Greek Mafia. Το τελευταίο κεφάλαιο ενός ατελείωτου πολέμου

Η Ελλάδα θεωρειται μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα οργανωμένου εγκλήματος στον αναπτυγμένο κόσμο. Τα βασικά στοιχεία του τελευταίου κεφαλαίου ενος ανηλεούς πολέμου και οι πρωταγωνιστές

Η πρόσφατη συρροή δολοφονιών στο οργανωμένο έγκλημα της Αθήνας (τα “ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ των νονών της νύχτας”, όπως συνήθως περιγράφονται από την Αστυνομία) και γύρω από αυτό, είναι κατά όλους τους ασχολούμενους με το ρεπορτάζ, συνέπεια αναταραχής των ισορροπιών ανάμεσα στις συμμορίες, που ξεκινά με την δολοφονία των Μιχάλη Γιατράκη και Βασίλη Γρίβα το 16-17, και είχε σαν κομβικό γεγονός τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου, τον οποίο θεωρούσε η ΕΛΑΣ ως “νονό των νονών”. Η αποσταθεροποίηση αυτή μαζί με την τακτοποίηση παλαιών λογαριασμών, έχουν οδηγήσει στο κλιμακούμενο φονικό.

Η αδράνεια της αστυνομίας είναι ίσως εξηγήσιμη ως τακτική, έγραφε άλλωστε ο Β.Λαμπρόπουλος στο Βήμα το 2018, στην αρχή της τρέχουσας έξαρσης εκκαθαρίσεων στους κόλπους των Ελληνικών μαφιών (που γενικά θα ήταν σειρά τύπου Κουστουρίτσα γυρίζει το Narcos αν το έβαζε μπροστά για τηλεοπτική σειρά κάποιος με αυτοκτονικό ιδεασμό):

«Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι σε θέση να γνωρίζουν τους δράστες (κυρίως Αλβανοί) και τους εντολείς αυτών των δολοφονιών. Ωστόσο η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων όπως και τα… οφέλη από τη διαδικασία “αυτοκάθαρσης” του κόσμου της νύχτας λειτουργούν αποτρεπτικά στην πλήρη διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων» έγραφε χαρακτηριστικά.

Ο εν εξελίξει πόλεμος συμμοριών δεν είναι φυσικά ο πρώτος. Παρόμοια έκρηξη εκτελέσεων και ξεκαθαρισμέτων είχαμε και την περίοδο 2007-2009, το 2000, τις δεκαετίες 1980-90, με αλλεπάλληλεςδολοφονίες κ.ο.κ.

Η Ελληνική μαφία (τουλάχιστον η Ελληνική Μαφία της Αθήνας) βρίσκεται σε ένα αέναο πόλεμο μεταξύ των φατριών της.

Μιλάμε για οργανώσεις με πολιτικές, δικαστικές και αστυνομικές “άκρες”, το σκοτεινό κομμάτι ενός πλέγματος εξουσίας το οποίο κανένας δεν έχει προσπαθήσει να ξεδιαλύνει…

Πέρασαν πάνω από 20 χρόνια άλλωστε για να αποδειχθεί πως οι δράστες της δολοφονίας ενός από τους “αρχηγούς” του Αθηναϊκού υποκόσμου, είχε γίνει – «ιδιωτικώς» – από αστυνομικούς.

Δεν είναι τυχαίο πως πολλά δημοσιεύματα στο εξωτερικό παρουσιάζουν την Ελλάδα σαν μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα οργανωμένου εγκλήματος στον αναπτυγμένο κόσμο.

Το πρόβλημα με αριθμούς:

Ο Χάρτης της Ελληνικής Μαφίας [ΣΚΑΪ ]

  • Σε τέσσερις βασικές ομάδες και τέσσερις υποομάδες χώριζε το διαβιβαστικό του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής το 2011, τα 217 άτομα τα οποία φέρονται ως νονοί και μπράβοι της νύχτας. Η σχετική λίστα με τα ονόματα

  • 500 ονόματα στο υπόμνημα που παρέδωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα.

  • «Βόρειοι» και «Νότιοι». Χωρισμένοι σε 15 φατρίες και 8 υποομάδες

  • 350 «πρωταγωνιστές» και 250 «βοηθητικοί»

  • Από το 2009 έως 2021, σε μία 12ετία εκτελέστηκαν:45 συμβόλαια θανάτου & πάρα πολλές απόπειρες

  • Τα τελευταία 4 χρόνια είχαμε 22 δολοφονίες και 6 απόπειρες

  • Τους τελευταίους 5 μήνες, 5 δολοφονίες, 

  • 14 συμβόλαια θανάτου με καλάσνικοφ την τελευταία 4ετία

  • Το 2019 ο Ελεύθερος Τύπος έγραφε για 11 (αγνοείστε τον τίτλο) νεκρούς “νονούς της νύχτας” σε μια δεκαετία

Διαβάστε σχετικά:

Η λίστα των εκτελέσεων

Και φυσικά τον Απρίλιο του 2021, η δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει