Δύο του Σεπτέμβρη, έκλεισε μια εποχή

Μικρό αφιέρωμα στο Μίκη, εκ δεξιών τα πυρά για τον ανασχηματισμό, ήταν πράγματι ο φετεινός, χειρότερος καταγεγραμένος καύσωνας σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο

Η 3η του Σεπτέμβρη είναι μια ιστορική ημέρα. Το 1843 ο Συνταγματάρχης Καλλέργης ηγήθηκε εξέγερσης που ανάγκασε τον Όθωνα να παραχωρήσει το πρώτο Σύνταγμα, αφού ως τότε κυβερνούσε ελέω Θεού. Είναι όμως και η ημέρα κατά την οποία, 47 χρόνια πριν, ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε τη διακήρυξη της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ένα ιδιαίτερα προωθημένο μανιφέστο για τα σημερινά δεδομένα, που μιλούσε για εθνική ενότητα στην προοπτική της δημιουργίας μιας λαϊκής δημοκρατίας. Η σύμπτωση της φετινής επετείου με το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη μάς φέρνει ξανά σε θέση αναστοχασμού ενός παρελθόντος που μοιάζει μακρινό, όμως ίσως δεν είναι.

Τριήμερο πένθος για τον Μίκη Θεοδωράκη

Πολλώ, μάλλον, που ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε χθές από τη ζωή με μια κίνηση ιστορικής σημασίας. Με επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, απεσταλμένη ήδη από τον Οκτώβριο του 2020, την οποία ο Γ.Γ. του ΚΚΕ δεν αποκάλυψε παρά μόνο την ημέρα του θανάτου του Μίκη, ο μεγαλύτερος Έλληνας μουσικοσυνθέτης του 20ού αιώνα δηλώνει ότι φεύγει από τη ζωή σαν κομμουνιστής και ζητά από το κόμμα να αναλάβει την κηδεία του. 

Μέσα στα χιλιάδες αφιερώματα και τις δηλώσεις του πολιτικού κόσμου, αναμφίβολα ξεχωρίζει η δήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε μια σπάνια επίδειξη τρυφερότητας και ρομαντισμού, η ΚΕ «υιοθετεί» τον μουσικοσυνθέτη και τον τοποθετεί στο κάδρο με τις ιστορικές μορφές του κόμματος. «Η μεγάλη τέχνη είναι πολιτική, είτε θέλει ο δημιουργός της, είτε όχι», γράφει χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στη Μητρόπολη Αθηνών από τις 7 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου.

Ξεχωρίσαμε:
 • Ο Σουλφού Λιβανελί, συνθέτης και εργάτης της ελληνοτουρκικής φιλίας μαζί με τον Μίκη, δημοσίευσε σειρά απο tweets με τα οποία θρηνεί για τον φίλο και σύντροφο. 
 • Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν άφησε μόνο ορισμένα από «τα ωραιότερα τραγούδια που γράφτηκαν για το Ολοκαύτωμα», αλλά συνέθεσε και τον εθνικό ύμνο των Παλαιστινίων μετά από πρόσκληση του Γιασέρ Αραφάτ:
 • Ήταν εκείνος που έφερε την ποίηση στα χείλη των λαϊκών στρωμάτων 
 • H νεκρολογία των New York Times. Πιο ψύχραιμη από οτιδήποτε θα διαβάσετε στον ελληνικό Τύπο.
 • Η ενότητα των Ελλήνων επετεύχθη: «Συνέζευξε το λαϊκό με το λόγιο πριν το ένα εκπέσει σε εύπεπτο τυποποιημένο προϊόν για μαζική κατανάλωση και το άλλο γίνει μέσο επιδεικτικής διαφοροποίησης των νεόπλουτων από την απαίδευτη μάζα» – Γράφει ο Δημήτρης Τσίρκας στο Press Project

Ο ανασχηματισμός κατέληξε σε φιάσκο

Προχειρότητα, μικροπολιτικοί υπολογισμοί και κακοί χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης, αμηχανία που δημιούργησε απορίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν τελικά σε φιάσκο τον πολυσυζητημένο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το έδαφος για μια τολμηρή διεύρυνση δημιούργησε η συζήτηση στη Βουλή για τα καμμένα την περασμένη εβδομάδα, όπου φάνηκε ότι μπορούσε να επιδιωχθεί συναίνεση με μετακίνηση της κυβέρνησης σε ένδειξη αναγνώρισης των λαθών της:

Το tweet του Αμερικανού πρέσβη

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι τα θέματα Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας τάξης αποτελούν αχίλλειο πτέρνα που χαλάει την εικόνα της κυβέρνησης δημοσκοπικά αλλά και στο εξωτερικό. Ωστόσο, ο πολιτικός χειρισμός ήταν καταστροφικός, αφού δεν είχε εξασφαλιστεί η συγκατάθεση του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητό πως θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα ένας υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης στην παρούσα, χωρίς να μιλήσει απευθείας ο σημερινός Πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και πρώην Πρωθυπουργό. 

Τελευταία λέξη στο πρωτοσέλιδο της Αυγής το όνομα του πρώην υπουργού!

Πυρά εκ δεξιών – τρία σχόλια

1. Παραιτηθείτε κύριε Μητσοτάκη «ουδείς εχέφρων άνθρωπος δύναται να πιστέψει ότι υπήρχε περίπτωση ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν άτυπος σύμβουλος του Τσίπρα, να συμμετάσχει σε δεξιά (λέμε τώρα) κυβέρνηση ως προπομπός μιας συναίνεσης που θα ενίσχυε τον Μητσοτάκη και θα χαντάκωνε τον Τσίπρα» – Antinews

2. Black Box: Του ενός λεπτού ο υπουργός, η νίκη του Βαρδή και ο… σεισμός που έφυγε ο Ζαββός! «Η ουσία, φιλελεύθεροι και φιλελεύθερές μου, είναι ότι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, παρά το φιάσκο με τα μπρος-πίσω του Ευάγγελου Αποστολάκη, κέρδισε πολλούς πόντους σε αυτή την κυβέρνηση» – Liberal

3. Τελικά μείναμε με την τοποθέτηση Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας και την ενίσχυση της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, κάτι που έχει ηδη προκαλέσει θόρυβο διεθνώς. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Θ. Πλεύρης είναι ο τρίτος υπουργός της κυβέρνησης που απολογειται για το πολιτικό του παρελθόν, που εκθέτει τη χώρα:


Λιγότεροι τελικά οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί σε διαθεσιμότητα

6.412 πράξεις αναστολής λόγω μη εμβολιασμού έχουν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας.

Η Δανία σημαίνει λήξη συναγερμού για τον COVID-19 

Με το 81% εμβολιασμένο και σχεδιασμό να φθάσει στο 95% ως τα τέλη Οκτωβρίου, η Δανία βγάζει τις μάσκες και ανοίγει όλες τις δραστηριότητές στις 10 Σεπτεμβρίου. Φυσικά οι μεταλλάξεις μπορεί να ανατρέψουν αυτή την πολιτική. Σύμφωνα με  έρευνα του European Council on Foreign Relations που δημοσιεύτηκε την 1η Σεπτέμβρη, η κρίσιμη παράμετρος επιτυχίας της Δανίας είναι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση η οποία μεταφράζεται σε εμπιστοσύνη στα μέτρα με αίσθηση σχετικής ελευθερίας, μικρή ή καθόλου οικονομική ζημιά και εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας. Χαμηλά στους δείκτες αυτούς σκόραραν η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ισπανία, ενώ ψηλά η Δανία και η Γερμανία. 


Ανταπόκριση από την Καμπούλ

 • Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση στον ελληνικό Τύπο ότι το Ισλαμικό Κράτος και οι Ταλιμπάν συνεργάζονται. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ομάδες με διαφορετικά πιστεύω και σκληρή αντιπαράθεση. Στις 27 Αυγούστου, ο Καναδός δημοσιογράφος Matthieu Aikins, κάνει ανταπόκριση στο daily, το καλύτερο ειδησεογραφικό podcast αυτή τη στιγμή, για τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. 

Ακούστε (25’): The Daily – The bombings at the Kabul Airport

 • Ο ίδιος δημοσιογράφος κυκλοφόρησε μόλις ένα βιβλίο στις ΗΠΑ για το ταξίδι των Αφγανών προσφύγων, έχοντας περάσει ο ίδιος τα σύνορα τεσσάρων χωρών, μεταξύ αυτών και το Αιγαίο σε βάρκα, ως «πρόσφυγας». 
 • Οι βιβλικές εικόνες της εξόδου από το Αφγανιστάν που μετέδωσε η Daily Mail την 1η Σεπτεμβρίου θα βάλουν σε δοκιμασία, σύντομα, τον Τουρκικό φράχτη στα σύνορα με το Ιράν, αλλά ίσως και τον ελληνικό στον Έβρο:

Προσέξτε και αυτά:

 • Η Αμάλ στην Αθήνα: Μετά τα ξενοφοβικά επεισόδια στη Λάρισα, η μαριονέτα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έφτασε στην Αθήνα. Δυστυχώς και στην Αθήνα η μεγάλη μαριονέτα δέχτηκε επίθεση απο ακροδεξιούς, ενώ η αστυνομια ακύρωσε την περιφορά της κούκλας απο τις προσφυγικές γειτονιές της Αθήνας. Εχτές, Παρασκευή, η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, άσκησε σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις απελάσεις και τις επιστροφές. Είναι κατανοητό γιατί η πορεία μιας μεγάλης μαριονέτας που συμβολίζει τους πιο αδικημένους και ευάλωτους ανθρώπους αυτού του κόσμου φοβίζει τόσο ορισμένους:
 • Αλλεπάλληλοι σεισμοί μεσαίου μεγέθους την τελευταία εβδομάδα: Ο τελευταίος είχε επίκεντρο στα Δερβενοχώρια, αλλά έγινε αισθητός στην Αττική και είχε μέγεθος 3,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
 • Ο φετεινός, χειρότερος καταγεγραμένοςκαύσωνας και επισήμως πλέον σύμφωνα με άρθρο της διευθύντριας ερευνών του Αστεροσκοπείου
 • Ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος στα Αμερικανικά χρηματιστήρια: Η Αγγελική Φράγκου δημιούργησε μόλις το μεγαλύτερο στόλο στο NYSE με 140 καράβια 15 διαφορετικών τύπων – κυριως κοντέινερ και τάνκερ. 
 • Το facebook θέλει λιγότερη πολιτική: Αποκλειστικό δημοσιεύμα του Axios κάνει λόγο για αλλαγές στο αλγόριθμο του facebook με σκοπό να μειωθεί η διακίνηση πολιτικού περιεχομένου. Στο μεταξύ πρόστιμο 267 εκατομμυρίων δολαρίων επέβαλε η Ιρλανδική Αρχή Προστασιας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για παραβίαση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τα προσωπικά δεδομένα. Το βασικό πρόβλημα είναι η παροχή δεδομένων σε τρίτους με πρώτο το facebook.

Ο «Άνθρωπος του Θεού» διχάζει κοινό και κριτικούς: Η ταινία που παίζεται αυτές τις μέρες στις Αθηναϊκές αίθουσες ειναι sold out παρότι έχει ένα αστέρι στο Αθηνόραμα! Τα πιο ενδιαφέροντα κείμενα που διαβάσαμε είναι θεολογικά και όχι κριτική κινηματογράφου.
Το Νήμα είναι μια ανεξάρτητη προσπάθεια για ένα νέο Μέσο ενημέρωσης προσαρμοσμένο στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Η συμμετοχή των αποδεκτών των newsletters μάς είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξή του. Περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.
Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης
Περισσότερα

Το ψηφιακό όνειρο ράγισε

«Αυξήσεις μισθών είναι η σωστή απάντηση στην ακρίβεια» - Η έκθεση DESI κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλά στον χάρτη των ψηφιακών δεξιοτήτων - Η συζήτηση για τη CISCO είναι η λάθος συζήτηση
Περισσότερα

Ανάμεσα στη Σάμο, τη Γλασκώβη και το Μινσκ: Ακρίβεια, κλιματική κρίση και πρόσφυγες

Πέφτει η θερμοκρασία (παρότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται), όμως ανεβαίνει η πολιτική αντιπαράθεση καθώς σε όλα τα βασικά μέτωπα φαίνεται πως η κυβέρνηση πράττει... ανάποδα
Περισσότερα

Πόσο κοστίζει η ζωή ενός Ρομά;

Κινητοποιήσεις και γεωπολιτική στις προβλήτες του Πειραιά. Η επίσκεψη της Μέρκελ. Η ατέρμονη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ και η ατέρμονα θανατηφόρα πανδημία

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει