Απεργιακός πυρετός στους δρόμους, σύγκρουση στη Βουλή
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το επίμαχο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας που αλλάζει άρδην τις εργασιακές σχέσεις · Διπλή κινητοποίηση από οργανώσεις και σωματεία
Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο που απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και εκσυγχρονίζει τις δομές εποπτείας του Υπουργειου Εργασίας.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος από σωματεία και οργανώσεις της Αριστεράς που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο. Ζωντανή εικόνα μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.
Έως τις 10 το βράδυ απεργούν και δεν θα λειτουργήσουν τα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς, o ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το Μετρό και το Τραμ ενώ πλέον έχουν τεθεί σε κυκλοφορία οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου, τα λεωφορεία και τα τρόλεΐ.
Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε δύο συλλαλητήρια σήμερα στην Αθήνα, ένα στις 10:30 και ένα στις 17:00.
Η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας κάλεσαν τα μέλη τους στις 11:00 στην πλατεία Κλαθμώνος και στις 18:00 στο Σύνταγμα ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Έντονη συζήτηση στη Βουλή
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο αποκαλώντας «φιλεργατική» τη μεταρρύθμιση, η οποία όπως είπε αντιμετωπίζει «τις πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στο χώρο της εργασίας», ενώ κατήγγειλε την αντιπολίτευση για «στείρα, αναχρονιστική και γραφειοκρατική αντιμετώπιση» του θέματος. Είπε χαρακτηριστικά πως θα ήταν πιο εύστοχο «αν η αντιπολίτευση μιλούσε όχι για τη μητέρα των μαχών αλλά για τη γιαγιά των μαχών κι αν αποκαλούσε τους λιγοστούς υποστηρικτές της, όχι εργατοπατέρες άλλα έργατοπαππούδες».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακόμα μύθο την κατάργηση του οκταώρου και σημείωσε πως «όσοι την επικαλούνται είναι οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης». Αντίθετα, πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο «απαντά σε παθογένειες του παρελθόντος, προκλήσεις του παρόντος και ζητούμενα του μέλλοντος».
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει «εργασιακό Μεσαίωνα» και τον βαφτίζει «αναγέννηση», καθώς και ότι με το νομοσχέδιο αυτό καταργεί το εργατικό δίκαιο και την κοινωνική δικαιοσύνη εγείροντας συναισθήματα κοινωνικού αυτοματισμού.
Εξαπολύοντας επιθεση εφ’όλης της ύλης, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης μίλησε ακόμα για τις Πανελλαδικές και την πανδημία:
«Πως να κρύψετε από 100.000 οικογένειες που αγωνιούν για τα παιδιά τους που δίνουν πανελλαδικές, ότι αποφασίσατε τη χρονιά της πανδημίας, του εγκλεισμού, και του φόβου, να απλώσετε ένα συρματόπλεγμα που θα κρατήσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά μακριά από το όνειρό τους; Πως να κρύψετε από εμπόρους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες ότι με τον πτωχευτικό νόμο σας πολλοί από αυτούς θα χάσουν τα πάντα και θα βρεθούν στους πέντε δρόμους;» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
«Πώς να κρύψετε το φόβο, την απέχθεια, την περιφρόνηση, προς τη νέα γενιά; Στερείτε από τους νέους της πατρίδας μας τα όνειρα για πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Στέλνετε αστυνομία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τους στοχοποιήσατε, τους κυνηγήσατε με βαρβαρότητα, τους συκοφαντήσατε, στην πανδημία. Στέλνετε χιλιάδες από αυτούς στην ανεργία με την πολιτική σας. Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας, όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα».
Δείτε την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: εδώ
Έφη Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση νομοθετεί το σχέδιο του ΣΕΒ
Αίσθηση προκάλεσε χθές η ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο οποίος απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές είπε: «Τι άλλο λέει αυτό το τέρας; Μέχρι 13 ώρες δουλειά την ημέρα και μέχρι 78 ώρες την εβδομάδα για 12 συνεχείς μέρες χωρίς ανάπαυση. Αυτό είναι η πρόοδος;»
Δείτε το βίντεο
Πρόγευση του νέου συνδικαλιστικού νόμου;
Τεχνητή ένταση επικράτησε χθες σχετικά με το αν θα κρινόταν παράνομη ή όχι η απεργία ναυτεργατών και εκπαιδευτικών. Με απόφαση της ΑΔΕΔΥ και καταγγελία της Υπουργού Παιδείας εξαιρέθηκαν οι καθηγητές που παίρνουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις από την απεργία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Παιδείας και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη οι καθηγητές είχαν ήδη αποφασίσει να μη συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία.
Ενταση επικράτησε σήμερα στα λιμάνια όπου οι ναυτεργάτες κράτησαν τα πλοία δεμένα, παρά την καταδικαστική απόφαση του πρωτοδικείου Πειραιά. Επιβάτες κατήγγειλαν στο Open ότι κλήθηκαν να κατέβουν στο λιμάνι παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσε η δικαστική απόφαση.
Επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με αφορμή τη σημερινή απεργία, προανήγγειλε η διοίκηση του Υπερταμείου, η οποία με ανακοίνωσή της παίρνει θέση ενάντια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Τέλος, η διοίκηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία. Μετωπική επίθεση κατά των απεργών της ΕΑΒ εξαπέλυσε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ παρενέβη και ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας. Σε εξίσου υψηλούς τόνους απάντησε το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΑΒ, καταγγέλλοντας τον υπουργό Ανάπτυξης για «άνευ προηγουμένου παρέμβαση».
Διαβάστε στο Weekly Digest της Παρασκευής: Τι θα ισχύει για τους εργαζομένους στις ψηφιακές πλατφόρμες;