλλο είδος δωρεάς…
Δείτε την ταινία: ”Δύο καρδιές” / Ertflix
Στο ανακαινισμένο Παλιό Χρηματιστήριο
Έως τις 30 Ιουνίου, καθημερινά 10.00-18.00
“Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση, 1453-1821;” Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης εκθέτει για πρώτη φορά τους θησαυρούς του Ιστορικού Παλαιογραφικού Αρχείου του συνδυάζοντάς τους με διαδραστικές εφαρμογές. Ξεφυλλίζουμε προεπαναστατικά σχολικά εγχειρίδια, “μαθηματάρια” με τα σχόλια των κατόχων τους στα περιθώρια, χάρτες των σχολών του ελληνισμού, σπάνια βιβλία από σημαντικές βιβλιοθήκες. Μαζί με τα εκθέματα, ο επισκέπτης ανακαλύπτει το ανακαινισμένο εμβληματικό κτίριο του Παλιού Χρηματιστηρίου. Μια έκθεση για όλες τις ηλικίες.
Γυναίκες, μάγισσες και επαναστάτριες
Τον δρόμο της μαρξίστριας Silvia Federici, γνωστής κυρίως για το έργο της “Ο Κάλιμπαν και η μάγισσα – Γυναίκες, σώμα και πρωταρχική συσσώρευση” (σε ελεύθερη πρόσβαση στα ελληνικά) συνεχίζει να ερευνά η, επίσης Ιταλίδα, ανθρωπολόγος Michela Zucca με το βιβλίο “Αιρετικές επαναστάτριες γένους θηλυκού: Γυναίκες των δασών και των βουνών” που μόλις κυκλοφόρησε. Σήμερα που το δίλημμα μοιάζει να είναι παγκοσμιοποίηση ή επιστροφή στα έθνη-κράτη, και οι επιλογές μεταξύ “καλών” και “κακών” ιμπεριαλισμών, είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στις απαρχές των νεωτερικών κρατών, όπου οι απαλλοτριώσεις των κοινών γαιών συναντούν την ιστορία των γυναικών και τον ξεριζωμό από τον κοινοτικό τρόπο ζωής.
“Αιρετικές επαναστάτριες γένους θηλυκού: Γυναίκες των δασών και των βουνών”, Michela Zucca, Εκδόσεις Κονδύλι, με πρωτότυπη εικονογράφηση ειδικά για την ελληνική έκδοση.
Ένα καλωσόρισμα από τους πρόσφυγες
Το βιβλίο ethnic συνταγών “Welcome! Recipes From Home” γεννήθηκε μέσα από τα εργαστήρια μαγειρικής που οργάνωσε η International Rescue Committee (IRC) στη Λέσβο, φέρνοντας κοντά πρόσφυγες και ντόπιους. “Το βιβλίο είναι ένα σημείο συνάντησης διαφορετικών ανθρώπων, πολιτισμών, ιστοριών και αναμνήσεων. Μια συλλογική προσπάθεια να έρθουν κοντά διαφορετικές γεύσεις και συνταγές, προκειμένου να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας”, γράφει στον πρόλογο. Τώρα που οι πρόσφυγες δεν απολαμβάνουν όλοι της ίδιας εύνοιας -ή δυσμένειας- από πλευράς κράτους, διαβάστε το οδοιπορικό των εργαστηρίων και καλέστε νοερά στο τραπέζι σας τους μόνιμα κατατρεγμένους, αλλόχρωμους και αλλόθρησκους.
Κατεβάστε το βιβλίο (pdf)
Στο Μέγαρο με την Imany
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - 27 Μαΐου
H Ιmany έρχεται στην Αθήνα με το Voodoo Cello όπου ερμηνεύει επιτυχίες μεγάλων τραγουδιστών όπως οι Nina Simone, Radiohead, Cat Stevens, Donna Summer, Madonna, Bob Marley… Απολαύστε, όπως κι εμείς, το βίντεο από την παρουσίαση του κονσέρτου στο χολ της Όπερας της Λυών