Κρίσιμη Ευρωσύνοδος για ενέργεια και προσφυγικό

Η δίκη για τον φόνο του Ζακ. Το Facebook ξαναβαπτίζεται. Αντίο στον Κυριάκο Κατζουράκη

Η Σύνοδος των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κεντρικό γεγονός των ημερών, με τις τιμές της ενέργειας να οδηγούν σε κρίση ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας παντού, και οι χώρες, χωρισμένες σε στρατόπεδα περιμένουν από την ΕΕ να κάνει κάτι. Ελλάδα και Ιταλία προσήλθαν στο Συμβούλιο ζητώντας από την Ένωση να προχωρήσει σε αγορά φυσικού αερίου από κοινού για τα μέλη της, όμως η Γερμανία διαφωνεί. Η Ουγγαρία ζητά αναβολή της πράσινης μετάβασης, ενώ ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας έθεσε θέμα ρύθμισης του χρηματιστηρίου ενέργειας. Το πρόβλημα έχει βεβαίως γεωπολιτικές διαστάσεις.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν παρενέβη διαβεβαιώνοντας πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου εφόσον της ζητηθεί. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέπραξε λάθος όταν θέλησε να απαλλαγεί από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου», είπε ο Πούτιν στη Ρωσική εβδομάδα ενέργειας στη Μόσχα και καταφέρθηκε κατά της Πράσινης μετάβασης η οποία γίνεται βιαστικά από ένα σταθερό σύστημα παραγωγής και διανομής σε ένα ασταθές (ΑΠΕ). Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της σύναψης μακροχρονίων συμβολαίων, που θα επιτρέψουν σε Ρωσία και Ε.Ε. να ελέγξουν τις τιμές.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δει κανείς και τη συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου Αιγύπτου η οποία υπόσχεται να ανοίξει έναν ακόμα δρόμο διανομής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Όπως και την πρωτοβουλία 10 χωρών να στραφούν προς την πυρηνική ενέργεια, της οποίας ζητούν την ένταξη στον κατάλογο των καθαρών πηγών.

Σημειώστε ότι η εργαλειοθήκη της ΕΕ προβλέπει άμεσα μέτρα κατά της ενεργειακής φτώχειας, ότι η πράσινη μετάβαση δεν αμφισβητείται και ότι η συζήτηση αφορά την επιλογή αντισταθμιστικών μέτρων καθώς στο τραπέζι πέφτει η άρση της φορολογίας στα καύσιμα, οι επιδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η επιβολή πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών.

Διαβάστε σχετικά:

Υποκρισία

Εντωμεταξύ η Πολωνία αχνοβλέπει την πόρτα εξόδου από την Ένωση αν δεν εναρμονίσει το δίκαιο της με το ενωσιακό και δεν ανατρέψει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Το θέμα δε λύθηκε στο Συμβούλιο.

Εντύπωση μας προκαλεί η υποκρισία της ΕΕ για το προσφυγικό. Μετά τη Λιθουανία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής που ζητούν από την Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει το χτίσιμο φραχτών στα εξωτερικά σύνορα, άνοιξε η όρεξη και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία στο μεταξύ έθεσε σε λειτουργία σύστημα άμεσου εντοπισμού στον Έβρο. Οι Ευρωπαίοι καθιστούν αποδιοπομπαίο τράγο τώρα τον Λουκασένκο για το προσφυγικό, όμως είναι σαφές ότι η ίδια η Ευρώπη παραβιάζει στην πράξη το διεθνές δίκαιο κατάφωρα.

Εξίσου σαφώς, το Συμβούλιο, η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο βρίσκονται σε διαφορετικές τροχιές σε ό,τι άφορά θεμελιώδη ζητήματα της Ενωσης.

Η δίκη του Ζακ μας αφορά

Μετά από τρία χρόνια ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία Ζακ / Ζάκι Κωστόπουλου, με συγκλονιστικές καταθέσεις της μητέρας και του αδελφού του θύματος. Η δίκη γίνεται χωρίς παρουσία φωτορεπόρτερ λόγω στενότητας χώρου, κάτι για το οποίο υπάρχουν διαμαρτυρίες και από δημοσιογράφους αλλά και από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής

Διαβάστε σχετικά:

Όχι πια Facebook, Metaverse

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ σκοπεύει να μετονομάσει την εταιρεία του στις 28 Οκτωβρίου, με όλες της τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της και να την οδηγήσει στο Metaverse (που ελληνικά αποδίδεται είτε ως μετασύμπαν, είτε ως μεταδίκτυο), το δίκτυο όλων των εικονικών χώρων, ένα τεχνητό, παράλληλο, συνδεδεμένο, ψηφιακό, εικονικό σύμπαν, στα χαρτιά το επόμενο στάδιο εξέλιξης του Διαδικτύου.

Ο όρος προέρχεται από το μυθιστόρημα Snow Crash του Νηλ Στήβενσον όπου περιγράφεται ένας εικονικός κόσμος στον οποίο κατέφευγαν οι κάτοικοι ενός δυστοπικού μέλλοντος.

Οι λόγοι πίσω από την κίνηση αυτή είναι και συγκυριακοί: η κρίση για την οποία γράψαμε σε ειδικό αφιέρωμα, αλλά και στρατηγικοί: Το Facebook βλέπει να ανοίγεται ένα ευρύτερο και σχετικά παρθένο πεδίο για μάρκετινγκ, όπου και το σχεδιαζόμενο κρυπτονόμισμά του, το Diem (πρώην Libra), να θέσει σε κυκλοφορία, και να καθιερώσει και να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία σε έναν αναπτυσσόμενο, αν και ανώριμο τεχνολογικά – χώρο.

To Facebook πάντως πρόκειται να προσλάβει 10000 εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης στην ΕΕ, προκειμένου να αρχίσουν να οικοδομούν το γεφύρι προς το μετασύμπαν.

Διαβάστε σχετικά:

Έφυγε ο Κυριάκος Κατζουράκης

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, ο Κυριάκος Κατζουράκης έφυγε σήμερα σε ηλικία 77 ετών, από αναπάντεχη ιατρική επιπλοκή. Ο Κατζουράκης ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους ρεαλιστές ζωγράφους. Ένα μέρος της δουλειάς του μπορείτε να δείτε στο site που έφτιαξε με τη σύντροφο του Κάτια Γέρου, η οποία τον αποχαιρετά με μια συγκινητική ανάρτηση.

Διαβάστε ακόμα:

  • Η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ για λόγους υγείας, δρομολόγησε εξελίξεις. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου τώρα πλέον υπάρχουν έξι υποψήφιοι. O πρώτος γύρος της (ανοιχτής) εκλογικής διαδικασίας θα γίνει στις 5/12, ενώ ο δεύτερος (αν χρειαστεί) στις 12/12
  • Απεργίες παντού: Στην Κορέα (με άρωμα Squid Games), στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα
  • Μισισιπής όπως Μανωλάδα; Οι εργάτες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας συνδικαλίστηκαν. Λίγες μέρες μετά, οι παράγκες όπου ζουν πυρπολήθηκαν.
Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης
Περισσότερα

Το ψηφιακό όνειρο ράγισε

«Αυξήσεις μισθών είναι η σωστή απάντηση στην ακρίβεια» - Η έκθεση DESI κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλά στον χάρτη των ψηφιακών δεξιοτήτων - Η συζήτηση για τη CISCO είναι η λάθος συζήτηση
Περισσότερα

Ανάμεσα στη Σάμο, τη Γλασκώβη και το Μινσκ: Ακρίβεια, κλιματική κρίση και πρόσφυγες

Πέφτει η θερμοκρασία (παρότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται), όμως ανεβαίνει η πολιτική αντιπαράθεση καθώς σε όλα τα βασικά μέτωπα φαίνεται πως η κυβέρνηση πράττει... ανάποδα
Περισσότερα

Πόσο κοστίζει η ζωή ενός Ρομά;

Κινητοποιήσεις και γεωπολιτική στις προβλήτες του Πειραιά. Η επίσκεψη της Μέρκελ. Η ατέρμονη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ και η ατέρμονα θανατηφόρα πανδημία

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει