Οι μάσκες «έπεσαν». Και τώρα τι κάνουμε;

Το τέταρτο κύμα δημιουργεί ανησυχίες για τον τουρισμό και απομακρύνει το ενδεχόμενο των εκλογών.

Το τέταρτο κύμα δημιουργεί ανησυχίες για τον τουρισμό και απομακρύνει το ενδεχόμενο των εκλογών.

1Την περασμένη Παρασκευή γράψαμε ότι υπάρχει έτοιμη εφαρμογή για κινητά για τον καλύτερο έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού και την εφαρμογή των μέτρων διαχωρισμού εμβολιασμένων από μη εμβολιασμενους. Την Κυριακή, 4 Ιουλίου μας επιβεβαίωσε το Πρώτο Θέμα με το πρωτοσέλιδό του. 

Το τέταρτο κύμα του ιού της πανδημίας, το οποίο έρχεται, όπως δείχνουν οι αριθμοί, και θα μας βρει στις παραλίες, ήταν το πρώτο θέμα της εβδομάδας που πέρασε. Ο αριθμός των διαγνώσεων υπερδιπλασιάστηκε (2,5 φορές πάνω), αλλά παράλληλα αυξήθηκαν τα ραντεβού (5 Ιουλίου, 100.584) μετά από μία μακρά περίοδο κάμψης.

Διαβάστε στο site: Καλοκαιρινό το 4ο κύμα της Πανδημίας – Τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Γιατί; Ο κόσμος κατανοεί πλήρως, λένε στο «Νήμα» οι ειδικοί επιστήμονες των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας, ότι με το εμβόλιο προστατεύει τον εαυτό του και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Στο κλίμα αυτό βοηθάει και η συναίνεση που παρέχει η αντιπολίτευση. Μετά τις δηλώσεις Πολάκη ότι θα εμβολιαστεί αργότερα και την επίθεση του Πρωθυπουργού στους ανεμβολίαστους, τη σκυτάλη πήρε ο Αλέξης Τσίπρας με ένα μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και ενάντια στον διχασμό, αν και αρκούντως αντιπολιτευτικό

Ωστόσο, η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από μία αποκάλυψη του κορυφαίου επιδημιολόγου της χώρας και μέλους των δύο επιτροπών του υπουργείου Υγείας, ομότιμου καθηγητή Τάκη Παναγιωτόπουλου ότι «υπήρξε πίεση από πολλά Μέσα Ενημέρωσης και από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κορονοϊό. Αυτό ήταν μέγα λάθος». 

Ακούστε: Τ. Παναγιωτόπουλος στο Πρώτο: Υπήρξε πίεση από Mέσα Eνημέρωσης και κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κορονοϊό (audio)

ΠΟΥ: Προστατέψτε την εκπαίδευση

Η ανακοίνωση των βαθμών των Πανελληνίων εξετάσεων σήμερα συνοδεύτηκε από μηνύματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Ευρώπης, από την πλευρά του, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μην ξανακλείσει η εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, πάντως, το 70% των εκπαιδευτικών είχε εμβολιαστεί ή είχε προγραμματίσει να εμβολιαστεί.

Η άποψη μας

Η κυβέρνηση άνοιξε τη χώρα για χάρη του τουρισμού στέλνοντας μήνυμα χαλάρωσης την ώρα που ακόμα εξελισσόταν το τρίτο κύμα. Στη συνέχεια ξεκίνησε μία συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, συνέχισε αφήνοντας τα προσκείμενα σε αυτή ΜΜΕ να διαλαλούν ότι «πετάμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους» και προχώρησε στο ανεξέλεγκτο άνοιγμα της οικονομίας την ώρα που το υπερμεταδοτικό στέλεχος Δέλτα είχε περάσει τα σύνορα της χώρας με την μικροπρέπεια του 150ευρου, απειλές και στιγματισμούς για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Αποτέλεσμα αυτών των παλινωδιών ήταν να «τιναχτεί» το εμβολιαστικό πρόγραμμα στον αέρα. Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, θεωρούμε απαραίτητη μια μετριοπαθή και αντι-δογματική πολιτική και μια επικοινωνιακή προσέγγιση η οποία θα είναι συνεπής. Η ατομική ευθύνη ξεκινάει μετά από αυτό το σημείο.


Ερευνα: Making Babies, Pushing Boundaries: The Great Greek Fertility Market

Άλλο ένα δείγμα εξαιρετικής δημοσιογραφικής έρευνας που, ως είθισται, παρήχθη από διεθνή φορέα και όχι ελληνικό. Μετά το σάλο που προκλήθηκε από το συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, το οποίο απηχούσε ιδιαίτερα συντηρητικές θέσεις για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία μας, η Ελβίρα Κριθάρη μπόρεσε να διεισδύσει στα άδυτα της βιομηχανίας τεχνητής αναπαραγωγής και να καταγράψει πρακτικές που κινούνται στα όρια της νομιμότητας και της ηθικής, ενώ οδηγούν κοπέλες που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσκολία σε αθέμιτες και ανθυγιεινές πρακτικές.

Ισχύουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα;

Η Συμφωνία των Πρεσπών εφαρμόζεται

Συμφωνία για την κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψαν σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο Υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, Kreshnik Bekteshi, στο περιθώριο του διήμερου συνεδρίου του Economist που ολοκληρώνεται σήμερα, 9/7 στο Grand Resort Lagonissi. Ο μήκους 54 χλμ. αγωγός θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία και θα τροφοδοτεί τη γειτονική χώρα με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας και το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Το κόστος επένδυσης για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού φτάνει στα 51,4 εκατ. Ευρώ. 

Ελλάδα 2,0 – Επιστρέφεται για διευκρινίσεις

Το Ταμείο Ανάκαμψης ίσως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της χώρας να διαμορφώσει μια ανταγωνιστική οικονομία. Το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό πλάνο δεν συζητήθηκε ποτέ στη χώρα, αλλά μάθαμε ότι έγινε δεκτό μετ’επαίνων απο τους τεχνοκράτες της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα για το κομμάτι του που αφορά στην εκτενή ψηφιοποίηση λειτουργιών του κράτους και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ωστόσο, μάλλον ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα, πολλές χώρες διατυπώνουν αντιρρήσεις εξαιτίας της αδιαφάνειας του σχεδίου, της απουσίας πλάνου για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ρωτούν γιατί κατευθύνονται πόροι σε μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον δανεισμό, αντί για μικρές καινοτόμες.

Καναδάς: Ο «θερμικός θόλος» θανάτωσε 1 δισεκατομμύριο θαλάσσια ζώα [Video]

Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο θαλάσσια ζώα κατά μήκος των ακτών του Ειρην. Ωκεανού στον Καναδά, είναι πιθανό να έχουν πεθάνει από το ρεκόρ θερμοκρασιών της περασμένης εβδομάδας, προειδοποιούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας την ευπάθεια των οικοσυστημάτων που δεν είναι συνηθισμένα σε ακραίες θερμοκρασίες.

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων για το φαινόμενο της βλέννας στη Λήμνο

Η διαλλειμματική νηστεία είναι θεραπεία

Προχθές στην εκπομπή της Βίκυς Φλεσσα στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας του Παν. Θεσσαλίας μιλησε για τις αρετές της νηστειοθεραπείας, η οποία – ναι – είναι αυτό που φαντάζεσαι. H μεταβολική υγεία, η λειτουργία του εντέρου θεωρείται πλέον ιδιαίτερα σημαντική και νηστεία φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο

Διαβάστε στο site: ΚΕΘΕΑ: Υποτροπή εξαιτίας της «μεταφοράς» της ζωής στο ψηφιακό


Σταμάτης Κριμιζής: Απο τα Voyager I & II στο Interstellar probe

Το κανάλι του Astronio στο YouTube μάς αρέσει, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε. Ο λόγος είναι το πολύ καλό επίπεδο εκλαΐκευσης ιδιαίτερα δύσκολων θεμάτων Φυσικής, Μηχανικής και Διαστημικής. Εδώ, ο Σταμάτης Κριμιζής αφηγείται τη ζωή του και μιλάει για τα τελευταία προγράμματα που σχεδιάζει η NASA.

1

Σε αυτή την έκδοση συνέβαλαν οι Μ.Παναγιωτάκης, Ν.Βέργου, Ι. Σιώζιου. Διόρθωση: Ι.Διαμάντη

Αφήστε μια απάντηση
Διαβάστε επίσης
Περισσότερα

Το ψηφιακό όνειρο ράγισε

«Αυξήσεις μισθών είναι η σωστή απάντηση στην ακρίβεια» - Η έκθεση DESI κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλά στον χάρτη των ψηφιακών δεξιοτήτων - Η συζήτηση για τη CISCO είναι η λάθος συζήτηση
Περισσότερα

Ανάμεσα στη Σάμο, τη Γλασκώβη και το Μινσκ: Ακρίβεια, κλιματική κρίση και πρόσφυγες

Πέφτει η θερμοκρασία (παρότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται), όμως ανεβαίνει η πολιτική αντιπαράθεση καθώς σε όλα τα βασικά μέτωπα φαίνεται πως η κυβέρνηση πράττει... ανάποδα
Περισσότερα

Πόσο κοστίζει η ζωή ενός Ρομά;

Κινητοποιήσεις και γεωπολιτική στις προβλήτες του Πειραιά. Η επίσκεψη της Μέρκελ. Η ατέρμονη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ και η ατέρμονα θανατηφόρα πανδημία

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ειδήσεις για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει