Η θερμοκρασία υγρού βολβού είναι ένας νέος όρος από το λεξικό της κλιματικής αλλαγής που χρειάζεται να μάθουμε

Αναγνώσματα απογευματινής ραστώνης με καφέ ή στην παραλία ⛱ Η κλιματική κρίση είναι απειλητική · Προς μια κοινωνία υγειονομικών διαχωρισμών · Που βρίσκεται η κα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα;

Όπως γράψαμε στην ανασκόπηση της Παρασκευής, οι επιστήμονες συγκλίνουν στην άποψη ότι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα σε Καναδά, Σιβηρία και Ανταρκτική συνιστούν κλιματική βόμβα με άγνωστες συνέπειες. Μόλις μια μέρα, μετά τα timeline όλων μας γέμισαν με τις εικόνες της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε υποθαλάσσια εγκατάσταση φυσικού αερίου της κρατικής Pemex (Petróleos Mexicanos), στον Kόλπο του Μεξικού. Η επιστροφή των ΗΠΑ μετά την εκλογή Μπάιντεν στη Συμφωνία του Παρισιού η οποία προβλέπει τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω του 2% ως το 2050 δημιούργησε κάποια αισιοδοξία. Στη χώρα μας μετά το πείραμα της μετατροπής της Αστυπάλαιας σε «πράσινο» νησί και τη βράβευση της Τήλου για το πρωτοποριακό σύστημα ενεργειακής αυτονομίας που στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές, σειρά πήρε η Χάλκη στην οποία επενδύει ένα consortium εταιρειών προκειμένου να μετατραπεί σε ενεργειακά αυτόνομο νησί με χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και «καινοτόμων» ψηφιακών εφαρμογών. Οι κάτοικοι προσβλέπουν σε μειώσεις στο κόστος του ρεύματος, όμως πίσω από τα τρία πιλοτικά προγράμματα μπαίνουν νέα διλήμματα. Θα είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιη η μετάβαση σε μια οικονομία που στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή μήπως όχι; Ακούγεται παράδοξο μα είναι πραγματικό. Όσο αποτελεί κατάκτηση το γεγονός ότι ο γενικός στόχος είναι κοινά αποδεκτός, άλλο τόσο αποτελούν ζωντανό διακύβευμα της επόμενης περιόδου οι όροι με τους οποιους θα επιτευχθεί.


The show is over – Greta Thunberg Σήμερα συμπληρώνονται 150 εβδομάδες από τότε που ξεκινησαν οι σχολικές απεργίες για το κλίμα, οι Fridays For Future. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ξυπνήσει και έχουν καταλάβει ότι η κλιματική και οικολογική κρίση είναι πραγματική και ασκούν όλο και περισσότερη πίεση» γράφει η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η κλιματική κρίση ήρθε, εμείς πού είμαστε;Η Σμαράγδα Σκούλου και ο Τάκης Γρηγορίου, στελέχη του ελληνικού γραφείου της Greenpeace εξηγούν τί θα συμβεί στη χώρα μας εξαιτίας του φαινομένου.

New Climate Maps Show a Transformed United StatesΤο δίκτυο Pro Publica σε συνεργασία με τους New York Times σχεδίασαν τους χάρτες με τη φυσική βλάστηση των ΗΠΑ όπως αυτή θα διαμορφωθεί ως το 2070 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η κατοικήσιμη Ζώνη της Βόρειας Αμερικής πρόκειται να ανέβει βορειότερα και να συρρικνωθεί.

Canada is a warning: more and more of the world will soon be too hot for humansΤα ίδια λέει και ο Simon Lewis, καθηγητής που ασχολείται με την κλιματική αλλαγή στο University College London και τις επιπτώσεις της Ανθρωπόκαινου. Μεταξύ των επικίνδυνων βιοκλιματικών δεικτών που ανεβαίνουν είναι και εκείνος της θερμοκρασίας υγρού βολβού, δηλαδή της δυνατότητας του ανθρωπίνου σώματος να αποβάλλει να κρατά την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος σταθερή. Φέτος για πρώτη φορά καταγράφηκαν στη Μέση Ανατολή περιστατικά «μη-βιώσιμου» καύσωνα. Για αυτόν και άλλους παράγοντες που πρέπει να καταλάβουμε γράφει και ο Μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς σε αυτό το άρθρο

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Κυρ. Μητσοτάκης στην «Κ»:Δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο οι εμβολιασμένοιΣε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός επιμένει σε πολιτικές διαχωρισμών μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο lockdown στην οικονομία. «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευτούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και ηθική«Η “ατομική ευθύνη” βασίζεται στον ψευδή ισχυρισμό ότι έχουμε όλοι την ίδια δυνατότητα να αποφασίζουμε για τη ζωή και τις περιστάσεις μας. Όταν λες στους πολίτες διαρκώς ότι ελευθερία είναι η επιδίωξη του ιδιωτικού συμφέροντος και μόνη ευθύνη η οικονομική σου επιτυχία, η επίκληση της ηθικής ευθύνης για την προστασία των άλλων δεν πείθει» γράφει ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής της φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου.

Ο άνθρωπος ως πρόσωπο και ως ασθενής στη δίνη της πανδημίας

Ο καρδιολόγος Θανάσης Δρίτσας συζητά με τον καθηγητή αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα: «Αν ο διαχωρισμός και τα προνόμια εφαρμοστούν τώρα, καταρχήν προκύπτει θέμα ισότητας των πολιτών και δεύτερον ενισχύεται η καχυποψία και το αντιεμβολιαστικό ρεύμα» σημειώνει ο καθηγητής ο οποίος πιστεύει ότι προέχει η δημόσια υγεία.

Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μαζί«Όταν αυτοί που επιζητούν τα μέτρα διαχωρισμού εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων απαιτούν την εξάπλωση των μέτρων για λόγους “δημόσιας υγείας”, θα πρέπει να μας απαντήσουν μέχρι πού φτάνει αυτή η απαίτηση: Υπάρχουν πολλαπλάσιες ανθρώπινες δραστηριότητες στις οποίες εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα αλληλεπιδρούν» γράφει ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, βασικός συνήγορος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Και εκείνος θεωρεί ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει το αγαθό της δημόσιας υγείας.

Οικονομία

A Global Tax Deal for the Rich, Not the PoorΣε άρθρο τους, ο José Antonio Ocampo (πρώην υπουργός οικονομικών της Κολομβίας και Γενικός Υπογραμματέας του ΟΗΕ) με τον Tommaso Faccio αναπτύσσουν τους λόγους για τους οποίους ηπρόταση των G7 δεν βοηθά τον αναπτυσσόμενο κόσμο. «Ο προτεινόμενος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 15% είναι κοντά στους συντελεστές σε φορολογικούς παραδείσους όπως η Ελβετία και η Ιρλανδία και αντικατοπτρίζει την προτίμηση πολλών χωρών της G7 να προστατεύσουν τις πολυεθνικές τους. Έπειτα, η πλειονότητα των πρόσθετων φορολογικών εσόδων θα διατεθεί στις χώρες καταγωγής των πολυεθνικών και όχι στις λεγόμενες χώρες προέλευσης όπου αυτές οι εταιρείες παράγουν κέρδη».

Οι επόμενες σημαντικές ευκαιρίες των ελληνικών τραπεζών Συνήθως η προβληματική που αναπτύσσεται γύρω από τις ελληνικές τράπεζες αφορά σε εγχώρια προβλήματα όπως η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών, το ταμείο ανάκαμψης κοκ. Σε αυτό το άρθρο στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο Ηλίας Ξηρουχάκης, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας γράφει για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Ανάλυση

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση – ή μήπως όχι;

Ο Klaus Schwab, πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός και συν-συγγραφέας του βιβλίου COVID-19: The Great Reset, που πήρε το όνομά του από το περσινό Φόρουμ, το οποίο είχε σαν θέμα ακριβώς τη μεγάλη επανεκκίνηση των οικονομιών, εξηγεί με ποιο τρόπο η παγκόσμια οικονομία μπορεί στην μεταπανδημική εποχή να είναι πιο βιώσιμη και πιο δίκαιη. Ο Curtis White, συγγραφέας και μέλος της συντακτικής επιτροπής του ιστορικού περιοδικού Lapham’s Quarterly, ισχυρίζεται σε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο πως οι παγκόσμιες ελίτ δεν έχουν την παραμικρή επιθυμία να το κάνουν.

Πολιτισμός

Μα πού βρίσκεται η Διευθύντρια της Πινακοθήκης; «Η κυρία Μαρίνα Λαμπράκη είναι αυτές τις μέρες κάπως σαν το σχέδιο του Μονκάλβο. Όλοι υποψιάζονται ότι κάπου υπάρχει, αλλά αυτό είναι εξαφανισμένο» γράφει δηκτικά η Ναταλί Χατζηαντωνίου. Τί να σημαίνει άραγε αυτό;

Μια εικόνα - χίλιες λέξεις
αγνώστου προέλευσης η φωτογραφία αυτή απεικονίζει ορθόδοξους παππάδες και μουσολυλμάνους μπεκτασι μπαμπάδες (δερβίσηδες) στην Αλβανία των αρχών του περασμένου αιώνα. The Bektashis: A Sufi community that still stands for tolerance despite a long history of persecution
Αφήστε μια απάντηση

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει