Πορεία προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό;
Λιγότερο αυταρχισμό, περισσότερο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων & του κοινωνικού δικαιώματος στη δημόσια υγεία θα θέλαμε να δούμε. Η πραγματικότητα γύρω μας το απαιτεί, η κυβέρνηση το βλέπει αλλιώς
O αυταρχισμός όπως εκφράζεται στη συστηματική αγνόηση των νόμων, την εκτεταμένη καταστολή της αστυνομίας, τη συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση του προσφυγικού, αποτελεί αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης, όσο και αν εντός της γίνεται η εκτίμηση ότι η διεθνής συγκυρία την ευνοεί. H συσσώρευση περιστατικών επιβολής έξω από σαφή νομικά πλαίσια, θεσμούς και κατά παράβαση των ηθικών αρχών που διέπουν την κοινωνία μας, υπονομεύουν το αφήγημα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και καθιστούν την κυβέρνηση ευάλωτη στη συγκυρία. Το δημοσίευμα της Ματίνας Στεβή στους New York Times και η (υποκριτική έστω) αντίδραση της Υλβα Γιόχανσον καθώς και τα δημοσιεύματα που πληθαίνουν για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου αποτελούν προειδοποίηση που θα έπρεπε να λάβει υπ’όψιν της πριν γλιστρήσει στην κατηγορία Πολωνία-Ουγγαρία.
Σε τρεις μήνες, από έξι σήμερα, περιορίζεται το χρονικό διάστημα για την πραγματοποίηση τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό μετά από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η πανδημία στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, εξαπλώνεται τρομακτικά και η παραλλαγή Όμικρον δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία καθώς φαίνεται πως δεν καλύπτεται από την ανοσία στις τρέχουσες παραλλαγές. Το ζήτημα με τη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας είναι ότι δεν αφορά τον εμβολιασμό μόνο (πώς να είναι αντίθετος κανείς γενικά, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα), αλλά τον τρόπο που γίνεται.
Νομική ανάλυση | Opinio Juris: Η Ελλάδα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα με λάθος τρόπο
Σε όλες τις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο, εισάγεται η συζήτηση περί (μερικής ή μη) υποχρεωτικότητας, ενώ Αυστρία και Ελλάδα έχουν θεσπίσει πλέον διοικητικά πρόστιμα για τον μη-εμβολιασμό των ηλικιωμένων. Στη Σλοβακία πάλι σκέφτονται να επιδοτήσουν τη δόση με 500 ευρώ για κάθε ηλικιωμένο.
Γράφει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Samantha Vanderslott:
«Μειονεκτήματα του υποχρεωτικού εμβολιασμού αποτελούν η περαιτέρω πόλωση της κοινωνίας και η παραμέληση άλλων μέσων όπως οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Η κρίση εμπιστοσύνης και άρα ευθύνης για τη δημόσια υγεία μεταξύ κρατών και πολιτών είναι λόγος για να είμαστε προσεκτικοί. Αλλά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι χώρες δεν έχουν άλλες επιλογές»
Με άλλα λόγια, αυτό που διακυβεύεται πίσω από τις λίστες των νεκρών είναι η αντίληψη μας για τη δημόσια υγεία. Όσο σκληρό και αν είναι, πρόκειται για ένα κατ’εξοχήν πολιτικό θέμα.
Θέματα
Εκλογές την Κυριακή
Το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα της ελληνικής «Σοσιαλδημοκρατίας», που χρωστάει 254 εκ. (και αυτό είναι ένα πολιτικό μέγεθος) και έδωσε το όνομα του στην ασθένεια που έπληξε τα αντίστοιχα κόμματα σε όλη την Ευρώπη κατά τη δεκαετία της κρίσης (pasokification), οδεύει προς εκλογή και αναπροσδιορισμό της πορείας του. Οι εκλογείς θα αποφασίσουν ποια θα είναι αυτή. Αλλά ο Οττο Μπούλμαν κάνει παρέμβαση μέσω του euractiv λέγοντας πως:
Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα πρέπει να χτίζουν συμμαχίες με προοδευτικά κόμματα «όπου είναι δυνατό»
Σημαντικότερο, ίσως, μια από τις γυναίκες που επέζησαν από το κυνήγι μαγισσών που εξαπέλυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος θυμάται και παρεμβαίνει:
«Δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη, δεν αποκαταστάθηκε η βλάβη, οι φωτογραφίες μας είναι ακόμα στο ίντερνετ και όλοι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί συνεχίζουν ανεμπόδιστα τη ζωή τους. Το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου είναι ταυτισμένο με τη διαπόμπευση»
Σε κάθε περίπτωση, η Κυριακή θα αποτελέσει έναν ακόμα σταθμό - μιας φθίνουσας πορείας;- σε μια από τις εμβληματικότερες περιπέτειες της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας
Follow up σε θέματα με τα οποία καταπιαστήκαμε
* Αφγανιστάν: Πείνα, κυρώσεις, κλοπή αποθεματικών
Χωρίς διεθνή βοήθεια πλέον, χωρίς τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας που έχουν δεσμευτεί από τις αμερικανικές τράπεζες όπου φυλάσσονταν, και με κυρώσεις που εμποδίζουν να αγοραστούν αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως είχαμε προβλέψει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν βρίσκεται αντιμέτωπη με λιμό ασύλληπτου μεγέθους. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ενώ πρωτόγνωρη ξηρασία πλήττει το 80% της επικράτειάς του. Πάνω από τους μισούς Αφγανούς - 23 εκατομμύρια άνθρωποι - υποσιτίζονται ή κινδυνεύουν από λιμό, σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση για βοήθεια
Διαβάστε σχετικά: Το Αφγανιστάν είναι στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής - και η Δύση φέρει ευθύνη | John Simpson - New Statesman
* Ελληνικός στρατός στο Σαχέλ;
Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος άφησε πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής μάχιμης δύναμης στο Σαχέλ προς υποστήριξη των Γαλλικών και Ευρωπαϊκών στρατευμάτων. Είχαμε αναλύσει τι συμβαίνει στο Σαχέλ και για ποιο λόγο είναι κακή ιδέα η συμμετοχή Ελληνικών στρατευμάτων σε αυτήν την περιπέτεια. Αν αληθεύουν όσα έχει πει ο ΥΕΘΑ, η Ελλάδα θα μπει στον χορό τη στιγμή που η Γαλλική παρουσία γίνεται αφόρητη σε τμήματα των τοπικών πληθυσμών
* Ακρίβεια στο ρεύμα της ΔΕΗ στα κρυφά
Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα, τα κρύα αργούν να έρθουν (κλιματική αλλαγή γαρ, ίσως), όμως οι τιμές σε αντίθεση με την περσινή χρονιά υπερδιπλασιάζονται. Το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ υποδέχθηκε κύμα πελατών που εγκαταλείπουν τις ιδιωτικές εταιρείες. Αποδείχθηκε μόνο ψυχολογικό το δίχτυ ασφαλείας και όχι πραγματικό
Οι παλιές συνεντεύξεις του Τσαγκαρουσιάνου
Η συνέντευξη του Αλέξη Μπίστικα, νεαρού τότε καλλιτέχνη, δόθηκε στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο, τον Δεκέμβριο του 1994 στο δωμάτιο 1036 του Ευαγγελισμού, πριν τον θάνατό του από AIDS. Ο Τσαγκαρουσιάνος την αναδημοσίευσε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του HIV και εμείς την προτείνουμε, γιατί βοηθάει να καταλάβει κανείς την εποχή αλλά και τις καταβολές του κυρίαρχου ρεύματος του πάλαι ποτέ life style ή με σημερινούς όρους μιας αληθινά φιλελεύθερης εκδοχής του Τύπου, με τον εστετισμό και την αυθεντικότητα που τη χαρακτήρισε στα ‘90s. Είναι ένα ωραίο κείμενο.
Ακόμα:
Χιλή: Τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Πινοσέτ, η Χιλή βρίσκεται εμπρός στην εκλογή ενός αριστερού σοσιαλιστή προέδρου, αλλά η επίτευξη γνήσιας δημοκρατίας στη γενέτειρα του νεοφιλελευθερισμού δεν είναι ακόμα εγγυημένη.
Διαβάστε σχετικά: Chile Is Still in the Midst of a Political Revolution | The Jacobin
Ονδούρα: Η Σιομάρα Κάστρο ντε Σελάγια, σύζυγος του ανατραπέντα το 2009 Προέδρου Μανουέλ Σελάγια, νίκησε ένα νοσηρό κατεστημένο ναρκεμπόρων, βίας, νοθείας και πολιτικών διώξεων στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, επικεφαλής του κόμματος της αριστεράς. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, έχει να αντιμετωπίσει τεράστια εγκληματικότητα, το προσφυγικό κύμα για τις ΗΠΑ, την πανδημία και την κακή οικονομική κατάσταση
Διαβάστε σχετικά: The end of a narcostate? | LRB
Ο PacMan ζωντάνεψε
Χenobots λέγονται τεχνητοί μικροοργανισμοί σχεδιασμένοι για να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες. Φαίνεται πως έμαθαν μόνοι τους να αναπαράγονται!
Σημειώστε κι αυτά:
ΠΣΚ: Το Νυχτερινό Μετρό επιστρέφει αλλά κουτσουρεμένο στη 1:30
9-12/12 Συνέδριο 1821 Στη Νομική Σχολή Αθηνών
Πού γίνονται καθημερινά δωρεάν τεστ για την ανίχνευση κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ