Ο Μίκης Θεοδωράκης και η δημοκρατική ενότητα του λαού

Ο Μίκης των διαφορετικών γενεών, βλέμματα στη ΔΕΘ, προσοχή στους σεισμούς κι ένα αφιέρωμα στο Αφγανιστάν. Σύντομα ξεκινάει ο λογαριασμός twitter του Νήματος και η ιστοσελίδα μας

Υπάρχει μια ηλικιακή τομή στη σχέση των Ελλήνων με τον Μίκη Θεοδωράκη. Για τους 60+ ήταν ο άνθρωπος με του οποίου τη μουσική μεγάλωσαν, συντρόφευε τον αγώνα τους και την πολιτική τους δράση. Για όσους πέρασαν τον εμφύλιο και τη χούντα συνιστά μια σχέση βαθύτατα συναισθηματική και βιωματική. 

Για τους κάτω των 60 ο Μίκης υπήρξε κατ’αρχάς μια ιστορική και εικονική μορφή με συμβολικό βάρος. Η μουσική του συντρόφευε, όχι μόνο τις συγκεντρώσεις και τις πορείες, αλλά και τις σχολικές γιορτές και τις εθνικές επετείους. 

Διαβάστε:

Μετά τη μεταπολίτευση επανεπινοούμενος ως Εθνικό Σύμβολο, αποτέλεσε πολιτικά μια συνεχή έκπληξη: από την Ελληνοτουρκική φιλία στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, από Υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ιδρυτής της αντιμνημονιακής “Σπίθας” – της “πάνω πλατείας” μάλιστα – από βουλευτής του ΚΚΕ, συνεργαζόμενος βουλευτής με τη ΝΔ. Μόνη σταθερά στην περίοδο αυτή ήταν ο αντι-ιμπεριαλισμός του και ο φιλειρηνισμός του. Ακολούθησε ιδιότροπα τη συντηρητικοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας, καθώς πολλοί από τους πρωταγωνιστές της προηγούμενης περιόδου έμεναν χωρίς πυξίδα στον λαβύρινθο της σοβιετικής κατάρρευσης.

Όμως, ο Μίκης συνέχισε να αποτελεί σύμβολο μιας πολιτιστικής αναγέννησης (της οποίας και ο ίδιος ηγήθηκε), γέννημα της εποχής που η κοινωνία έβρισκε μετά τον εμφύλιο ξανά το θάρρος να διεκδικήσει τη δημοκρατία. Η ανάταση αυτή πνίγηκε με τη χούντα και επανήλθε σαν έκλαμψη στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Ο Θεοδωράκης ήταν το πρόσωπο αυτής της ακμής με διεθνή λάμψη, πολιτιστικός πρωτομάστοράς της, και πολιτικός της ηγέτης: Πρόεδρος της νεολαίας Λαμπράκη, δοκιμασμένος μέσα στις εξορίες και βασανιστήρια. 

Η πολιτική του παρακαταθήκη, η επιθυμία του να γραφτεί στον τάφο του το “πολέμησε τον Δεκέμβρη”, ξεκαθαρίζουν πως η ενότητα του λαού για την οποία αγωνίστηκε μπορεί να είναι μονάχα δημοκρατική. Με τον θάνατό του, φεύγει το τελευταίο ίσως σύμβολο, της τελευταίας εποχής που η χώρα έμπρακτα ήλπιζε.


Η εβδομάδα της ΔΕΘ 

Αυτό το τριήμερο διεξάγεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου τον τόνο αναμένεται να δώσουν τόσο οι διαδηλώσεις, όσο και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για κοινωνικές παροχές. Έντονο προβληματισμό για το θέμα των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση του με τους παραγωγικούς φορείς και ζήτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει αφού η αγορά «αδυνατεί να αυτορυθμιστεί», όπως είπε.

 EnergyLive: κόστος μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ η ανεργία έχει φτάσει στο 40% σε περιοχές της Β. Ελλάδας, ενώ στους νέους αγγίζει το 70%. Ο Πρωθυπουργός πάντως ανεβαίνει με εκπλήξεις – κατά πάσα πιθανότητα μείωση του ΦΠΑ. Αυτά την ώρα που η υφυπουργός εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου δέχεται πυρά για τη συμφωνία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με την οποία θεσπίζεται η εργασία νέων 16 ετών που ζουν σε δομές φροντίδας ανηλίκων. 

Αύριο το βράδυ ο Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Βελίδειο συνεδριακό κέντρο ενώ την Κυριακή το μεσημέρι θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.


Ανησυχία για τους σεισμούς σε τέσσερις περιοχές

Ένας σεισμός ακόμα μεσαίου μεγέθους σημειώθηκε ανατολικά της Ρόδου εντείνοντας την υπόθεση για έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο. 

Οι σεισμολόγοι, έχουν στρέψει την προσοχή τους σε τέσσερα σημεία: στη Θεσσαλία, τη Θήβα, το Ηράκλειο Κρήτης και τη Νίσυρο. «Καταλήξαμε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη γένεση μεγαλύτερου σεισμού» έγραψε σε άρθρο του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές στις περιοχές αυτές είναι ήδη ενημερωμένες.


COVID: Τοπικά lockdown από σήμερα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα νούμερα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι διαχειρίσιμα συγκριτικα με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Όμως σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η πανδημία δείχνει πλέον να υποχωρεί, η εικόνα της χώρας μας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλή. Τα κρουσματα μειωνονται, όμως θάνατοι και διασωληνωσεις αυξάνονται. 

  • Από σήμερα τίθεται σε τοπικό lockdown η Αργολίδα και η Ευρυτανία, ενώ αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και για άλλες περιοχές της χώρας. 
  • Αγωνία συνοδεύει και το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να θεωρείται βέβαιη μία έξαρση των κρουσμάτων. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Kεραμέως επιμένει ότι τα σχολεία δεν θα κλείνουν παρά μόνο εάν οι μισοί μαθητές σε μία τάξη νοσήσουν. 
  • Αγωνία και για τους ευπαθείς οι οποίοι θα χρειαστούν τρίτη δόση, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει η πλατφόρμα του εμβολιασμού και για τον γενικό πληθυσμό

Testing

Η στρατηγική που έχει επιλεγεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία και την αγορά, σε αυτή τη φάση, είναι αυτή του εκτεταμένου testing. Από τη Δευτέρα ισχύουν νέα (πιο χαλαρά) μέτρα διαχωρισμού των εμβολιασμένων από τους μη εμβολιασμένους στα σουπερμάρκετ, τα bar-εστιατόρια, τα γυμναστήρια κοκ. 

Ελπίδες για νέα εμβόλια mRNA

Όπως έχουμε σημειώσει επανειλημμένα, πιστεύουμε ότι το «αντιεμβολιαστικό ρεύμα» που εκδηλώνεται σχετίζεται περισσότερο με τις κυβερνητικές παλινωδίες και όχι με απόλυτη άρνηση κατά των εμβολίων. Στο μεταξύ η τεχνολογία mRNA δημιουργεί νέες ελπίδες για θεραπείες. Το παρακολουθούμε με ενδιαφέρον:


Αφγανιστάν: Πως θα κυβερνήσουν οι Ταλιμπάν;

Όπως είχαμε γράψει αναλυτικά στο Νήμα, η Δύση μπορεί να τρομάζει με την προοπτική ενός νέου προσφυγικού ρεύματος από το Αφγανιστάν, όμως οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να το δημιουργήσουν:

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο νέο αφιέρωμα για το Αφγανικό που θα αποστείλουμε την Δευτέρα 13/9


Υπό τους ήχους της μουσικής του Ένιο Μορικόνε κηδεύτηκε εχθές στο Παρίσι ο Ζαν Πωλ Μπελμοντό. Δείτε ένα απόσπασμα:
Το Νήμα είναι μια ανεξάρτητη προσπάθεια για ένα νέο Μέσο ενημέρωσης προσαρμοσμένο στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Η συμμετοχή των αποδεκτών των newsletters μάς είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξή του. Περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.
Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης
Περισσότερα

Το ψηφιακό όνειρο ράγισε

«Αυξήσεις μισθών είναι η σωστή απάντηση στην ακρίβεια» - Η έκθεση DESI κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλά στον χάρτη των ψηφιακών δεξιοτήτων - Η συζήτηση για τη CISCO είναι η λάθος συζήτηση
Περισσότερα

Ανάμεσα στη Σάμο, τη Γλασκώβη και το Μινσκ: Ακρίβεια, κλιματική κρίση και πρόσφυγες

Πέφτει η θερμοκρασία (παρότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται), όμως ανεβαίνει η πολιτική αντιπαράθεση καθώς σε όλα τα βασικά μέτωπα φαίνεται πως η κυβέρνηση πράττει... ανάποδα
Περισσότερα

Πόσο κοστίζει η ζωή ενός Ρομά;

Κινητοποιήσεις και γεωπολιτική στις προβλήτες του Πειραιά. Η επίσκεψη της Μέρκελ. Η ατέρμονη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ και η ατέρμονα θανατηφόρα πανδημία

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει