Ανεμβολίαστοι οι ευάλωτοι στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει περάσει μπροστά από όλες τις προηγμένες χώρες στον καθημερινό ρυθμό θανάτων από Covid-19 ανά εκατομμύριο από την 1η Νοεμβρίου 2020

Αποτυγχάνει η επιχείρηση «Ελευθερία» της κυβέρνησης. Η Ελλάδα περνάει μπροστά από όλες τις προηγμένες χώρες στον καθημερινό ρυθμό θανάτων από Covid-19 ανά εκατομμύριο – από την 1η Νοεμβρίου 2020 και έπειτα. Συγκεκριμένα, ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε συνολικό αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο και σε λίγες μέρες θα προσπεράσει και το Βέλγιο ενώ έχει αφήσει πίσω της Γερμανία και Σουηδία, μεταξύ άλλων. 

Γιατί; Ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας των άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση ή και θάνατο από τον ιό της πανδημίας παραμελήθηκε, ακυρώνοντας την ιεράρχηση  της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Έτσι, ενώ πέφτουν τα κρούσματα, δεν μειώνονται όσο θα μπορούσαν οι θάνατοι. 

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο μέσος όρος των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών με μία δόση του εμβολίου είναι 64,91% αυτή τη στιγμή, ενώ υπολογίζεται με βάση τα ραντεβού ότι συνολικά -άγνωστο πότε- θα εμβολιαστεί το 73,59% . 

Τα δεδομένα:

• Κόσμος: Πάνω από το 95% των θανάτων παγκοσμίως καταγράφηκαν  σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Περισσότεροι από τους μισούς (50%) θανάτους συνολικά, αφορούσαν άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Και 8 στους 10 θανάτους καταγράφονται σε άτομα με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και ειδικά σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση και διαβήτη, όπως και μια σειρά άλλων χρόνιων παθήσεων που αφορούν στην πλειοψηφία τους άτομα 60 ετών και άνω. 

Ελλάδα: Από το σύνολο των 12.184 θανάτων που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της επιδημίας Covid-19, το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Περισσότεροι από 8 στους 10 θανάτους (83,8%) που σημειώθηκαν από Covid-19 στη χώρα αφορά τους άνω των 65 ετών.

Το παράδειγμα των 80+

Η Ελλάδα κατέχει το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού (65%) των άνω των 80 ετών και το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στην ίδια ηλικιακή κατηγορία -περίπου 7 ανά εκατομμύριο, την ημέρα, μεταξύ των “παλαιών” χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στον αντίποδα, η Φινλανδία, έχει εμβολιάσει το 90,8% των 80+ και το ποσοστό θανάτων φτάνει το 0,2 στο εκατομμύριο, η Σουηδία εμβολίασε το 93%, η Δανία 99,1%, με 0,3 θανάτους ανά εκατομμύριο ενω η Πορτογαλία σχεδόν το 94% με ποσοστό θανάτων 0,15 ανά εκατομμύριο στην ηλικιακή αυτή κατηγορία.


Πρώτη σε ρυθμό θανάτων η Ελλάδα

Η Ελλάδα, από 14η, την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή καλύτερη τότε απ’ όλες τις χώρες σε αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, βρίσκεται σταθερά ψηλά, πλέον, στη λίστα, ενώ εδώ και αρκετό καιρό παραμένει πρώτη με διαφορά σε ρυθμό θανάτων (στον πίνακα ο ρυθμός αυτός για κάθε χώρα απεικονίζεται με τελίτσες: π.χ. 2,1 θάνατοι ανά εκατ. την ημέρα = 21 τελίτσες). Την τελευταία εβδομάδα ο ρυθμός αυτός μειώθηκε περίπου κατά 1/5, παραμένει όμως συγκριτικά μεγάλος, οπότε η Ελλάδα συνεχίζει να ανεβαίνει σε μια κατάταξη στην οποία κερδίζει ο τελευταίος.

Θάνατοι/εκατομμύριο από 1 Νοεμβρίου 2020 και έπειτα

Χώρα     θάνατοι/εκατομμύριο* ημερήσιοι θάνατοι/εκατ.

ΠΗΓΗ: Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Δ.Π.Θ


Η επιχείρηση «Ελευθερία» σε αριθμούς:

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ: 17%

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

Πηγή: Υπουργείο Υγείας

Διαβάστε σχετικά:

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει