Ακυβέρνητες πολιτείες
Οι προτάσεις μομφής δε ρίχνουν κυβερνήσεις μεν αλλά αναγκάζουν να δούμε τη συνολική εικόνα και να τοποθετηθούμε
H εικόνα ενός κρατικού μηχανισμού που απουσιάζει ή αδρανεί γιατί η ασφάλεια των πολιτών είναι πολύ χαμηλά στις προτεραιότητές του, είναι πρωτοφανής. Αν αθροίσουμε τα προβλήματα με αφορμή την πρόταση μομφής, που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, προκύπτει μια εικόνα ακυβερνησίας:
Νοσοκομεία κλείνουν εν μέσω πανδημίας
O αριθμός των νεκρών από την πανδημία παραμένει αναλογικά εκ των υψηλότερων στον κόσμο, χωρίς αντίδραση
Οι φωτιές το καλοκαίρι έσβησαν στη θάλασσα
Οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα είναι συστηματικά οι υψηλότερες στην ΕΕ, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης
Αντί για ΜΕΘ και πυροσβεστικά η κυβέρνηση αγοράζει περιπολικά και αντί για νοσοκόμους ή πυροσβέστες προσλαμβάνει ειδικούς φρουρούς
Και αυτά χωρίς να αναφέρουμε, τη συστηματική υπονόμευση της δημόσιας παιδείας, την υποβάθμιση του πολιτισμού, τη συμπίεση των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τις διώξεις του Τύπου, την κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, τον περιορισμό των περιβαλλοντικών προστασιών, την εκτεταμένη διαφθορά και τον εκβιασμό της κυβέρνησης από ανθρώπους του ποινικού δικαίου
Οι προτάσεις μομφής δεν έριξαν φυσικά ποτέ μεταπολιτευτικά καμία κυβέρνηση, λειτουργούν όμως ως ευκαιρία να τεθούν σε δημόσια συζήτηση τα πεπραγμένα της, εφ’ όλης της ύλης, ανακατεύοντας την ατζέντα και δημιουργούν αφορμές συσπείρωσης εν όψει εκλογών. Γι’ αυτό και η τακτική Ανδρουλάκη να ψηφίσει την πρόταση μομφής, χωρίς να ζητάει εκλογές ρίχνει την απόπειρα ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ… στα βράχια.
Κακοκαιρία: Όταν δεν υπάρχει καν η διάθεση οργάνωσης
Δε θεωρούμε πως είναι πάντοτε εφικτή η άρτια αντιμετώπιση από τον κρατικό μηχανισμό και τις δημόσιες αρχές ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ήταν η χιονοθύελλα Ελπίς και δε σπεύδουμε να καταγγείλουμε τις αδυναμίες και τις αδράνειες που μοιραία θα προκύψουν. Όμως στην περίπτωση της Ελπίδας η εγκατάλειψη κάθε σχεδιασμού και η σχεδόν φαρσική ανετοιμότητα όλων εμπλεκομένων φορέων, από την κυβέρνηση έως την περιφέρεια και τους δήμους, ήταν και παραμένει τρομακτική. Δεν είναι τυχαίο πως οι μετεωρολόγοι διαμαρτύρονται για το ότι αγνοήθηκαν οι προγνώσεις τους και κανείς δεν τους έχει εντάξει κανείς σε κανέναν σχεδιασμό
Αλάτι από… Απρίλιο! Οι μυθικές αστοχίες της Περιφέρειας Αττικής
Στην Αττική οδό (με το πινγκ-πονγκ των ευθυνών μεταξύ της εταιρείας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας) στο τραίνο στην Οινόη, στη Μεσογείων και την Κατεχάκη, στις περιοχές της Αθήνας, Βόρεια και Νότια, που έμειναν επί ημέρες χωρίς ρεύμα, δηλαδή και χωρίς θέρμανση και σε αδυναμία να μαγειρέψουν ή καν να παραγγείλουν κάτι, οι ιστορίες των σοβαρά ασθενών και των υπόλοιπων που δεινοπάθησαν μέσα σε αυτόν τον χιονιά είναι σωρός.
Διαβάστε: «Λιώνω χιόνι για να φτιάξω γάλα για τα παιδιά μου»
Ένα άδειο κέλυφος η Πολιτική Προστασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Δεδομένου πως είναι η δεύτερη φορά σε έξι μήνες που παρατηρούμε αυτήν την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας αρωγής και διαχείρισης καταστροφών, και ο δεύτερος διαδοχικός χειμώνας με αδυναμίες στην αντιμετώπιση της χιονόπτωσης, θεωρούμε πως δεν είναι μια παρεμπίπτουσα αστοχία, αλλά αποτέλεσμα των προτεραιοτήτων της διακυβέρνησης.
Η δοκιμασία αυτή ανέδειξε μεταξύ άλλων και την επισφάλεια της ανάθεσης της διαχείρισης βασικών υποδομών σε ιδιώτες, ή την ιδιωτικοποίηση των διαχειριστών τους, είτε αυτό αφορά την Αττική Οδό, τον ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ή τον άρτι ιδιωτικοποιηθέντα ΔΕΔΔΗΕ:
Διαβάστε: Μιχάλης Παναγιωτάκης: Ιδιωτικές υποδομές, δημόσια κατάρρευση | Κοσμοδρόμιο
Ένα βίντεο κλιπ της κακοκαιρίας
Εκτός από πηγή προβλημάτων που εξακολουθούν μέχρι σήμερα η κακοκαιρία ήταν και πηγή έμπνευσης. Αλιεύσαμε αυτό το ωραίο βίντεο της Βάσιας Αναγνωστοπούλου.
Ποιος φταίει για την ενεργειακή ακρίβεια στην Ελλάδα;
Στο ετήσιο αφιέρωμα με τις προβλέψεις μας για το 2022 γράψαμε πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας τη χρονιά που έρχεται:
«Αντιθέτως. Ειδικά το ελληνικό Market Reform Plan πάνω στο οποίο σχεδιάστηκε το target model, προβλέπει υπερβολικό όγκο και τζίρο στην αγορά εξισορρόπησης, σε σχέση με το σύνολο των αγορών, όπως επισήμανε το καλοκαίρι το energypress.gr. Το γεγονός χαρακτηρίζεται ως μεγάλο παράδοξο και εξηγεί εν μέρει γιατί στην Ελλάδα έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη»
Τώρα η πολύμηνη (και σημαντικότερη) έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας The Manifold με την υποστήριξη του αγγλικού Source material εξηγεί αναλυτικά τα προβλήματα της ακριβότερης αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη:
«Κυβέρνηση και ενεργειακοί όμιλοι αποδίδουν την αύξηση των τιμών του ρεύματος στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται περισσότερο και για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι στην Ευρώπη. Και οι αιτίες γι’ αυτό είναι η ξαφνική πρωτοκαθεδρία του φυσικού αερίου, οι στρεβλώσεις του εγχώριου ανταγωνισμού, τα κερδοσκοπικά επεισόδια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά και ο χαρακτήρας του target model, της νέας αγοράς ενέργειας»
Διαβάστε: Ποιος φταίει για την ενεργειακή ακρίβεια στην Ελλάδα; | RU
Οι ΗΠΑ επί ποδός πολέμου για την Ουκρανία!
Το κλίμα στα Αμερικάνικα ΜΜΕ θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει και σαν πολεμικό. Οι New York Times έφτασαν να εγκαλούν την κυβέρνηση της Γερμανίας επειδή δε φαίνεται να συμμερίζεται τον πολεμικό της οίστρο για την αντιμετώπιση μιας εισβολής που κανένας σοβαρός αναλυτής δεν παίρνει σοβαρά. Η Βρετανική κυβέρνηση διαδίδει φήμες για επικείμενη εισβολή ή για απόπειρα ρωσόφιλου πραξικοπήματος. Ωστόσο, η Γερμανική κυβέρνηση κάνει αυτό που μπορεί να πονέσει περισσότερο τη Ρωσία: απειλεί να κλείσει τον Nordstream2. Ενώ δεν αποκλείεται εντελώς η εμπλοκή της Ρωσίας με στρατεύματα στην αυτονομημένη περιοχή του Ντονμπάς, η πιθανότητα ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων μοιάζει πολύ μακρινή και χωρίς λογική. Το ότι μια τέτοια κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, δε μοιάζει να πτοεί μέρος των δημοσιολογούντων και σχολιαστών στις ΗΠΑ, οι οποίοι και μέχρι εισβολή στην Ανατολική Σιβηρία (Γενάρη μήνα) φαντασιώνονται…
H αντικυβερνητική Νοβάγια Γκαζέτα, ισχυρίζεται πως η κινητοποίηση των Ρωσικών στρατευμάτων είναι ένα χωριό Ποτέμκιν, μικρές μετακινήσεις που γίνονται για να μοιάζουν μεγάλες, έτσι ώστε να αποτελέσουν εργαλείο διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση Πούτιν. Ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας, δε φαίνεται να ανησυχεί και αποδίδει τον πανικό “σε γεωπολιτικές και εσωτερικές διαδικασίες στη Δύση”
O Μπάιντεν πάντως προτιμά να ρίχνει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Ενώ το ΝΑΤΟ - που δεν έχει εκλογικές αναμετρήσεις μπροστά του - επίσημα μοιάζει να είναι καθησυχαστικότερο, καθώς από τη μια ανακοινώνει πως δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ενώ πηγές του επισημαίνουν το εφικτό της αποκλιμάκωσης.
Διαβάστε: Aaron Maté: The Ukraine crisis, sponsored by US hegemony and war profiteers
Columbia Journalism Review: The information war over Ukraine
Βόμβα σε τζαμί στα Πατήσια
Η ακροδεξιά ατζέντα “νόμου και τάξης” και η ρητορική εναντίον των μεταναστών, έχει δώσει χώρο στην αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων, όμως αυτό που έγινε στα Πατήσια αποτελεί σοβαρή αναβάθμιση με την εμφάνιση για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ακροδεξιάς τρομοκρατίας στη χώρα μας
Διαβάστε: Πατήσια: Έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας έξω από άτυπο τζαμί
Καθημερινή: «Ο ιμάμης βρισκόταν μέσα, τον ήθελαν νεκρό»
Όλα τα στοιχεία της υπόθεσης της λίστας Πέτσα στη δημοσιότητα
Χάρη στον επίμονο δικαστικό αγώνα της οργάνωσης Vouliwatch, το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε πως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι υποχρεωμένη να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα ου αφορούν τη λίστα Πέτσα, ακόμα και όσα δεν δόθηκαν μέσα στη Βουλή στη διάρκεια της σχετικής εξεταστικής. Την απόφαση χαιρέτησαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα:
Press Project: Στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα για τη λίστα Πέτσα χάρη στις προσπάθειες του Vouliwatch
Εκθεση-Συζήτηση: Cold Turkey στη γκαλερί Misc
Πώς μιλάς για το τσιγάρο που έχει γίνει για ορισμένους σύμβολο αντιστασης απέναντι σε μια κυβέρνηση που θέλησε μέσω της απαγόρευσης του να εισάγει τον αυταρχισμό και το δωσιλογισμό; Ποιος τελείωσε το κάπνισμα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ή η οικονομική κρίση; Τα εμβόλια, ο έλεγχος πιστοποιητικών σε κινητά και οι μάσκες ποια κοινωνία προοιωνίζονται; Τι να κάνουμε με το facebook και τα κοινωνικά μέσα που υπόσχονται ένα πεδίο ελευθερίας έκφρασης, την ώρα που συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες με σκοπό την εκμετάλλευση μας μέσω του εθισμού; Ένας ολόκληρος πολιτισμός «εμπειριών» κατασκευασμένων σε γραφεία marketing, ουσιοκρατικός και ταυτόχρονα αποεδαφοποιημένος καθώς δεν είναι γειωμένος στην εργασία αλλά στην κατανάλωση, μετρά μέσα από αυτά τα νήματα τον χρόνο των κοινωνικών μας σχέσεων. Μπορούμε να συζητήσουμε για τους εθισμούς έξω από το πλαίσιο ατομικής ελευθερίας-υγιεινισμού-αυταρχικής επιβολής; Αυτά θα θίξουμε σε μια δημόσια συζήτηση αύριο, στην παρουσίαση των φωτογραφιών της αρχιτέκτονα Στεφανίας Ορφανίδου, στην γκαλερί MISC
ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Η Στεφανία Ορφανιδου συζητά με τον Ματθαίο Τσιμιτάκη στη γκαλερί MISC Συντονίζει ο φωτογράφος Georges Salameh