Γυναικοκτονία το έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Μία έντονη εβδομάδα στην οποία επικράτησε η συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και η αποκάλυψη του δολοφόνου της 20χρονης Κάρολαϊν στα Γλυκά Νερά που ήταν ο ίδιος ο σύζυγος της!

Το θέμα που κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση δεν είναι άλλο από το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και την αποκάλυψη ότι ο δολοφόνος της εικοσάχρονης Κάρολαϊν ήταν ο ίδιος ο σύζυγός της.

Ακούγεται σε όλες σχεδόν τις συζήτησεις η άποψη ότι από την αρχή φαινόταν ποιος είναι ο δολοφόνος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τα ΜΜΕ ως ο Έλληνας Pistorius. Οι εκφράσεις του, το στήσιμο της σκηνής δολοφονίας, η βολική δικαιολογία των αλλοδαπών κακοποιών που ενεργοποιούσε τα ξενοφοβικά συναισθήματα της κοινής γνώμης αποδείχτηκε ότι ήταν απλώς ένας αντιπερισπασμός που έστησε προκειμένου να καλύψει την αποτρόπαιη πράξη του.  

Τα στοιχεία που οδήγησαν στην εξιχνίαση

Ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Kαλλιακμάνης είπε στο ΣΚΑΪ ότι η πρώτη εντύπωση των αστυνομικών που μπήκαν στο σπίτι στα Γλυκά Νερά ήταν ότι εκείνος ήταν ο δράστης, όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ.

Αρνητική εντύπωση έκανε η αναφορά του συνδικαλιστή της αστυνομίας Σταύρου Μπαλάσκα ο οποίος δήλωσε στο Mega πως εάν ο δολοφόνος είχε καλέσει επιτόπου την αστυνομία θα καταδικαζόταν με τέσσερα χρόνια φυλακή για δολοφονία εν βρασμώ ψυχής. Εναντίον του διατάχθηκε ΕΔΕ.  

  • Τα στοιχεία που οδήγησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης προήλθαν από τα smartwatches που φορούσαν τόσο ο δράστης όσο και το θύμα του, τα οποία κατέγραφαν τους καρδιακούς σφυγμούς και τα βήματα του ζευγαριού. 

  • Ακόμα, η αφαίρεση της κάρτας μνήμης από τις κάμερες ασφαλείας και οι κλήσεις από το κινητό τηλέφωνο του δράστη στο διάστημα κατά το οποίο θα έπρεπε να είναι δεμένος σύμφωνα με τη δική του αφήγηση, πρόδωσαν την ενοχή του..

Ωστόσο, σοκάρει το γεγονός ότι τα κοινωνικά στοιχεία της τραγικής αυτής ιστορίας δεν αξιολογήθηκαν ποτέ ως σημαντικά εξαιτίας γνωστών προκαταλήψεων και της απουσίας προστατευτικών δομών για τα θύματα.

Η κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης δεν ήθελαν να πιστέψουν ότι ένας νέος, πετυχημένος και ευκατάστατος Έλληνας μπορεί να προέβη σε μία τόσο αποτρόπαιη πράξη, αλλά αντίθετα προτίμησαν την κατασκευή ενός ακόμα αποδιοπομπαίου τράγου, μιας υποτιθέμενης συμμορίας αλλοδαπών, κατά την εκδοχή του ίδιου του δράστη.

«Αναμένουμε δημόσια συγγνώμη από τα εγχώρια ΜΜΕ για το διασυρμό» Σχετικά με την κάλυψη της υπόθεσης απο τα Media εξέδωσε ανακοίνωση η Κοινότητα Αλβανών Μεταναστών

Γυναικοκτονία

Τα στοιχεία της υπόθεσης δείχνουν ατομική ψυχοπαθολογία αλλά και αναδεινύουν μία κοινωνική συνθήκη που συναντάται συχνά σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας από άνδρες ενάντια σε γυναίκες. Η μεγάλη διαφορά ηλικίας, η έναρξη της σχέσης όταν ακόμα η Κάρολαϊν ήταν ανήλικη, η αποκοπή από την οικογένειά της, τις σπουδές και τον κοινωνικό της κύκλο φαίνεται πως συνέβαλαν στο έγκλημα. Αντίστοιχα, προκαλεί σοκ το γεγονός ότι μία ακατάλληλη «σύμβουλος ψυχικής υγείας» φέρεται να κάλυπτε τη χειραγώγηση πού υπέστη η νεαρή Κάρολαϊν προτού δολοφονηθεί.

Σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα κατά μέσο όρο, 137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο από τον σύντροφό τους ή από κάποιον που γνωρίζουν. Το 2017 επτά γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Ελλάδα από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, το 2016 και το 2018 οι δολοφονίες γυναικών από συγγενικό τους πρόσωπο έφταναν τις 13 σε κάθε έτος και το 2019 είχαν καταγραφεί 10 γυναικτονίες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι νέος νόμος για την συνεπιμέλεια των παιδιών των χωρισμένων οικογενειών που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, όπως καταγγέλλεται από φεμινιστικές οργανώσεις, δημιουργεί τις συνθήκες για περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και εγκληματικότητας. 


Σχόλιο/Αποψη: Όλοι αυτοί που σκίζουν γενικότερα τα ιμάτιά τους για την υπογονιμότητα και την υπογεννητικότητα (γιατί αυτά συνήθως… πάνε πακέτο), έχουν άραγε σκεφτεί ποτέ ποιος είναι ο μισθός μιας γυναίκας 20-30 ετών στην Ελλάδα; Γράφει ο Νεκτάριος Αξιώτης


Επιτροπή Βιοηθικής: Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνoηθικής η οποία υπάγεται στον Πρωθυπουργό δημοσίευσε σήμερα τη σύσταση της βάσει της οποίας η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μπορεί να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες και για περιορισμένο χρόνο.  

Διαβάστε τη γνωμοδότηση της: εδώ 

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες χώρες αποφεύγουν να καταστήσουν τον εμβολιασμό υποχρεωτικό και προτιμούν την παροχή κινήτρων προκειμένου να γίνονται σεβαστά τα ατομικά και συνταγματικά δικαιώματα. Οι θάνατοι από την πανδημία του κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια παγκοσμίως την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ ακόμα πολλές χώρες δυσκολεύονται να προμηθευτούν εμβόλια. Είναι επιστημονικά σαφές ότι αν δεν εμβολιαστεί το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού σε ποσοστό άνω του 50% ή πανδημία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται. Ήδη τα στοιχεία από την “ινδική” μετάλλαξη (πλέον μετάλλαξη «δέλτα») είναι ανησυχητικά σχετικά με την τροπή που έχει πάρει η ασθένεια. Στη Σύνοδο Κορυφής των G7 ανακοινώθηκε πως θα δωρηθούν τουλάχιστον 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων ως τα μέσα του 2022 σε φτωχότερες χώρες. 


Πολακιάδα… επεισόδιο #3123

Αυτή τη φορά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας δεχόμενος επίθεση όχι μόνο από τον πρωθυπουργό και στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και από το ίδιο του το κόμμα. Με ανάρτηση του στο facebook ενημέρωσε το κοινό του ότι δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο πριν το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη γιατί βρίσκεται ακόμα στη φάση 3 των κλινικών ερευνών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν άγνωστες ακόμα επιπλοκές. Η στάση του θεωρήθηκε προσβλητική και υπονομευτική για το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Στο θέμα παρενέβη ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφος της Αυγής Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος δήλωσε ότι ο Πολάκης δεν εκφράζει επισήμως το κόμμα του. Μάλιστα ο κ. Πολάκης το πήγε παραπέρα λέγοντας ότι αν ο ίδιος ήταν υπουργός θα πρότεινε εμβολιασμό μόνο για τους άνω των 60 σε αυτή τη φάση.

Η ερώτηση που εύλογα προκύπτει λοιπόν είναι αν ένας πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας δικαιούται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σκεπτικιστικό προς τα εμβόλια. Ο καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας με ανάρτηση του τοποθετήθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού επειδή διακόπτει την αλυσίδα μετάδοσης του ιού και άρα ρίχνει τη νοσηρότητα και θνητότητα.

Διαβάστε τη δημόσια ανάρτηση του: εδώ


Δέκα επιπλέον χώρους ζήτησε και πήρε ο Οίκος Dior, χωρίς έγκριση του ΚΑΣ

Μετά το χθεσινοβραδυνό show μόδας, με το οποίο ο γαλλικός οίκος αποτίει τιμή για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, κατά την Καθημερινή, έπεται συνέχεια. Όχι έναν, ή δύο, αλλά δέκα επιπλέον αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία ζήτησε και πήρε ο Οίκος Dior για βιντεοσκοπήσεις και φωτογραφήσεις, παρακάμπτοντας το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο! Οπως ήταν αναμενόμενο το γεγονός προκαλεί διαμαρτυρίες.


Δυο ανησυχητικές ειδησεις για το περιβάλλον

Σύμφωνα με τη NASA ο πλανήτης μας απορροφά τη διπλάσια θερμότητα από αυτήν που απορροφούσε μόλις το 2005. Η NASA χαρακτηρίζει το φαινόμενο ως ενεργειακή ανισορροπία η οποία προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της ακτινοβολίας που απορροφά η ατμόσφαιρα της Γης και της θερμικής υπέρυθρης ακτινοβολίας που αποστέλλει πίσω στο διάστημα. Διαβάστε το ρεπορτάζ του Guardian εδώ 

Την ίδια ώρα η μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή που έχει γίνει ποτέ στην Αρκτική παρουσίασε τα ευρήματα της στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. Τριακόσιοι επιστήμονες από είκοσι χώρες έκαναν τις αναλυτικότερες μετρήσεις που έχουν γίνει ποτέ τόσο σε ό,τι αφορά τις ατμοσφαιρικές παραμέτρους όσο και για τους πάγους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ίσως να έχει περάσει οριστικά το σημείο αποτροπής της κλιματικής αλλαγής. Mία επανεκτίμηση τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δείξει αν υπάρχει πιθανότητα επαναφοράς της ισορροπίας στο οικοσύστημα της Αρκτικής μέσα από δραστικά μέτρα ή απλώς είναι χαμένη υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ερευνήτρια της NASA, φυσική της ατμόσφαιρας, Νατάσα Ρωμανού,  οι επιστημονικές μετρήσεις επιβεβαιώνουν τα χειρότερα δυνατά σενάρια των περασμένων δεκαετιών. 

Τις επόμενες ημέρες θα φιλοξενήσουμε μία συνέντευξη με την ερευνήτρια της NASA, Νατάσα Ρωμανού


Υβριδικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ

Το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί φέτος με δύο τρόπους: σε θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη με τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων και online για χρήστες σε όλη την Ελλάδα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του. Η διοργάνωση θα προβάλει 150 ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και τον κόσμο και περιλαμβάνει ένα νέο τμήμα podcast, δύο αφιερώματα και τις αναπτυξιακές δράσεις της αγοράς.


Διαβάσαμε:

  • Τι περιλαμβάνει το «Ελλάδα 2.0» – Μητσοτάκης, Φον ντερ Λάιεν: Σχέδιο με το βλέμμα στο μέλλον

    Οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αρχαία Αγορά. [Η Καθημερινή]

  • ΗΠΑ: Εργαζόμενοι «δύο ταχυτήτων» λόγω εμβολιασμού

    Η μία μετά την άλλη, αμερικανικές εταιρείες ζητούν από τους υπαλλήλους τους να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για την επιστροφή τους στο γραφείο, εφαρμόζοντας παράλληλα πολιτικές περιορισμού για συναδέλφους τους, που δεν έχουν ανοσοποιηθεί. [Βήμα Science]


Μη χάσετε αυριο: Ολα όσα ξέρουμε με σιγουριά για όλα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Eιδικό αφιέρωμα σε όλα τα εμβόλια. Γράφει η Ντάνι Βέργου

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης
Περισσότερα

Το ψηφιακό όνειρο ράγισε

«Αυξήσεις μισθών είναι η σωστή απάντηση στην ακρίβεια» - Η έκθεση DESI κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλά στον χάρτη των ψηφιακών δεξιοτήτων - Η συζήτηση για τη CISCO είναι η λάθος συζήτηση
Περισσότερα

Ανάμεσα στη Σάμο, τη Γλασκώβη και το Μινσκ: Ακρίβεια, κλιματική κρίση και πρόσφυγες

Πέφτει η θερμοκρασία (παρότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται), όμως ανεβαίνει η πολιτική αντιπαράθεση καθώς σε όλα τα βασικά μέτωπα φαίνεται πως η κυβέρνηση πράττει... ανάποδα
Περισσότερα

Πόσο κοστίζει η ζωή ενός Ρομά;

Κινητοποιήσεις και γεωπολιτική στις προβλήτες του Πειραιά. Η επίσκεψη της Μέρκελ. Η ατέρμονη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ και η ατέρμονα θανατηφόρα πανδημία

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει