

Discover more from NemaMedia
Οσα γνωρίζουμε ασφαλώς για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
Τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια είναι ένα πλεονέκτημα που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού εναντίον του SARS-CoV-2
H ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ) στην αρχή της εβδομάδας, ότι σταματά να χορηγείται στη χώρα το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών, έγινε αφορμή για σπέκουλα - στα όρια του κιτρινισμού - κυρίως από τα κανάλια. Η αναμετάδοση της πληροφορίας άγχωσε, φόβισε, όργισε μικρούς και μεγάλους που ήδη έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και πλησιάζει το ραντεβού για την δεύτερη τους δόση. Η oμόφωνη απόφαση της ΕΕΕ έγινε αφορμή να ξεκινήσει και μία ενδοκυβερνητική διαμάχη. Υπό το πρόσχημα της συνεπούς κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στον εμβολιασμό αμφισβητήθηκε η αναγκαιότητα της ανακοίνωσης.
Για τους κορυφαίους επιστήμονες που απαρτίζουν την ΕΕΕ ωστόσο «θα ήταν βαθύτατα αντιδεοντολογικό να μην γίνει η ανακοίνωση για το εμβόλιο της ΑstraZeneca», όπως λένε στο «Νήμα» και προσθέτουν: «Μελετώνται συστηματικά τα επιδημιολογικά δεδομένα του ιού SARS-CoV-2 της χώρας και με τη γνώση των κινδύνων από τα εμβόλια επικαιροποιούνται οι συστάσεις για τον εμβολιασμό των πολιτών».
Διαβάστε σχετικά:
Με αφορμή τις εξελίξεις εν μέσω των εμβολιασμών στη χώρα τo Νήμα συνοψίζει τι είναι σημαντικό όσον αφορά τους εμβολιασμούς (π.χ η καθολική ισότιμη πρόσβαση σε αυτούς, να παραμείνουν εθελοντικοί, ο κίνδυνος ανάδυσης μεταλλάξεων μέσα από αυτή τη διαδικασία), ποιοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τι γνωρίζουμε για τα εμβόλια μέχρι σήμερα και το who is who των εμβολίων που χορηγούνται στη χώρα.
ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
H παγκόσμια ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια είναι κρίσιμη για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19, επομένως είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε πολλά εμβόλια να αποδεικνύονται αποτελεσματικά και να παράγονται σε μεγάλες ποσότητες. Τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια είναι ένα πλεονέκτημα που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού - ανθρωπότητας εναντίον SARS-CoV-2. Για το άμεσο μέλλον όμως πρέπει όλοι - εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι - να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες, να πλένουμε τα χέρια μας, να εξασφαλίζουμε καλό εξαερισμό σε εσωτερικούς χώρους, να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγουμε τα πλήθη.
Ο φόβος για ανάδυση μεταλλάξεων
Γιατί χρειάζεται τόσο μεγάλη προσοχή και εγρήγορση μεσούσης της εμβολιαστικής διαδικασίας; «Αν προκύψει κάποιο στέλεχος ανθεκτικό, αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει από τους εμβολιασμένους», εξηγεί ο Δημήτρης Θάνος ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), που εποπτεύει το εθνικό δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης του κορονοϊού στη χώρα. «Ο ιός από μόνος του δημιουργεί τυχαίες μεταλλάξεις. Ο εμβολιασμός λειτουργεί ως κρησάρα, εξοντώνει τη συντριπτική πλειονότητα των ιών, αλλά κάποιοι μπορεί να διαφύγουν». Ετσι, «ειδικά μετά τον εμβολιασμό πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Να μη δώσουμε την ευκαιρία να επιλεχθεί κάποιο στέλεχος που ανθίσταται. Οσο περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν για να δημιουργηθούν μεταλλάξεις, και όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των μεταλλάξεων τόσο αυξάνεται η πιθανότητα κάποια από αυτές να είναι αυτή που δεν θέλουμε».
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα
Η απόφαση της ΕΕΕ για μη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών βασίστηκε στη μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων του ιού στη χώρα. Που βρισκόμαστε σήμερα; Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η διασπορά του ιού μειώνεται.
Επιγραμματικά:
Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια συνεχίζει να μειώνεται με ταχύτατο ρυθμό.
Η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται σταθερά. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε κατά 15% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 100 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας.
Η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα επιταχύνθηκε, καθ’ ότι καταγράφηκαν 37% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας σε λιγότερες από 600 περίπου ανά ημέρα. Καθώς και ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με την νόσο επίσης μειώθηκε κατά 37% και φτάνουμε σε λιγότερους από 20 ανά ημέρα.
Διαβάστε σχετικά: