Αυξήσεις-σοκ στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, η Β. Μακεδονία αλλάζει τα διαβατήρια της

Είναι κάποιες μέρες που η πραγματικότητα ερμηνεύεται με έναν τρόπο που εμπεριέχει το αντίθετό του. Δεν μπορεί να σημαίνει για όλους τα ίδια.

Στο θέμα της αύξησης των τιμών του ρεύματος, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να πει ότι η απολιγνιτοποίηση δεν είναι ένα μέτρο στη σωστή κατεύθυνση; Για τη μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να ανησυχούμε ή κάνει καλά η κυβέρνηση που αίρει τα μέτρα προστασίας; Τελικά τι θέλει ο Ζάεφ; Να συμμορφωθεί με την Συμφωνία των Πρεσπών ή να την εκμεταλλευτεί; Και η ΕΕ που ζητάει τη διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο, μας στηρίζει ή μας δουλεύει; Στο Ελληνικό θα γίνει το πιο σύγχρονο κατασκευαστικό πρότζεκτ στην Ευρώπη ή μήπως απλώς δώσαμε στον Λάτση το καλύτερο οικόπεδο για κατοικίες; Και τελικά, ξέφυγε το κόστος των μέτρων στήριξης για την πανδημία ή δίνουμε τα λιγότερα στην Ευρώπη; “Is it you or is it ΑΙ?”, για να παραφράσσω τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην εγκατάσταση που σας προτείνουμε να επισκεφθείτε στο Πεδίον του Άρεως. Τα συμπεράσματα δικά σας.


Δεν είναι κάποια ειρωνεία της τύχης το γεγονός ότι οι ημέρες με τις υψηλότερες θερμοκρασίες του χρόνου, ημέρες καύσωνα, συμπίπτουν μετις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα των τελευταίων δύο ετών. Σύμφωνα με την Εφημερίδα Συντακτών η οποία ανέδειξε το θέμα, η βασική αιτία της αύξησης που φαίνεται να ανέρχεται σε 100% από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι η απολιγνιτοποίηση. Η αλλαγή του μείγματος ενέργειας υπέρ του φυσικού αερίου έχει εκθέσει τη χώρα στη μεταβλητότητα των τιμών αερίου και πετρελαίου παγκοσμίως. Και οι τιμές αυξάνονται όταν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση

Η διαρκής άνοδος της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποκορύφωμα το χθεσινό ρεκόρ των 128,15 ευρώ/MWh ενεργοποιεί τις ρήτρες αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας των ιδιωτών παρόχων, ρήτρα που τον Σεπτέμβριο θα εκτινάξει το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές.

Βεβαίως η ΔΕΗ έχει ήδη εξαγγείλει από τον χειμώνα ότι θα προχωρήσει σε μείωση των τιμών κατά 30% από τον Αύγουστο, όμως ακόμα και έτσι υπολογίζεται πως οι καταναλωτές θα υποστούν μία αύξηση της τάξης του 20%. Αυτά σε συνέχεια των αυξήσεων κατά 20% από τον Σεπτέμβριο του 2019 και με τα υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας (και της ΔΕΗ).

Όπως λένε στο Νήμα παράγοντες που γνωρίζουν την αγορά, η κατάρρευση των τιμών των καυσίμων το πρώτο εξάμηνο του 2020, δεν μετακυλίστηκε στους καταναλωτές, παρότι ορισμένοι προμηθευτές πουλούσαν έως τέσσερις (4) φορές πάνω από την τιμή χονδρικής. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα πως σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) την περίοδο 11 Μαρτίου με 16 Μαΐου 2021, το 85,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος είναι δυσνόητοι λόγω του πλήθους των χρεώσεων που συμπεριλαμβάνονται. Ακόμη, δύο (2) στους τρεις (3) καταναλωτές (ποσοστό 63,6%) δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό του. Ακόμα, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν φουσκωμένους λογαριασμούς γιατί την 1η Ιουλίου ξεκινά η εφαρμογή της ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά, με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020.

Κορωνοϊός: Πόσο απειλητική είναι η μετάλλαξη Δέλτα;

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν τοπικά lockdown, μετά την είδηση ότι στην Κρήτη εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού που έχει θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα.

Βέβαια την ίδια ώρα η Πολιτική Προστασία προχωρά στην αντίθετη κατεύθυνση, αίροντας την υποχρεωτικότητα του PCR test για όσους εισέρχονται στη χώρα και επιτρέποντας την είσοδο ακόμα και με Rapid test. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις έχει καταγγελθεί η χρήση πλαστών τεστ από ταξιδιώτες. Στο θέμα παρενέβη ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτηση του στο facebook όπου έγραψε ότι διαμορφώνονται δύο τάσεις γύρω από τη μετάλλαξη Δέλτα:

α) χώρες όπως η Ρωσία και η Ινδονησία με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση νέων κρουσμάτων και αύξηση της θνητότητας

β) χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων αλλά ελάχιστη αύξηση της θνητότητας 

Ο καθηγητής κάλεσε εκ νέου τον κόσμο να εμβολιαστεί εφόσον έχει τη δυνατότητα.

H Βόρεια Μακεδονία αλλάζει τα διαβατήριά της

Διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε ένα tweet του Ζόραν Ζάεφ που μιλούσε για Μακεδόνες ποδοσφαιριστές. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε απειλώντας να παγώσει τρία πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να εμποδίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Προχθές σε συνέντευξή του στην ιδιωτική τηλεόραση Telma, ο Ζάεφ ανακάλεσε λέγοντας πως απαιτούνται αλλαγές σε πολλά επίπεδα, μεταξύ των οποίων και ο αθλητισμός. «Αναμφίβολα, όλοι οι μη κυβερνητικοί φορείς, δηλαδή οι νομικές οντότητες του ιδιωτικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών επιχειρήσεων και των σωματείων, πρέπει να συμμορφωθούν, εφ’ όσον λαμβάνουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Σήμερα η γειτονική χώρα προχώρησε σε αλλαγή των διαβατηρίων της, καθ’ εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Διπλωματία της μη-λύσης

Άλλη μια χλιαρή διατύπωση για τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, περιλαμβάνει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έληξε την περασμένη Πέμπτη, 24/6 Το αρχικό σχέδιο ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τελικά, αντικαταστάθηκε από την πρόταση ότι πρέπει να «διατηρηθεί η αποκλιμάκωση». ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο για άλλη μία χαμένη ευκαιρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί το γεγονός ότι η Τουρκία πιέζεται διεθνώς αλλά ασκεί μια διπλωματία της «μη λύσης».

Ελληνικό: 1.000 κατοικίες επιπλέον και μετά ουρανοξύστες

Υπεγράφη χθες η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στην Lamda Development του Ομίλου Λάτση με την καταβολή των πρώτων 300 εκατομμυρίων (από τα 914 που είναι το συνολικό τίμημα) στο ΤΑΙΠΕΔ. Τον Ιούλιο αναμένεται να εκδοθούν οι προκηρύξεις για τα πρώτα έργα, τα οποία όμως δεν θα αφορούν τελικά τον ουρανοξύστη Marina Τower όπως αναμενόταν, αλλά 1.000 επιπλέον κατοικίες στην περιοχή του Αγίου Κοσμά. Να σημειωθεί πως στο αρχικό πλάνο προβλέπονταν 400 κατοικίες οι οποίες θα κατασκευάζονταν στη δεύτερη φάση του έργου.

Ξέφυγε το κόστος των μέτρων στήριξης για το 2021 – καμία έκπληξη

Η πανδημία «φούσκωσε» κατά 8,3 δισ. ευρώ τον λογαριασμό του Δημοσίου για τα μέτρα στήριξης το 2021. Η διόγκωση του κόστους για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την κρίση αύξησε κατά 5,474 δισ.ευρώ το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Διαμορφώθηκε στα 16,990 δισ. ευρώ ή στο 9,9% του ΑΕΠ, έναντι 11,561 δισ. ευρώ ή 6,7% του ΑΕΠ που προβλεπόταν στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είχαν καταγγελθεί ως αισιόδοξες επανειλημμένα, αλλα και ότι η χώρα αναμένεται να επιστρέψει σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας το 2023.

Περιορισμοί στη διαφήμιση για την πολιτική τον τζόγο και αλκοόλ στο YouTube

Το YouTube, η υπηρεσία διαμοιρασμού βίντεο της Google, ανακοίνωσε στις 14/6 πως θα πάψει να δίνει τον κεντρικό διαφημιστικό χώρο της υπηρεσίας (masthead) σε πολιτικές διαφημίσεις. Η απαγόρευση εκτός από την πολιτική, αφορά και τον τζόγο, το αλκοόλ και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το Google είχε συνολικά επιβάλλει απαγόρευση πολιτικών διαφημίσεων -μόνο στις ΗΠΑ- μετά την έφοδο των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, απαγόρευση που διήρκησεμέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Αν έχετε μείνει στην Αθήνα

You and AI στο Πεδίον του Άρεως

Μια γιγαντοοθόνη προβάλλει αληθινές και ψεύτικες selfies στο Πεδίον του Άρεως σε μια εγκατάσταση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με τίτλο «You and AI».Η εγκατάσταση ανήκει στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «You and Artificial Intelligence» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από το σπίτι

Δεν είναι πολύ γνωστό, αλλά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο πρωτοποριακά φεστιβαλ στον κόσμο χάρη στην κληρονομιά που άφησε ο ιστορικός του διευθυντή, Δημήτρης Εϊπίδης. Φέτος είναι όλο online και μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς από το σπίτι του. 

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης
Περισσότερα

Το ψηφιακό όνειρο ράγισε

«Αυξήσεις μισθών είναι η σωστή απάντηση στην ακρίβεια» - Η έκθεση DESI κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλά στον χάρτη των ψηφιακών δεξιοτήτων - Η συζήτηση για τη CISCO είναι η λάθος συζήτηση
Περισσότερα

Ανάμεσα στη Σάμο, τη Γλασκώβη και το Μινσκ: Ακρίβεια, κλιματική κρίση και πρόσφυγες

Πέφτει η θερμοκρασία (παρότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται), όμως ανεβαίνει η πολιτική αντιπαράθεση καθώς σε όλα τα βασικά μέτωπα φαίνεται πως η κυβέρνηση πράττει... ανάποδα
Περισσότερα

Πόσο κοστίζει η ζωή ενός Ρομά;

Κινητοποιήσεις και γεωπολιτική στις προβλήτες του Πειραιά. Η επίσκεψη της Μέρκελ. Η ατέρμονη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ και η ατέρμονα θανατηφόρα πανδημία

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει