Ο διπλός θάνατος του Ιάσονα έξω από τη βουλή

Νέο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο αποκαλύπτει τις στιγμές που οδήγησαν στο τραγικό ατύχημα.

Του Νεκτάριου Α.

Φως στις ακριβείς συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος, στο οποίο ενεπλάκη όχημα της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη και κόστισε την ζωή στον νεαρό Ιάσονα την περασμένη Παρασκευή, 12 Μάρτη, έρχεται να ρίξει νέο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο [1][2], που διαδίδεται ήδη από χθες στο διαδίκτυο. Πόσα μας λέει όμως για την αλήθεια;

Το βίντεο διάρκειας περίπου 20 δευτερολέπτων, αποτελεί καταγραφή από κινητό τηλέφωνο της πρωτογενούς πηγής – μιας οθόνης δηλαδή ηλεκτρονικού υπολογιστή, που αναπαράγει υλικό από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, στο οποίο αποτυπώνεται το τραγικό συμβάν.

https://youtu.be/X6cVAieHuI8

Στο βίντεο καταγράφονται επίσης οι συνομιλίες παρευρισκόμενων στον χώρο, οι οποίοι φαίνεται να εξετάζουν το αυθεντικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης:

Φωνή 1

Εδώ, εδώ, εδώ, τώρα, εδώ κοίταξε, εδώ, εδώ… κοίταξε, κοίταξε, τώρα κοίταξε. Το ταξί…θα… θα σταματήσει το ταξί, να το κα… να το κάνει να περάσει… και ο άλφα χι από μέσα… εδώ κοίταξε, τώρα κοίταξε… κανένας δικός μας δεν εμπλέκεται, εδώ κοίτα

Φωνή 2

ω, Χριστέ μου

Οι λεπτομέρειες αυτές, καθώς και το γεγονός ότι στο βίντεο καταγράφονται επίσης ήχοι ασυρμάτου, αποτελούν ένδειξη ότι η διαρροή έγινε από εργαζόμενο της Βουλής, ή αστυνομικό.

Τα τραγικά καρέ, οι παραβάσεις του ΚΟΚ και η έλλειψη μέριμνας

Στο βίντεο αποτυπώνεται ξεκάθαρα η στιγμή της σύγκρουσης της μοτοσικλέτας του Ιάσονα με το υπηρεσιακό Scoda Octavia. Διακρίνεται επίσης αυξημένη κίνηση στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της οδού Βασιλίσσης Σοφίας τα δευτερόλεπτα πριν το ατύχημα, κάτι που υποδεικνύει ότι ο άτυχος 23χρονος και άλλοι οδηγοί, όπως άλλωστε υποστηρίζεται και σε καταθέσεις μαρτύρων, είχαν μόλις περάσει με “πράσινο” από τον πλησιέστερο φωτεινό σηματοδότη.

Από το βίντεο προκύπτει επίσης, ότι το υπηρεσιακό αυτοκίνητο παραβίασε τον ΚΟΚ περνώντας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με τον οδηγό του να μην λαμβάνει υπόψιν την προτεραιότητα των εκεί κινούμενων οχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την μοιραία σύγκρουση, ένα ακόμα δίκυκλο εμφανίζεται να περνά “ξυστά” από το μαύρο Octavia, που προβάλει επικίνδυνα μέρος της πρόσοψής του στην δεξιά λωρίδα.

Ας σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σημείο, ακριβώς λόγω της κίνησης υπηρεσιακών οχημάτων από και προς το Κοινοβούλιο, η κυκλοφορία συχνά ρυθμίζεται από τροχονόμο και σε μια τέτοια περίπτωση οι φωτεινοί σηματοδότες παρακάμπτονται. Δεν φαίνεται όμως, σύμφωνα πάντα με το βίντεο, να είχε υπάρξει σχετική μέριμνα την ώρα του τραγικού συμβάντος.

Αποκλειστικότητα στο λάθος

Απόσπασμα του οπτικοακουστικού ντοκουμέντου, διάρκειας οκτώ δευτερολέπτων, δημοσιεύθηκε και από την διαδικτυακή έκδοση της “Καθημερινής”. Προβληματισμό εγείρει ωστόσο ότι από αυτό απουσιάζει ο ήχος, αλλά και τα σημαντικά πρώτα καρέ του βίντεο. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο διαπιστώνονται οι παραβάσεις του ΚΟΚ από τον οδηγό του υπηρεσιακού οχήματος, καθώς και η παρ ολίγον σύγκρουση με τον πρώτο μοτοσικλετιστή που διήλθε από το σημείο.

Ο τίτλος μάλιστα του εν λόγω δημοσιεύματος, καθώς και η πρώτη του παράγραφος, κάνουν λόγο για “αποκλειστικότητα” της “Κ”, γεγονός που προκαλεί επίσης απορία, ειδικά εφόσον η δημοσίευσή του σχετικού άρθρου είναι μεταγενέστερη της πρώτης αναπαραγωγής του βίντεο από άλλα ΜΜΕ. Ας αναφερθεί, ενδεικτικά, ότι πρωινές ενημερωτικές εκπομπές των Mega και Open, προέβαλαν επίσης το βίντεο, νωρίτερα μάλιστα από την “Κ”.

Με όλη την χώρα σε αναβρασμό λόγω του πλήθους πρόσφατων καταγγελιών για αστυνομική αυθαιρεσία και ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο απόπειρας συγκάλυψης των συνθηκών που οδήγησαν στον θανάσιμο τραυματισμό του Ιάσονα, ο τρόπος με τον οποίο η “Κ” αποφάσισε να χειριστεί το θέμα, στην καλύτερη περίπτωση, χαρακτηρίζεται ως ατυχής.

Συνεργάτες Τασούλα: Δεν διατάχθηκε ΕΔΕ για το βίντεο

Αν και αρκετά δημοσιεύματα ήθελαν τον πρόεδρο της Βουλής, δια στόματος συνεργατών του, να έχει διατάξει την διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης [1][2], με στόχο να αποδοθούν ευθύνες για την διαρροή, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν ισχύει, αφού το επίμαχο υλικό κρίθηκε ότι δεν σχετίζεται άμεσα με την επίσημη έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισαν συνεργάτες του κυρίου Τασούλα, τα στιγμιότυπα που απεικονίζει το βίντεο προέρχονται από ανεπίσημη έρευνα της Υ.ΑΒ.Ε (Υπηρεσία Ασφαλείας Βουλής των Ελλήνων), επισημαίνοντας ότι το πρωτογενές υλικό εξετάζεται επισήμως από αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ, στην οποία έχει διαβιβαστεί από την πρώτη στιγμή.

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει