Κορονοϊός: Μια νέα κρίση προ των πυλών. Έρχονται νέες ιδιωτικοποιήσεις στο ΕΣΥ;
Αφιέρωμα στο κλείσιμο της καλοκαιρινής σεζόν που όμως προμηνύει μια ακόμα κρίση του δημόσιου συστήματος υγείας - Τέλος της δοκιμαστικής περιόδου και για το Νήμα
επιμέλεια: Ματθαίος Τσιμιτάκης
Σε αντίθεση με τις αρχές της δημόσιας υγείας, που προκρίνουν τον εθελοντικό εμβολιασμό, συνεχίζει να πορεύεται η κυβέρνηση, βασιζόμενη στον αυταρχισμό του εμβολιαστικού καταναγκασμού την ώρα που το τέταρτο επιδημικό κύμα του ιού της πανδημίας σαρώνει τη χώρα.
«Ο διχασμός που επέρχεται, ο οποίος μπορεί να σημαίνει μέχρι και τη δημιουργία αντιεμβολιαστικού κινήματος στη χώρα, λόγω των καθαρότατα τιμωρητικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση κατά των μη εμβολιασμένων, είναι ένα σενάριο τρομακτικό εν μέσω πανδημίας», λένε μιλώντας στο «Νήμα» κορυφαίοι ειδικοί της δημόσιας υγείας στη χώρα.
«Γαία πυρί μιχθήτω» προσθέτουν οι επιστήμονες, κάνοντας λόγο για «στιγματισμό» των ανεμβολίαστων και επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση στέλνει ακόμα και προς τους εμβολιασμένους, ψευδές μήνυμα πλήρους ασφάλειας από τον εμβολιασμό, η οποία δεν προκύπτει με βάση τα δεδομένα.
Υπογραμμίζουν πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει» και συστήνουν «να εξαντληθούν τα περιθώρια πειθούς και διευκόλυνσης των ανεμβολίαστων - που δεν έχουν εξαντληθεί - προκειμένου να πορευτούμε με ασφάλεια το δύσκολο φθινόπωρο και τον χειμώνα που μας περιμένουν». H έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, που ολοκληρώθηκε την εβδομάδα που πέρασε σημειώνουν, μπορεί να συνδράμει την προσπάθεια να πειστούν και άλλοι διστακτικοί πολίτες.
Διαβάστε:
Πού βρίσκεται η χώρα με την πανδημία;
Το 4ο κύμα ήταν αναμενόμενο, επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες και είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού:
της παρουσίας του υπερμεταδοτικού στελέχους «Δ»
του ανοίγματος του τουρισμού
της αργής πορείας των εμβολιασμών
των μηνυμάτων χαλάρωσης προς τους πολίτες
της μη διασφάλισης της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων εν μέσω τουριστικής περιόδου, δηλαδή μαζικών μετακινήσεων, από την πολιτεία.
Η εμβολιαστική ανοσία στη χώρα βρίσκεται χαμηλά, στο 56,2% του γενικού πληθυσμού, στην οποία προστίθεται ένα περίπου 10% νοσησάντων που έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία. Η εβδομάδα που διανύουμε κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με:
4.608 νέα κρούσματα, 32 θάνατους, 326 διασωληνωμένους
Η συντριπτική πλειονότητα των βαριά νοσούντων (το 91,22%) είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
«Η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δείχνει σημεία αύξησης», επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην παρουσίαση των στοιχείων της εβδομάδας.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε κατά 16% σε σχέση με την περασμένη βδομάδα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 παραμένει άνω των 250 και το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1.
Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρέμεινε σταθερός. Ωστόσο, ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν εξαιτίας της νόσου αυξήθηκε κατά 54%, σε περίπου 30 ανά ημέρα.
Δύσκολη επιστροφή
«Η επιδημία τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες δείχνει σημεία σταθεροποίησης μεν στον αριθμό των διαγνώσεων, αλλά βραδείας επιδείνωσης στο προφίλ νοσηρότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνονται πλέον οι διαγνώσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες», πρόσθεσε.
Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται η μεγάλη επιστροφή στην πρωτεύουσα και τα αστικά κέντρα της χώρας, η επιστροφή στην εργασία αλλά και το άνοιγμα των σχολείων, που θα αυξήσουν τις ευκαιρίες διασποράς του ιού.
«Βρισκόμαστε περίπου 1,5 μήνα πριν από την περίοδο αύξησης της μεταδοτικότητας», εξήγησε ο Γκ. Μαγιορκίνης και υπογράμμισε πως «καθώς η θερμοκρασία θα μειώνεται προς το τέλος του Σεπτεμβρίου και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους και έτσι αναμένουμε ότι οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού θα αυξηθούν σημαντικά.»
Έχουμε περίπου 1 με 1,5 μήνα να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την αναμενόμενη αύξηση μεταδοτικότητας της χειμερινής περιόδου».
Το ΕΣΥ αντέχει;
Κανέναν εφησυχασμό δεν επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί το φθινόπωρο και το χειμώνα, προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες μιλώντας στο «Νήμα».
Το υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο ΕΣΥ έχει μετατραπεί πάλι σε μονοθεματικό σύστημα υγείας ενώ «χάνει» ανεμβολίαστους εργαζόμενους, που η κυβέρνηση θέτει σε αναστολή χωρίς να έχει προνοήσει για την αναπλήρωση τους.
Η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο της πρώτης καραντίνας για να ενισχύσει το ΕΣΥ κυρίως με προσλήψεις, αλλά και με τη δημιουργία νέων ΜΕΘ, ούτε πήρε το μάθημά της από τα προηγούμενα ιδιότυπα lockdown στα οποία επέλεξε να θέσει το ΕΣΥ, με αποτέλεσμα η χώρα να αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Ελλάδα μέτρησε το 2020 περισσότερες παράπλευρες απώλειες -θανάτους από άλλα νοσήματα- εν καιρώ πανδημίας, παρά από τον ιό της πανδημίας όπως θα ήταν το αναμενόμενο
Η κυβέρνηση συνεχίζει ένα πρόγραμμά που διακατέχεται από το πνεύμα της ιδιωτικοποίησης, χωρις, ωστόσο, να δίνει αποτελεσματικές λύσεις
Οι τρεις παρεμβάσεις που αναμένονται
Σε αυτή την κατεύθυνση χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης προανήγγειλε:
νομοθετική πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες, με την οποία το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να έχει στη διάθεσή του υπηρεσίες "outsourcing" στα νοσοκομεία και στις δομές Υγείας (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη). Θα πρόκειται για ανάθεση σε εξωτερικό φορέα (εταιρεία).
ανακατανομή προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία και στις κλινικές.
νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαδικασία πρόσληψης κυρίως του επικουρικού προσωπικού, προκειμένου να αποφευχθεί η γραφειοκρατία. Οι συμβάσεις θα συνάπτονται απευθείας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, ώστε να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση. Θα παραταθούν διατάξεις που ισχύουν λόγω της πανδημίας, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό.
Ποια μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση;
Αρχής γενομένης από τις 13 Σεπτεμβρίου και για έξι μήνες, οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται από το δημόσιο σύστημα ελέγχου για τον κορονοϊό και αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα διαγνωστικά τεστ προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνικής ζωής και στην εργασία.
Οι οικονομικές κυρώσεις μη συμμόρφωσης με τα μέτρα προβλέπουν την αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευση στο πανεπιστήμιο για τους φοιτητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες. Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους:
εξαιρούνται οι χώροι θρησκευτικής λατρείας
καμία μέριμνα δεν προβλέπεται για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
κανένα από τα μέτρα αυτά δεν αφορά ένστολους
Τα νέα μέτρα αναλυτικά:
Τεστ
Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υποχρεούνται να κάνουν 1 rapid test την εβδομάδα, ιδιωτικά, με δική τους δαπάνη (10 ευρώ).
Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στην εστίαση, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές υποχρεούνται σε 2 rapid test, ιδιωτικά, με δική τους δαπάνη, κάθε εβδομάδα.
Το ίδιο θα ισχύσει και για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, ενώ και οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα με δικά τους έξοδα.
Δωρεάν θα είναι δύο self test ανά εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους μαθητές.
Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες, οφείλουν να κάνουν 1 rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ, τόσο οι ενήλικοι όσο και οι ανήλικοι 12 -17 ετών, ενώ οι ανήλικοι 5-11 ετών θα υποβάλλονται σε δωρεάν self test.
Περιορισμοί στην πρόσβαση
Μόνο για εμβολιασμένους και όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης θα λειτουργούν οι κλειστοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) όπως και οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων,
Οι κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους, ωστόσο, και εκεί θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει ράπιντ τεστ έως 48 ώρες πριν.
Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση σε κλειστά γυμναστήρια.
Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ανάλογα με τη συχνότητα ελέγχων που ορίζεται.
Διαβάστε: Ανακοινώσεις υπουργού Υγείας για τους ανεμβολίαστους πολίτες
Το Νήμα είναι μια ανεξάρτητη προσπάθεια να φτιαχτεί ένα νέο Μέσο ενημέρωσης προσαρμοσμένο στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Η συμμετοχή των αποδεκτών των newsletters μας είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη του. Περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.