Οι Γερμανοί ψηφίζουν, οι Ευρωπαίοι αγωνιούν. Ματαίως…

Στο γράφημα των δημοσκοπήσεων του Politico φαίνεται πως είναι η πρώτη φορά μετά το 2006 που οι Σοσιαλδημοκράτες παίρνουν καθαρό προβάδισμα έναντι των συντηρητικών του CDU/CSU οι οποίοι έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά

Περίπου 60 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου στη Γερμανία στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου – δηλαδή 1,3 εκατομμύρια λιγότεροι σε σχέση με τις εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια. Πάνω από το μισό εκλογικό σώμα είναι άνω των 50 ετών. H μετανάστευση έχει βοηθήσει στη σταθεροποίηση του πληθυσμού της Γερμανίας, αλλά οι περισσότεροι από τους μετανάστες δεν ψηφίζουν με αποτέλεσμα, το εκλογικό σώμα να γερνάει και να μικραίνει. Και η γήρανση του εκλογικού σώματος έχει συνέπειες για την ατζέντα που κυριαρχεί.

Διαβάστε σχετικά:

Η κατανομή των εδρών στην απελθούσα Βουλή

Το εκλογικό σύστημα

Οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν σε δυο λίστες:

  • μονοεδρικές για κάθε περιφέρεια από τις 299
  • κομματικές, που διασφαλίζουν την αναλογική εκπροσώπηση στην ομοσπονδιακή βουλή

Η δεύτερη ψήφος καθορίζει και τον συνολικό αριθμό εδρών κάθε κόμματος, απολύτως αναλογικά, για όσα κόμματα συγκεντρώσουν πάνω από 5% σε εθνικό επίπεδο. Οι 598 έδρες μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη αναλογικότητα (το νυν κοινοβούλιο έχει 630).

Bloomberg: Παρακολουθήστε ζωντανά τα αποτελέσματα των εκλογών καθώς διαμορφώνονται

«Τζαμάικα», «Φανάρι» η «Γερμανία»;

Με αυτές τις κωδικές ονομασίες – εξαιτίας του συνδυασμού χρωμάτων των κομμάτων σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας – περιγράφουν οι αναλυτές τα μετεκλογικά σενάρια. Με βάση τις δημοσκοπήσεις και την πολιτική σχέση μεταξύ των κομμάτων, επικρατέστερη θεωρείται μια κυβέρνηση SPD-Πράσινων-FDP, με τη “Τζαμάικα” (CDU-FDP-Πράσινοι) να ακολουθεί και τον “Μεγάλο Συνασπισμό” (CDU – SPD, όπως σήμερα, ενδέχεται με άλλο πρώτο κόμμα) τρίτη. Η πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση SPD-Πρασίνων και Αριστεράς θεωρείται ελάχιστη. Η Αριστερά άλλωστε καταγράφει οριακά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, λίγο πάνω από το εκλογικό όριο του 5%

H ατζέντα των εκλογών

Τα μείζονα θέματα αυτής της χαμηλών τόνων προεκλογικής εκστρατείας ήταν η κλιματική αλλαγή, το ύψος των ενοικίων στις πόλεις, η ψηφιοποίηση του δημοσίου, οι συντάξεις και οι μισθοί. Η διεθνής και Ευρωπαϊκή ατζέντα δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους Γερμανούς σε αυτές τις εκλογές, όσο και αν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αναζητούν ηγεσία. Ο Σολτς μιλάει υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής συνεργασίας εννοώντας όμως τη Γαλλογερμανική. Δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή στάσης στο θέμα του συμφώνου σταθερότητας – ο Σολτς ακολούθησε τη γραμμή Σόιμπλε. Γεωπολιτικά, η Γερμανία αισθάνεται πίεση να βρει μια νέα ισορροπία με την ανερχόμενη Κίνα καθώς ο Αγγλοσαξονικός κόσμος τοποθετείται απέναντι της όλο και πιο ανταγωνιστικά. Όλα τα κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη επανασύνδεσης της Δύσης ως πυλώνα σταθερότητας.

Την ημέρα των εκλογών θα διεξαχθεί συμβουλευτικό δημοψήφισμα στο Βερολίνο. Οι μισθοί στη Γερμανία είναι καθηλωμένοι, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και υπάρχει τεράστια έλλειψη προσιτών διαμερισμάτων. Έτσι, οι Βερολινέζοι θα ψηφίσουν εάν όλα τα διαμερίσματα που έχουν στην κατοχή τους τα μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία της πόλης θα απαλλοτριωθούν ή όχι.

Μια εποχή φτάνει στο τέλος της

Georg Wendt / AP

Η Άνγκελα Μέρκελ αφήνει την καγκελαρία ως αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και – μετά την ήττα Ομπάμα από τον Τράμπ – ως άτυπη εκπρόσωπος των φιλελεύθερων αξιών στον σύγχρονο κόσμο. Για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή περιφέρεια, αυτούς που ο Γερμανικός τύπος ονόμαζε P.I.I.G.S, δεν υπάρχουν περιθώρια για μια θετική αποτίμησή της. Ηγήθηκε της συκοφάντησης των Ελλήνων και του πολιτικού εξαναγκασμού της χώρας. Υπήρξε ο «φύλακας-Άνγκελα» της νεοφιλελεύθερης ΕΕ. Όπως φαίνεται σε πρόσφατη έρευνα, δεν θα μας λείψει, παρά τη διεθνή γοητεία που ασκεί.https://www.youtube-nocookie.com/embed/YKkcES8UQdc?start=67s&rel=0&autoplay=0&showinfo=0&enablejsapi=1

Ο Σοσιαλδημοκράτης Σόλτς ως συνεχιστής της Μέρκελ

Ο Όλαφ Σολτς είναι ο πιθανότερος νικητής αυτών των εκλογών, όχι γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες επικρατούν ιδεολογικά έναντι των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά ως συνεχιστής της Μέρκελ. Απέναντί του, ο κομματικός διάδοχος της στην ηγεσία του CDU, Armin Laschet ήδη χρεώνεται το ιστορικό χαμηλό της παράταξης. O Σολτς θεωρείται πραγματιστής και έχει έξυπνα αποφύγει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για οτιδήποτε. Βγήκε νικητής στο τελευταίο debate και είναι πρώτος στις προτιμήσεις για επόμενος καγκελάριος παρά την εμπλοκή του σε οικονομικά σκάνδαλα.

Από την ελληνική σκοπιά

Το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η ελληνική πλευρά από τη νέα γερμανική κυβέρνηση είναι ίσως μια πιο κάπως πιο χαλαρή στάση στο θέμα του συμφώνου σταθερότητας και τη δημοσιονομική πειθαρχία που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι ξανά το 2023. Ελάχιστοι πάντως αναμένουν πραγματικές αλλαγές:

Το Νήμα είναι μια ανεξάρτητη προσπάθεια για ένα νέο Μέσο ενημέρωσης προσαρμοσμένο στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Στείλτε μας τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.

Στείλε το Νήμα σε ένα φίλο/μια φίλη

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει