Ημιαγωγοί, μικροεπεξεργαστές και η πυριτιδαποθήκη ενός νέου ψυχρού (;) πολέμου

Η Ταϊβάν είναι στην κυριολεξία στο μάτι ενός παγκόσμιου κυκλώνα

Η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε περιοχές της Ασίας αναμένεται να εντείνει τα προβλήματα διαθεσιμότητας ημιαγωγών, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις παγκοσμίως, υποστηρίζει σε άρθρο της η Wall Street Journal

Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών πολλών προϊόντων τεχνολογίας και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά πλήθος άλλων εξαρτώμενων τομέων οικονομικής δραστηριότητας.

Στις 12 Ιουνίου 2021 οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ταϊβάν ανακοίνωσαν 251 νέα κρούσματα της νόσου, ενώ μία ημέρα πριν είχαν καταγραφεί 287 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με την South China Morning Post, μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, ο αριθμός των μολύνσεων έγινε τριψήφιος από μονοψήφιος.

Καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο κρίσιμη αυτή τη στιγμή για την παγκόσμια βιομηχανία της πληροφορικής όσο η Ταϊβάν η οποία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατασκευαστική ικανότητα μικροτσίπ. Η κυρίαρχη ταϊβανέζικη εταιρεία TSMC μόνη της ελέγχει το 54% της αγοράς κατασκευής μικροεπεξεργαστών στον κόσμο! Η Ταιβάν παράγει Ήδη η ζήτηση για μικροτσίπ ήταν εξαιρετικά υψηλή αλλά το χτύπημα από τον COVID-19 ακολούθησε το χτύπημα από μια ακραία περίοδο ξηρασίας στην Ταϊβάν (τα χυτήρια των μικροεπεξεργαστών χρειάζονται πολύ νερό), αλλά και από τις τεταμένες σινο-αμερικανικές σχέσεις. Επειδή η Ταϊβάν, – την οποία η Κινεζική κυβέρνηση θεωρεί επαρχία της χώρας που έχει αυθαίρετα αποσχιστεί, και έτσι δημιουργήθηκε όντως –είναι τόσο κρίσιμη στην παραγωγή μικροεπεξεργαστών, θεωρείται κρίσιμο σημείο μιας πιθανής σύγκρουσης Αμερικής και Κίνας. Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση που οι ΗΠΑ σπεύδουν να στείλουν εμβόλια στην χώρα

Την κρίση επιτείνει η πανδημική κατάσταση και στην Μαλαισία, ενώ προβλήματα δεν προκύπτουν μόνο από την μείωση της παραγωγής, αλλά και από τον περιορισμό στη διακίνηση, καθώς η πανδημία έχει πλήξει και μεγάλα κέντρα διανομής, όπως για παράδειγμα το λιμάνι της Shenzen, που φέρεται να λειτουργεί μόλις στο 30% των δυνατοτήτων του.

Στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη αγορά είναι μάλλον αναπόφευκτα τέτοια “φαινόμενα ντόμινο”, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν ότι στην Ασία κατασκευάζεται η συντριπτική πλειοψηφία τεχνολογικών ειδών, είτε πρόκειται για καταναλωτικά αγαθά, όπως κινητά τηλέφωνα και οικιακές συσκευές, είτε για προϊόντα που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη υποδομών και υπηρεσιών, όπως μικροεπεξεργαστές και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός. Στην περίπτωση των μικροεπεξεργαστών όμως η Ταϊβάν είναι στην κυριολεξία στο μάτι ενός παγκόσμιου κυκλώνα, χώρα-κλειδί παραδόξως για ένα στρατηγικό προϊόν όπως οι μικροεπεξεργαστές – τόσο στρατηγικό που γύρω του κτίζονται ακόμα και πολεμικά σενάρια.

Διαβάστε περισσότερα:

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει