Αναστολή ή απόλυση τελικά;

Η πολυφωνία υπουργών της κυβέρνησης αποκαλυπτική των σχεδιασμών της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση άνοιξε επισήμως και ρητά θέμα απολύσεων ως συνέπεια της μη συμμόρφωσης με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς που προς το παρών αφορούν σε εργαζομένους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς. Διαφορετικοί υπουργοί ανοιγοκλείσαν το πολύ σοβαρό ζήτημα, δημιουργώντας πλήρη σύγχυση.

Την αρχή έκανε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου (Open) που δήλωσε ότι «αυτό που σχεδιάζουμε τώρα είναι αυτή η άδεια άνευ αποδοχών να έχει ένα ταβάνι -λέμε τώρα ενός μήνα- και, μετά, τώρα ο εργοδότης να μπορεί να πει: Μετά από έναν μήνα που ο εργαζόμενος στη δομή μου δεν έχει κάνει ακόμα εμβόλιο, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ικανός να προστατεύσει τους ωφελούμενούς μου. Άρα, μετά από αυτόν τον ένα μήνα – αλλά ξαναλέω δεν έχουμε καθορίσει ακόμα το χρονικό περιθώριο- να μπορεί να απολυθεί αυτός ο άνθρωπος».

Την ίδια ώρα, σε άλλο κανάλι (ΑΝΤ1), ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έλεγε το αντίθετο: «Δεν απολύεται κανένας, αλλά λέμε άδεια άνευ αποδοχών, διότι ακριβώς αποτελεί εκεί πέρα η παρουσία τους, έτσι όπως εξελίσσεται το πράγμα, αντικειμενικά και με βάση τα δεδομένα της επιστήμης, κίνδυνο για τους άλλους. Δεν θες να κάνεις εμβόλιο, μην κάνεις, αλλά τουλάχιστον πήγαινε στην άκρη για λίγο, να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Στην αντίθετη κατεύθυνση ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης συντασσόταν με τις δηλώσεις Μιχαηλίδου (Open) λέγοντας ότι «Ένας υγειονομικός ή ένας εργαζόμενος σε μονάδες ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες (sic), ο οποίος αποφασίζει ότι δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο, άρα γνωρίζει ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αυτού του οποίου φροντίζει, προφανώς είναι ακατάλληλος για αυτή τη δουλειά».

Ακολούθησε, η Δ. Μιχαηλίδου που υποχρεώθηκε άνωθεν να πάρει πίσω τη δήλωσή της, λέγοντας ότι «η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων με απολύσεις, ήταν λάθος» και ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού, με απόλυση». Την ίδια ώρα, συνεργάτες του πρωθυπουργού την «άδειαζαν», λέγοντας ότι ήταν «εκτός γραμμής» και ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων.

Παρά την ανασκευή όμως της υφυπουργού Εργασίας, ήρθε μετά ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, να ξαναθέσει θέμα απολύσεων, λέγοντας (ρ/σ ΣΚΑΪ) ότι «για μένα η έννοια της αναστολής είναι απλώς μία έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής, αλλά εν συνεχεία είναι προφανές ότι αυτό θα αποτελεί μία υγειονομική υποχρέωση. […] Άρα λοιπόν, αυτές οι υποχρεώσεις οι υγειονομικές, που συνδέουν ορισμένα επαγγέλματα, θα υπάρξουν ως υποχρέωση και για την αντιμετώπιση της πανδημίας για ορισμένα επαγγέλματα. Αν κάποιος δεν έχει αυτές τις προϋποθέσεις, είναι προφανές ότι θα βρίσκεται σε παραβίαση της συμβάσεως εργασίας του». Και στη ρητή ερώτηση περί απόλυσής του, απάντησε καταφατικά.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα θέτει το πλαίσιο αναφορικά με τις αναστολές αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει