Το κουτί της Πανδώρας έκρυβε φοροφυγάδες
Ένα χρόνο μετά την καταδίκη των Ναζί, ο φασισμός σηκώνει κεφάλι, σοκαριστικές σκηνές απώθησης προσφύγων στο Αιγαίο, τα φετινά Νόμπελ...
Το Νήμα ωριμάζει σιγά-σιγά, όπως μας λέτε, και αυτό μας δίνει θάρρος να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Στόχος μας, να φτιάξουμε μια πραγματικά χρήσιμη υπηρεσία για την κοινότητά του. Από την περασμένη εβδομάδα ξεκινήσαμε τη μετάφραση και αναπαραγωγή threads με δημοσιογραφικό ενδιαφέρον στο Twitter, φτιάξαμε χρήσιμες λίστες και ετοιμάσαμε περισσότερα αφιερώματα. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζουμε μια μικρή καμπάνια εγγραφής συνδρομητών και αμέσως μετά θα ζητήσουμε να μας αξιολογήσετε και να μας πείτε τι χρειάζεστε περισσότερο. Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζετε και μας στηρίζετε σε αυτή την προσπάθεια.
Το Κουτί της Πανδώρας είναι γεμάτο φοροφυγάδες
Μετά τα Panama Papers -τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων που αποκάλυπταν την εκτεταμένη φοροαποφυγή και το ξέπλυμα χρήματος των πλουσίων και ισχυρών του πλανήτη- πριν από λίγες ημέρες, το ICIJ, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, έφερε στο φως τα Pandora Papers, τα “έγγραφα της Πανδώρας”, μια ακόμα πιο μεγάλη διαρροή εγγράφων με τα “άπλυτα” πολλών πολιτικών και πλουσίων σε φορολογικά καταφύγια.
Πρόκειται για συλλογή 12 εκατομμυρίων εγγράφων από 14 πηγές, τα οποία επεξεργάζονται 600 δημοσιογράφοι από 117 χώρες. Ανάμεσα στα πρόσωπα που κατονομάζονται είναι αρχηγοί κρατών: τρεις στη Λατινική Αμερική (όπου το καμπανάκι χτυπά για μεγάλο μέρος του δεξιού φιλοαμερικανικού κατεστημένου), οι Πρόεδροι της Τσεχίας και της Ουκρανίας, ο Νίκος Αναστασιάδης της Κύπρου, πρώην αρχηγοί κρατών όπως ο Τόνι Μπλερ, νυν υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες, οι προεδρικές οικογένειες στο Αζερμπαϊτζάν και στην Κένυα, Ρώσοι ολιγάρχες και σύνδεσμοι με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Κινέζοι επιχειρηματίες, διάσημοι καλλιτέχνες όπως η Σακίρα, διασημότητες όπως η Κλόντια Σίφερ, ο Πεπ Γκουαρντιόλα κτλ. Από τα εντυπωσιακά που μάθαμε από τη διαρροή αυτή είναι πως κάποιες αμερικανικές πολιτείες, π.χ. η Νότια Ντακότα, λειτουργούν σαν φορολογικά καταφύγια επιπέδου νησιών Καϊμάν.
Από την Ελλάδα δεν υπάρχουν μέχρι τώρα συσχετίσεις με πολιτικά πρόσωπα, αλλά γνωρίζουμε πως 238 είναι οι Έλληνες που αναφέρονται στα έγγραφα, τα ονόματα των οποίων, εξ όσων λέγονται, θα τα μάθουμε σε λίγες εβδομάδες.
Είναι πάντως αισθητή η απουσία ονομάτων Αμερικανών ή δυτικοευρωπαίων πολιτικών σε αυτά, κάτι που οδηγεί αρκετούς (από Αμερικανούς και Ρώσους) στην εικασία πως τα έγγραφα μπορεί να έχουν διαρρεύσει μέσω CIA, παρότι οι συμμετέχοντες αντιπαρέρχονται τον ισχυρισμό, τονίζοντας πως οι χώρες από όπου προήλθαν οι διαρροές δεν είναι οι χώρες που οι Αμερικάνοι πλούσιοι και οι πολιτικοί προτιμούν να "τοποθετούν" τα χρήματά τους
Εγκλήματα κατά προσφύγων στα Ευρωπαϊκά σύνορα
Δεν είναι το πρώτο ούτε το δεύτερο, αλλά είναι ίσως το σαφέστερο βίντεο-ντοκουμέντο που τράβηξε Αφρικανός από την παράνομη επιχείρηση αποτροπής του Ελληνικού Λιμενικού, όπως καταγγέλλει η ΕφΣυν. Άλλωστε, όπως απέδειξε η πανευρωπαϊκή έρευνα του Lighthouse Reports, αυτή είναι πλέον η πρακτική σε όλη την Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην πολύμηνη έρευνα, εμπλέκονται και παρακρατικοί, τουλάχιστον στην Κροατία. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται στη σιωπηρή συνενοχή των υπόλοιπων κυβερνήσεων, αλλά αρκετά στοιχεία πλέον τεκμηριώνουν την παραβίαση των διεθνών συνθηκών. Θα βρει στήριξη όταν έρθει η ώρα της λογοδοσίας; Ήδη η Κροατία υποσχέθηκε άμεσα μέτρα, ενώ η Ελλάδα - με δυσθυμία - απλώς να ερευνήσει τα περιστατικά. Δείτε το παρακάτω νήμα στο Τwitter:
Ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής
«Δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό» δήλωσε η Μάγδα Φύσσα, μετά το πέρας της χθεσινής πορείας στην επέτειο της καταδικαστικής απόφασης της Χρυσής Αυγής. Ξεχωρίσαμε το σχόλιο της παρουσιάστριας του Kontra Channel, Νατάσας Γιάμαλη, η οποία ανατρέχει στην ιστορία της οργάνωσης και τη σχέση της με το πολιτικό σύστημα από το 2008 έως σήμερα:
Ταμείο Ανάκαμψης
Η ελληνική έκδοση του Euractiv αποδομεί τη ρητορική της κυβέρνησης περί επιτυχίας με το Ταμείο Ανάκαμψης. Αντίθετα, φαίνεται, πως παρά τις ενστάσεις, η πρώτη δόση εκταμιεύτηκε τελικά με πολιτική παρέμβαση! Έτσι κι αλλιώς δεν θα γλυτώσουμε την λιτότητα, όπως εξηγεί το Βήμα.
Θέμα:
Το Νόμπελ Ειρήνης σε δύο δημοσιογράφους
Η επιτροπή απονομής του Νόμπελ αποφάσισε φέτος να απονείμει το βραβείο Ειρήνης στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσσα και Ντμίτρι Μουράτοφ. Η επιτροπή σημειώνει τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης ως προϋπόθεση για τη δημοκρατία και την ειρήνη. Στο σχετικό thread η επιτροπή αναφέρει:
“Η ελεύθερη, ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη δημοσιογραφία μάς προστατεύει από την κατάχρηση εξουσίας, το ψέματα και την προπαγάνδα που είναι μια πολεμική πρακτική”.
Η ακεραιότητα της Novaya Gazeta, την οποία διευθύνει ο Μουράτοφ, την έχει καταστήσει κεντρικό αντιπολιτευτικό μέσο στην κυβέρνηση Πούτιν, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Από την πρώτη έκδοσή της, έξι δημοσιογράφοι της έχουν δολοφονηθεί. Η Maria Ressa, καταδικασμένη σε φυλάκιση από το καθεστώς Ντουτέρτε, «είναι ατρόμητη υπερασπίστρια της ελευθερίας της έκφρασης», σύμφωνα με την επιτροπή. Το site της Rappler ασκεί κριτική στην κυβέρνηση των Φιλιππίνων για συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αμφιλεγόμενη, δολοφονική εκστρατεία κατά των ναρκωτικών.
Συγχαρητήρια και από τα WikiLeaks, που επισημαίνουν «τον ελέφαντα στο δωμάτιο» σε αυτήν τη βράβευση.
Το βραβείο Ιατρικής και Φυσιολογίας απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Αμερικανό Ντέιβιντ Τζούλιους και τον Αμερικανολιβανέζο Αρντέμ Παταπουτιάν για τις μελέτες τους στους υποδοχείς της αφής και της θερμοκρασίας. Μια περίληψη μπορείτε να διαβάστε στο “νήμα του Νήματος” στο Τwitter:
Το Νόμπελ Φυσικής που ακολούθησε απονεμήθηκε κατά το ήμισυ στον Γερμανό ωκεανογράφο Κλάους Χάσσελμαν και το Ιάπωνα κλιματολόγο Σιουκούρο Μανάμπε, ενώ κατά το άλλο μισό στον Ιταλό φυσικό Τζιόρτζιο Παρίζι για την δουλειά του σε πολύπλοκα και άτακτα συστήματα που, ξεκινώντας από κβαντικά μοντέλα, έχουν εφαρμογή σε πολλά συστήματα στον μακρόκοσμο, από τα σμήνη των αποδημητικών πτηνών μέχρι το κλίμα.
Το Νόμπελ Χημείας μοιράστηκαν φέτος ο Γερμανός Μπένγιαμιν Λιστ και ο Σκωτσέζος Ντέιβιντ Μακ Μίλαν, οι οποίοι δημιούργησαν φθηνούς και περιβαλλοντικά ασφαλείς καταλύτες, που επιτρέπουν την παρασκευή μορίων για βιομηχανική και φαρμακευτική χρήση.
Προσεχώς:
Την Κυριακή: Κίνα, μεταξύ αυταρχικού καπιταλισμού και νεο-σοσιαλισμού
Την Κυριακή, το Νήμα θα στείλει αφιέρωμα για την Κίνα και τις αλλαγές της. Ο «μεγάλος άλλος» μετασχηματίστηκε από λαϊκή δημοκρατία σε καθεστώς αυταρχικού καπιταλισμού και τώρα πάλι σε ένα νέο είδος σοσιαλισμού; Με τόση προπαγάνδα και παραπληροφόρηση και από τις δυο πλευρές είναι δύσκολο να ξέρουμε. Ποια είναι τα πολιτικά ρεύματα στην χώρα του Σι Τζινπίνγκ; Διαβάστε το αφιέρωμά μας την Κυριακή 10/10.
Την Τρίτη 12/10: Τι πρέπει να γίνει με το Facebook;
Το πρόβλημα δεν είναι τι λέγεται στο διαδίκτυο, αλλά με ποιούς όρους.