Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί την ασφάλιση, το εργατικό κίνημα ανακάμπτει

Είναι στραβό το κλίμα στο COP26, μη-κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την πανδημία, κρίση στη Βόρεια Μακεδονία, νέο πλαίσιο για τις λαϊκές αγορές και AirBnB παντού!

Ο ψίθυρος που ακούγεται δεξιά και αριστερά στον πολιτικό στίβο είναι ότι η κυβέρνηση παίζει εν ου παικτοίς. Δεν συναντά αντιστάσεις ακόμα κι όταν προχωρά σε δομικές αλλαγές, όπως η πώληση της ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση του ΕΟΠΥΥ, ή όταν παραβιάζει η ίδια το νόμο δίνοντας χώρο στη διαφθορά και την αυθαιρεσία. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχει κινητοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, όμως η αριστερά βρίσκεται μάλλον σε μια εσωστρεφή σύγχυση, ή ρίχνει άσφαιρα. Δε συμβαίνει το ίδιο όμως με το εργατικό κίνημα, που πρώτα με την απεργία των διανομέων του efood και τώρα με την απεργία στην COSCO, δείχνει να νικά και να ανακάμπτει. Καθώς η χώρα βγαίνει από μια ακόμα κρίση, ίσως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αφύπνιση. Θα είναι προς όφελος όλων!

Νίκη των εργαζομένων στο λιμάνι της COSCO

Σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους στη COSCO, η οποία θα έχει αντίκτυπο στη δραστηριότητα της εταιρείας και σε άλλες χώρες. Με επιστολή που έστειλε στο σωματείο και σε όλους τους αρμόδιους φορείς η εταιρεία αποδέχεται την αύξηση των εργατικών ομάδων (πόστες), την κατάργηση των κόντρα βαρδιών και τη σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας για τον έλεγχο, την εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Στείλε το Νήμα σε ένα φίλο/μια φίλη

Πανδημία: Η εκκλησία πάνω από την κυβέρνηση;

Η πιο σημαντική παρέμβαση στη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, που εξελίσσεται αναπάντεχα θανατηφόρα, ήταν εκείνη της Εκκλησίας της Ελλάδας! Κάλεσε τους πιστούς και τον κλήρο να τηρούν τα μέτρα προστασίας, μη εισερχόμενοι στους ναούς αν δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν κάνει κάποιου είδους διαγνωστικό τεστ για τον ιό. Η εκκλησία έχει πικρή εμπειρία από την ταχύτητα της εξάπλωσης του ιού, καθώς πέρυσι του Αγ. Δημητριου στη Θεσσαλονίκη οι γιορτές έγιναν εστίες φονικής υπερμετάδοσης. Η κυβέρνηση, παρά τον αυταρχικό της λόγο, υιοθέτησε μια στρατηγική πειθούς (ορθά), όμως άφησε τελείως στο απυρόβλητο την εκκλησία κλείνοντας της πολιτικά το μάτι, αφού την καθιστά υπεύθυνη για ένα μέρος της δημόσιας υγείας. Μοιραία και (ορθά και πάλι) η αντιπολίτευση αντέδρασε, έστω αργά. Μια δημοσκόπηση της Pulse δείχνει ότι το 56% όσων απάντησαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί για τον ιό Covid-19 δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη. Νομίζουμε όμως ότι μια σωστά σχεδιασμένη καμπάνια επικοινωνίας θα μπορούσε ίσως να το περιορίσει αυτό. Εντωμεταξύ τα κρούσματα έχουν αγγίξει τα 7000 ημερησίως (με μικρή σχετικά ακόμα θετικότητα) και οι ΜΕΘ αρχίζουν να φτάνουν στο όριό τους. Από σήμερα η τρίτη δόση είναι διαθέσιμη για όλους. Μη διστάσετε, κάντε τη!


COP 26 χωρίς Σι & Πούτιν

https://www.youtube.com/embed/grsQEv7R8eg?rel=0&autoplay=0&showinfo=0&enablejsapi=0

Με δεδομένη την απουσία του Προέδρου Σι της Κίνας και του Προέδρου Πούτιν της Ρωσίας, και με τον Τζο Μπάιντεν να έχει δεχτεί περιορισμούς στα φιλόδοξα προγράμματα της πράσινης πολιτικής του, το COP 26 (η 26η Σύσκεψη Ενδιαφερομένων – Conference of Parties για την κλιματική αλλαγή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) στη Γλασκώβη, δεν διεξάγεται με τους καλύτερους οιωνούς.

Νιώθει κανείς στα ρεπορτάζ από τη Σκωτία μια ανάγκη να υπερδιαφημιστούν εξαιρετικά φτωχά καλά νέα. Και είναι δύσκολο να παρακάμψει κανείς τόσο τις προειδοποιήσεις της ενδιάμεσης έκθεσης του IPCC τον Αύγουστο, όσο και τη μεγάλη εκτίναξη των εκπομπών ρύπων φέτος στα προ της επιδημίας επίπεδα (και ίσως ακόμα παραπάνω). H Γκρέτα Τούνμπεργκ πάντως δεν έχει εντυπωσιαστεί.

Διαβάστε ακόμα: 

Πολιτική κρίση στη Β.Μακεδονία και ίδωμεν για τις “Πρέσπες”

Η κυβερνητική κρίση που προκλήθηκε από την ήττα του κυβερνώντος κόμματος SDSM στις τοπικές εκλογές και την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ, ανοίγει τον δρόμο ακόμα και για πρόωρες εκλογές στη γειτονική χώρα, κάτι που ζητά ο Πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού VMRO, Χρίστιαν Μιτσκότσκι. Ο ίδιος έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία των Πρεσπών αν και αναγνώρισε πως δεν μπορεί να την απορρίψει μονομερώς.

Οι εξελίξεις στη γείτονα χώρα έχουν καταστήσει επείγουσα την κύρωση των συμφωνιών της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία κατά την αντιπολίτευση, η οποία ζητά την εσπευσμένη συζήτησή τους στη Βουλή. Πάντως, πιθανότερος διάδοχος του Ζάεφ φαίνεται πως είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός σήμερα Νίκολα Ντιμίτροφ, ο οποίος φυσικά θα συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Η άποψη μας: Θέατρο στην Αθήνα, θέατρο και στα Σκόπια με στόχο το χειροκρότημα του συντηρητικού κοινού. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι βασική ασφαλιστική δεικλίδα ειρήνης και ασφάλειας στα νότια Βαλκάνια και το γνωρίζουν όλοι. Όσο περισσότερο γίνει συνείδηση και σε όλη την κυβέρνηση (υπάρχουν εμφανώς δυο γραμμές) πως αυτό το θέμα πρέπει να οριστικοποιηθεί και να κλείσει, τόσο το καλύτερο για όλους. Η σταθερότητα της γειτονικής χώρας είναι η μόνη συμφέρουσα πολιτική για την Ελλάδα.

Όλη η Αθήνα, ένα Airbnb

Πρωτεύουσα των εμπορικών ακινήτων της Ευρώπης, με βάση την προβλεπόμενη πορεία των τιμών και των ενοικίων για το 2022 πρόκειται να γίνει η Αθήνα σύμφωνα με έρευνα της  PwC και του Urban Land Institute για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Οι τιμές στην Αθήνα βρίσκονται στην αρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου, καθώς η υγειονομική κρίση ήρθε πριν η αγορά βγει σωστά από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Όπως έχουμε επισημάνει κεντρικό στοιχείο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης της κυβέρνησης είναι η αγορά ακινήτων, όμως αυτό θα έχει κοινωνικές συνέπειες.

Η ντροπή των επαναπροωθήσεων συνεχίζεται

Στη συνάντηση του Νότη Μηταράκη με τον πρόεδρο της επιτροπής LIBE του ευρωκοινοβουλίου Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκουιλάρ, παίχτηκε για άλλη μία φορά το ίδιο θέατρο. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και τα δημοσιεύματα περί επαναπροωθήσεων μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας, ο  υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας πως στην περίπτωση της Γερμανίδας βουλευτίνας, που υπήρξε η ίδια αυτόπτης μάρτυρας, θα «ερευνήσει» τα αίτια. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι οι επαναπροωθήσεις αποτελούν σταθερή πρακτική των ελληνικών αρχών με τη σιωπηλή συνενοχή των ευρωπαϊκών. Επιπλέον, η κυβέρνηση μετά τις ΜΚΟ στρέφεται τώρα ενάντια σε δικηγόρους που υπερασπίζονται πρόσφυγες.

Πόσο Λαϊκές θα είναι οι Λαϊκές Αγορές

Υπό την αποδοκιμασία φορέων που έχουν σχέση με τις λαϊκές αγορές, κυρίως των παραγωγών, και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προχώρησε στη νομοθέτηση ενός νέου πλαισίου, με κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με την αρχική πρόταση. Διαβάστε: «Το καταστροφικό νομοσχέδιο για τις λαϊκές θα ακυρωθεί από την ίδια την πραγματικότητα». Η κυβέρνηση απαντά πως η κατεύθυνση του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση και ο εξορθολογισμός των λαϊκών αγορών και ένα τμήμα των πωλητών φαίνεται πως συμφωνεί μαζί της.

ΕΟΠΥΥ: Μετασχηματισμός ή ιδιωτικοποίηση;

Το νομοσχέδιο που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση στη βουλή για τον μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ, παρουσιάζεται από την ίδια σαν τομή με σκοπό τον εξορθολογισμό του Υπηρεσιών Παροχής Υγείας. Ο υπεύθυνος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός έχει επισημάνει πως το νομοσχέδιο ακυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Ασφαλιστικού Φορέα Υγείας. Ενώ η Χριστίνα Κοψίνη στην Εφημερίδα των Συντακτών επισημαίνει πως η ιδιωτικοποίηση του ΕΟΠΥΥ είναι προπομπός της ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ .


Σχόλιο: Μια συνέντευξη με πολλά νοήματα

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους ανεμβολίαστους για το τέταρτο κύμα της πανδημίας, αφού υπάρχει πλέον η λύση του εμβολίου, όπως είπε. Προχώρησε όμως και σε άλλους προβληματικούς ισχυρισμούς. Όπως ότι η πανδημία δεν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, επειδή δεν έχουμε πιάσει ακόμα πάτο στην Ε.Ε. Ή ότι το δικαίωμα του θρησκεύεσθαι εξαιρείται από τα περιοριστικά μέτρα. Με τον ίδιο τρόπο βλέπει και τη λειτουργία του κράτους δικαίου: «Είμαστε με τον νοικοκύρη ή με τον διαρρήκτη; Με την αστυνομία ή με τον μπάχαλο» αναρωτήθηκε;

Παρατηρήστε δυο σημεία: Ο ΠΘ δεν απο-πολιτικοποιεί όπως ήλπιζε ένα μέρος της αριστεράς που έσπευσε να συνταχθεί με την επιστημονική κοινότητα (ορθά) καταπίνοντας τον κυβερνητικό εκβιασμό. Τα «λογικά άλματα», οι «αντιφάσεις» στο δημόσιο λόγο του, ο «διχασμός» πάνω στον οποίο επενδύει στοχεύουν στην αξιακή μετατόπιση του ακροατηρίου προκειμένου να το ευθυγραμμίσει με το πολιτικό του αφήγημα. Κι επειδή οι επικοινωνιολόγοι του γνωρίζουν καλά πόσο μικρή αξία έχει η αλήθεια, επενδύουν στην ασφάλεια.

Υπερασπίστηκε την αστυνομία ως θεσμό του κράτους δικαίου τη στιγμή που κατηγορείται περισσότερο ακριβώς για αυτό: το μη σεβασμό του. Εξ’ου και η «διαφωνία» του ΠΘ με τον πατέρα του θα μπορούσε να μεταφραστεί ως εξής: Συμφωνώ μαζί σου, αλλά δεν είναι η υπηρεσία – το εκτελεστικό σώμα ή ο αφηρημένος θεσμός – η πηγή της νομιμοποίησης. Πηγή της ασφάλειας και της εξουσίας είμαι εγώ – είτε εννοεί τον θεσμό ή πραγματικά τον εαυτό του, μιας και έχει την τάση να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις προσωπικά.

Όμως σε ένα κράτος δικαίου δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ο νόμος με τη λογική και το πνεύμα της δημοκρατίας πρέπει να διέπει κάθε θεσμό. Από τον προσωποπαγή Πρωθυπουργό, ως τον απρόσωπο αστυνομικό, το δάσκαλο ή το γιατρό. Γι’αυτό θα συνεχίσουμε να τον αποκαλούμε Ορμπαν του Αιγαίου όσο και αν αρνείται τη ροπή στον αυταρχισμό. – Μ.Τ.

Το Νήμα είναι μια ανεξάρτητη προσπάθεια για ένα νέο Μέσο ενημέρωσης προσαρμοσμένο στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Η συμμετοχή των αποδεκτών των newsletters μάς είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξή του. Περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.

Στείλε το Νήμα σε ένα φίλο/μια φίλη

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης
Περισσότερα

Το ψηφιακό όνειρο ράγισε

«Αυξήσεις μισθών είναι η σωστή απάντηση στην ακρίβεια» - Η έκθεση DESI κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλά στον χάρτη των ψηφιακών δεξιοτήτων - Η συζήτηση για τη CISCO είναι η λάθος συζήτηση
Περισσότερα

Ανάμεσα στη Σάμο, τη Γλασκώβη και το Μινσκ: Ακρίβεια, κλιματική κρίση και πρόσφυγες

Πέφτει η θερμοκρασία (παρότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται), όμως ανεβαίνει η πολιτική αντιπαράθεση καθώς σε όλα τα βασικά μέτωπα φαίνεται πως η κυβέρνηση πράττει... ανάποδα
Περισσότερα

Πόσο κοστίζει η ζωή ενός Ρομά;

Κινητοποιήσεις και γεωπολιτική στις προβλήτες του Πειραιά. Η επίσκεψη της Μέρκελ. Η ατέρμονη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ και η ατέρμονα θανατηφόρα πανδημία

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει