Kαλοκαιρινό το 4ο κύμα της Πανδημίας

Ερχεται με φόρα το τέταρτο κύμα του ιού της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι. Με οδηγό το δυναμικό στέλεχος «Δ» που θα επικρατήσει λόγω ξεκάθαρου πλεονεκτήματος διεισδυτικότητας

Ο αριθμός των διαγνώσεων υπερδιπλασιάστηκε (2,5 φορές πάνω) την τελευταία εβδομάδα, ανεβαίνοντας σε περισσότερες από 1.000 διαγνώσεις ημερησίως και χθες σε περισσότερες από 2.000 διαγνώσεις (2.107).

Την ίδια ώρα μόλις 4 στους 10 (38,2%) πολίτες της χώρας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ 3 στους 10 άνω των 60 ετών, που είναι και οι πλέον ευάλωτοι, παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ο συνδυασμός του υπερμεταδοτικού «Δ», του τουρισμού και των μηνυμάτων χαλάρωσης που έστελνε αλόγιστα η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα είναι εκρηκτικός λένε κορυφαίοι επιδημιολόγοι της χώρας στο «Νήμα» με το τέταρτο κύμα να είναι αναπόφευκτο. Παρακολουθούμε έναν αγώνα δρόμου, προσθέτουν, για το ποιος θα επικρατήσει: το στέλεχος «Δ» ή το τείχος ανοσίας που χτίζεται με τον εμβολιασμό.

Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας αφορά κυρίως νέους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Τα 23 έτη είναι πλέον η διάμεση ηλικία όσων μολύνονται και η τιμή της έπεσε κατά μία δεκαετία μέσα σε μία βδομάδα! Οι περισσότερες διαγνώσεις αφορούν τις ηλικίες μεταξύ 15 έως 24 ετών, ενώ το 75% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άτομα νεότερα από την ηλικία των 34 ετών. Μικρή αύξηση παρατηρείται και στην ηλικιακή ομάδα 35-55 ετών, ενώ μέχρι στιγμής δεν σημειώνεται αύξηση στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

«Αν αφεθούν τα πράγματα έτσι όπως είναι, τα κρούσματα θα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε εβδομάδα», προειδοποίησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, χθες, στον ΣΚΑΪ και μίλησε για ανάγκη πειθούς των διστακτικών πολιτών της χώρας, που υπολογίζει στο 35%, καθώς οι απαιτήσεις του τείχους ανοσίας αυξάνονται με το «Δ», όπως είπε, τουλάχιστον στο 80%.

Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι τα ραντεβού -αναλυτικά στοιχεία για τα οποία έδωσε για πρώτη φορά η κυβέρνηση την εβδομάδα αυτή, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος- φαίνεται να αυξάνονται μετά από μία μακρά περίοδο κάμψης. Έτσι, από 15.199 στις 27 Ιουνίου εκτοξεύθηκαν σε 100.584 στις 5 Ιουλίου και 92.700 την επόμενη μέρα. Όσα δεν κατάφερε ο πρωθυπουργός να πετύχει ανοίγοντας τη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, με τη μικροπρέπεια του 150ευρου, τις απειλές και τους στιγματισμούς, το κατάφερε η ύπαρξη και μόνο του δυναμικού στελέχους «Δ», που καταλαμβάνει τον πλανήτη. Οι άνθρωποι προσέρχονται, σύμφωνα με τους ειδικούς γιατί κατανούν πλήρως ότι με τον εμβολιασμό τους προστατεύουν τους εαυτούς τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα οι νεότεροι.

Το Excel του Μαξίμου

Αισιόδοξο ακόμα είναι το γεγονός ότι ξεκίνησαν την εβδομάδα που διανύουμε οι κρίσιμοι κατ’ οίκον εμβολιασμοί για τους ευάλωτους μεγαλύτερους σε ηλικία με προτεραιότητα στον εμβολιασμό, που η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει από πέρυσι τον Νοέμβριο (2020), με τον εμβολιασμό του 93χρονου Κρητικού, του κυρίου Νίκου.

Η σημαντικότατη αύξηση του συνολικού αριθμού διαγνώσεων στην επικράτεια, ανησυχεί τις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και Εμβολιασμών, όσο και αν η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, οι εισαγωγές είναι λίγες (50 ημερησίως), οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ μειώνονται (21% την τελευταία εβδομάδα), καθώς και οι θάνατοι (50%). Γιατί; Διότι το «Δ» έχει επικρατήσει σε τουλάχιστον 100 χώρες, ακόμα και απομονωμένες, όπως είναι η Αυστραλία, εκτός των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου σαρώνει. Και γιατί, οι σημερινές διαγνώσεις είναι οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις έπειτα από ένα 15νθήμερο.

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει